Derimot.no

En myte er en forestilling som ofte ikke stemmer. Det finnes mange helsemyter.

Av John

Diskusjonsforum for helsespørsmål gir et bilde av kunnskapen som hersker i befolkningen når det gjelder D-vitamin. Her har vi plukket et innlegg som viser en forholdsvis komplett samling med levende D-vitaminmyter.

Sitatet er hentet fra en diskusjon om hvordan D-vitamin påvirker psoriasis.

«Grunnen til at jeg måtte begynne med D-vitamin var at jeg hadde et for lavt nivå i kroppen. Blodprøver avslører sånt.  
Jeg merket en bedring på psoriasisen etter jeg  begynte å spise vitaminer, men det var jo et utslag på at jeg fikk opprettet balansen i kroppen
Men etter ett år så har det snudd seg. 
Tre ganger i året sjekker jeg blodverdiene mine. 
Seinest i går så fikk jeg beskjed på apoteket at tar en for mye D-vitamin så skilles ikke overskuddet ut av kroppen som feks magnesium. Da kan en få symptomer som kan bli plagsomt og ikke noe bra for kroppen. 
Det er ikke bare å pøse på med D-vitamin som det skulle være en mirakelkur mor det meste
Jeg nevnte dette opplegget jeg fikk med revmatologen for å vise til at en blir ikke kurert for psoriasis selv om en tar D- vit. 
Jeg har ikke fått mere psoriasis pga vaksine nei. 
Folk påstår at de har fått isjias, betennelse i testikler av og mulig rart pga vaksiner. Psoriasis blir påvirket av generell sykdom, halsbetennelser er verste sort, stress, overvekt , røyking , nedsatt immunforsvar generelt. 
Det er jo en grunn til at noen går på biologisk medisin for å få et bedre liv. 
Har en et normalt D- vit-nivå  i kroppen, så må en vel få annen hjelp for å bli bedre.
«

Mytene

Påstand: Kroppen har en D-vitaminbalanse: Forfatteren av innlegget har tydeligvis et bilde av at kroppen har en D-vitaminbalanse og at målet med D-vitamintilskudd er å gjenopprette balansen når det er påvist D-vitaminmangel. Det er ikke slik vitamin D fungerer. D-vitamin er en råvare som cellene i kroppen bruker til å lage et hormon som styrer produksjon av celler, blant annet i immunforsvaret og huden.

______________________________________________________
Innlegget er hentet fra Mer D-vitamin!
______________________________________________________

D-vitamin er med andre ord et drivstoff og forbruket varierer. Når immunforsvaret trykker på gassen for å produsere immunceller til å bekjempe en virusinfeksjon, øker forbruket. Hvis lageret med D-vitamin ikke blir etterfylt, vil nivået i blodet synke raskt.

Påstand: Mye D-vitamin er farlig fordi overskuddet av skilles ikke ut. Poenget med at vitamin D er fettløselig er nettopp at det skal lagres i kroppen. D-vitamin produseres normalt i huden ved hjelp av sola. Siden produksjonen varierer med vær og årstid, er kroppen avhengig av å ha et lager for ikke å gå tom.

D-vitamin som lagres i kroppen blir fort brutt ned og ødelagt. Halveringstiden er to måneder. Det betyr at etter to måneder, er halve lageret ødelagt. Uten etterfylling, er lageret helt borte etter seks måneder. Når vi vet at sola i Norge står for lavt til å produsere D-vitamin åtte måneder i året, vet vi også at det er viktig å etterfylle lageret med D-vitamin.

Det er mye som er farlig.

Påstand: Det er ikke bare å pøse på med D-vitamin. Helsedirektoratet har bestemt nøyaktig hvor mye D-vitamintilskudd som er trygg dose. Å spise en boks med D-vitamintabletter (380.000 IE) er ufarlig. Det vil bare lagres i kroppen og omdannes sakte til D-vitamin som kan sirkulere i blodet. Overskuddet som ikke brukes, blir ødelagt. Spiser vi en boks D-vitamin daglig i flere uker, da kan det føre til uønskede helseeffekter.

