Derimot: Verden er i forandring: Israel kastet ut av toppmøtet i den Afrikanske Unionen.

Derimot.no

derimot.no:

Verden er i forandring:

Det interessante med denne hendelsen er at den forteller om endringen av styrkeforholdet i verden. USA/Israel svekkes globalt, mens f.eks. de afrikanske landene får en større grad av selvstendighet som følge av Kina/Russlands økende involvering i Afrika. 

At Sør-Afrika ikke vil ha Israel til stede er forståelig. Israel var en av Apartheid-statens (Det rasistiske Sør-Afrika som gikk i oppløsning i 1994 da Nelson Mandela overtok som president) viktigste støttespillere og mange der oppfatter Israel som en Apartheid-stat fortsatt.

Det som skjer på det Afrikanske kontinentet blir stadig viktigere. Selv om denne hendelsen i og for seg er en bagatell, er den likevel et signal om i hvilken retning verden utvikler seg. For palestinerne er denne hendelsen naturligvis en oppmuntring.

Knut Lindtner
Redaktør

Israelsk delegasjon kastet ut av toppmøtet i Den afrikanske union

Israelske tjenestemenn ga Iran skylden for hendelsen, og påsto at «ekstremistiske land» som Algerie og Sør-Afrika blir «kontrollert» av Teheran

Regjeringstjenestepersoner i Tel Aviv har uttrykt sin forferdelse etter at den israelske delegasjonen ble sparket ut av toppmøtet fra Den afrikanske union (AU) i Etiopias hovedstad Addis Abeba 18. februar, angivelig etter anmodning fra Algerie og Sør-Afrika.

«Israel ser alvorlig på hendelsen der Afrikas nestleder, ambassadør Sharon Bar-Li, ble fjernet fra Den afrikanske unions sal til tross for hennes status som akkreditert observatør med adgangsbevis,» sa talsperson for utenriksdepartementet, Lior Hayat.

Hayat beskyldte Iran for utvisningen av delegasjonen, og beklaget at «Den afrikanske union har blitt tatt som gissel av et lite antall ekstremistiske land som Algerie og Sør-Afrika, drevet av hat og kontrollert av Iran.»

En AU-tjenestemann som snakket med AFP sa at den israelske tjenestepersonen som ble eskortert ut av sikkerhetsvaktene ikke ble invitert til å delta på møtet, ettersom den ikke-overførbare invitasjonen ble utstedt til Israels ambassadør til AU, Aleli Admasu.

Israels akkreditering til 55-medlemsblokken har blitt et kontroversielt spørsmål for mange medlemsland.

Avgjørelsen fra 2021 av sjefen for den afrikanske unionskommisjonen Moussa Faki Mahamat utløste en sjelden strid i et organ som verdsetter konsensus, med mektige medlemsland som har lidd under apartheid og kolonisering, spesielt Sør-Afrika, som høylytt protesterte mot dette.

Algerie protesterte også mot utspillet og hevdet at det var i strid med AUs støtteerklæringer til de palestinske områdene.

Fjorårets AU-toppmøte suspenderte en debatt om hvorvidt Israels akkreditering skulle trekkes tilbake og opprettet en komité for å ta opp problemet.

Etter Tel Avivs akkreditering i 2021, fordømte den palestinske motstandsgruppen Hamas beslutningen på det sterkeste, og beskrev den som «sjokkerende og forkastelig».

Maskinoversatt og forkortet av redaksjonen

Forsidebilde: Nick Page

90 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 90 ganger.

Post Views: 140

Les artikkelen direkte på derimot.no