Derimot: Verden blir mer multipolar: Tyrkia vil bli det første NATO-landet som slutter seg til BRICS. – Derimot
derimot.no:
Av Redaksjonen
Denne uken ble det kjent at Tyrkia har bedt om å bli med i BRICS. Om Tyrkia blir med, så blir Tyrkia det tiende landet i alliansen som nå består av Brasil, Russland, India, Kina, Sør-Afrika, Iran, Forente Arabiske Stater, Etiopia og Egypt. De fire siste landene ble med i starten av dette året.
Bloomberg rapporterte mandag denne uken at Tyrkia har formelt bedt om å bli med i gruppen av fremvoksende nasjoner som ser utover sine tradisjonelle vestlige allierte. Newsweek kontaktet det tyrkiske utenriksdepartementet for en kommentar:
«Tyrkia kan bli et sterkt, velstående, prestisjetungt og effektivt land hvis det forbedrer forholdet til Østen og Vesten samtidig», sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan i Istanbul i helgen. «Enhver annen metode enn dette vil ikke være til fordel for Tyrkia, men vil skade det.»
BRICS kan sees på som et alternativ til det vi har i Vesten, som for eksempel G7. BRICS sin økonomiske tyngde blir større med årene, samtidig som G7 sin økonomiske tyngde reduseres. Det i seg selv gjør det fristende for flere land å søke seg til BRICS. Samtidig så agerer land i Vesten på en måte som skyver andre land fra seg.
Tyrkia har opplevd å bli skjøvet ut i kulden av EU og USA. Tyrkia har skjønt at EU vil ikke ha med Tyrkia. Samtidig så er det snakk om at Ukraina en gang i fremtiden kan bli medlem i EU. Dette oppfattes som en hån i Ankara, all den tid Tyrkia relativt til Ukraina er et fredelig land med langt mer orden på deres sysaker.
USA har på sin side behandlet Tyrkia nedlatende i flere år. Såpass dårlig er forholdet mellom de to landene at USA’s base i Incirlik har vært ønsket fjernet av rikspolitikere i Ankara. Det hele ble forverret da USA kastet Tyrkia ut av F-35-programmet. USA gjorde det for å straffe Tyrkia fordi de hadde anskaffet luftverns-utstyr fra Russland og ikke fra USA.
Aktuelt nå i denne uken, så ser vi på sosiale medier at det nylig har blitt avholdt folkerike anti-USA-protester hvor slagord som «Yankee Go Home» var ropt ut. Så de tyrkiske myndigheter har befolkningen med seg i dette skiftet i internasjonal politikk.
Man kan se på det som har skjedd som at det er ikke BRICS som har «solgt seg inn» men mer som at Vesten har skjøvet Tyrkia fra seg. Og så tar Tyrkia dette til etterretning og handler deretter.
Vi skal ikke bli overrasket om visse andre land i Europa begynner å tenke i de samme baner som Tyrkia. Ungarn for eksempel, fordi de blir økonomisk straffet av EU for å ikke la migranter få komme inn i landet. EU ilegger de skyhøye dagsbøter for å ikke åpne grensene for migranter. Dette er en fiendtlig handling fra EU sin side som kan skyve Ungarn fra seg.
Fremover så er det spådd at BRICS vil ha minst halvparten av verdens økonomi, samtidig som at innbyggerne i de landene får større kjøpekraft. I de samme fremtidsutsiktene er det spådd en stillstand, kanskje til og med resesjon i Vestens økonomi. Noe vi kan se med det blotte øyet for Norge og visse andre land vi kjenner godt til, som blant annet USA. Med slike prognoser for fremtiden så synes det råflott av Vesten å skyve allierte land fra seg.
Det er her vi ser det diametralt motsatte i Russland sin holdning. De har avskrevet et ønske om verdenshegemoni, og fremholder derimot multipolaritet som det foretrukne for fredelig sameksistens – og økonomisk vekst. Istedenfor enda en reprise på EU-debatten her i Norge, så burde tiden heller være moden for ett ordskifte om Norges plass i den nye fremvoksende verden, preget av respekt for hverandre istedenfor nedlatende diktater fra USA og EU.