Helsedirektoratets definisjon av trygt daglig inntak av vitamin D for alle over 11 år, er 4.000 IE (100 mikrogram) vitamin D. Direktoratet sier også at det aldri er observert negative helseeffekter av daglige doser på 10.000 IE (250 mikrogram). Ifølge legeforeningen Endocrine Society, kan overvektige trenge både 20.000 og 30.000 IE vitamin D pr. dag for å oppnå samme nivå som en normalvektig med inntak på 10.000 IE.

Påstand: D-vitamin er ikke en mirakelkur mot det meste.
D-vitamin er ikke en kur mot noe og er slett ikke et legemiddel. Kroppen produserer normalt det den trenger av D-vitamin i huden når det er nok sol hele året. Og D-vitamin er bare råvaren til et hormon. Når kroppen har for lite D-vitamin, produseres det for lite hormon og vi får ei hormonforstyrrelse som forårsaker sykdom.

Når D-vitamin kan få symptomene på psoriasis til å forsvinne, er det bare en konsekvens av at immunforsvaret kan produsere nok av hormonet kalsitriol. Da blir det produsert nok immunceller til å holde betennelsesreaksjonen i huden i sjakk. Synker D-vitaminnivået igjen, vil produksjonen av immunceller bli redusert og betennelsesreaksjonen blomstrer opp.

Påstand: Har en et normalt D- vit-nivå  i kroppen, så må en vel få annen hjelp for å bli bedre.
Og da er spørsmålet hvordan vi definerer normalt nivå av D-vitamin i kroppen. Helsedirektoratet sier at «mellom 50 og 150 nmol/L er normalt». Det direktoratet ikke sier er at et nivå på 50 nmol/L bare er tilstrekkelig for å unngå fysiske skjelettskader. Hvordan et D-vitaminnivå på 50 nmol/L påvirker psoriasis sier ikke Helsedirektoratets anbefaling noe om.

Hvis vi ser på hva som er normalt D-vitaminnivå for folk som får tilstrekkelig sol på kroppen, ligger det nærmere øvre referansegrense på 150 nmol/L. Asfaltarbeidere i Norge har ved slutten av sommeren et nivå i overkant av 100 nmol/L. Maasai-nomader på savannen i Kenya har et nivå mellom 120 og 180 nmol/L, helt uten å spise D-vitamintilskudd. De har også svært D-vitaminfattig kost. Badevakter i Florida er målt til omkring 140 nmol/L.

For en frisk, normalvektig nordmann, må det mellom 6.000 og 8.000 IE vitamin D til daglig for å sikre et normalt nivå på høyde med nomadene i Afrika. Overvektige har bruk for mer for å oppnå samme nivå.

Er biologiske legemidler løsningen?

Innleggsforfatteren mener at «når normalt» D-vitaminnivå ikke hjelper, da må det legemidler til«. Nærmere bestemt biologiske (immundempende) legemidler. Disse legemidlene slår av viktige deler av immunforsvaret og har ei liste med bivirkninger lang som et vondt år. I tillegg er biologiske medisiner ekstremt kostbare.

25% av statens utgifter til medisin med egenandel går med til biologiske legemidler som oftest brukes for å redusere symptomer på autoimmune sykdommer. Et årsforbruk av enkelte merker kan koste over 250.000 kroner.

Hvorfor vil ikke leger korrigere D-vitaminnivået?

Leger må gjerne bruke legemidler for å bekjempe symptomer på psoriasis. Det jeg lurer på er hvorfor legene ikke kan øke D-vitaminnivået hos psoriasispasienter i tillegg til å gi dem legemidler. Et årsforbruk med 20.000 IE vitamin D pr. dag koster ca. 1.000 kroner. Det er mindre enn to kroner dagen.

Pasientene ser heller ikke ut til å være interessert i å ta D-vitamintilskudd for å se om det funker mot psoriasis. Selv om det det finnes studier som viser at høyt D-vitaminnivå fjerner symptomer på psoriasis uten noen bivirkninger. Innlegget øverst i artikkelen sier kanskje litt om hvorfor: Mytene om D-vitamin er solid planta.

Forsidebilde: James Wheeler on Pexels.com

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 2

Les artikkelen direkte på derimot.no