Derimot.no

Derimot: Valget i Tyskland: Forteller om dyptgripende misnøye i befolkningen. – Derimot

derimot.no:

Var valget en katastrofe?

Knut Lindtner
Redaktør

Først kan vi se på valgresultatene:

Thüringen er en delstat i det tidligere Øst-Tyskland (DDR). Delstaten har 2,1 millioner innbyggere og et flateinnhold på ca. 16 000 km2. (Litt større enn tidligere Hordaland fylke) Hovedstaden er Erfurt en by på rundt 210 000 innbyggere. Delstaten har før valget vært ledet av en koalisjon av Die Linke, sosialdemokrater og de grønne. Ser en på valgresultatet under er ikke dette lenger mulig. De Grønne er ute av regjeringen og og Die Linke er meget sterkt redusert. Sosialdemokratene er en skygge av seg selv.

Sachsen (ca. 4 milliner innbyggere) er også en delstat i tidligere DDR som ligger på grensen til både Tsjekkia og Polen. Hovedstaden er den gamle tyske kulturbyen Dresden (ca. 550 000) som ble jevnet med jorden i et av de verste terrorangrep fra US/UK mot slutten av andre verdenskrig. Dresden er i dag naturligvis gjenoppbygget og er sammen med Leipzig en av de to store byene i Sachsen. Sachsen har et areal på ca. 18 500 km2, altså litt større enn Thüringen.

Av kartet kan vi se at Thüringen og Sachsen tilhører den samme regionen. Dette gjenspeiles av valgresultatet fra Sachsen som viser den samme tendensen som i Thüringen. Sterk fremgang av AfD og BSW og tilbakegang for alle de andre, ikke minst regjeringskoalisjonspartiene.

Det mange ikke forstår er at over 40 år med et helt annet system (begge er tidligere områder i DDR) fortsatt har betydning for mentaliteten i deler av befolkningen. Det er ikke slik at befolkningen utelukkende hadde negative erfaringer med livet i DDR og sammenslåingen med tidligere Vest-Tyskland (BRD) var svært problematisk for mange mennesker. DDR var f.eks. tross lavt folketall (16-17 millioner) en like stor idrettsnasjon som USA og Sovjetunionen, noe som ble brukt til å gi staten identitet og innbyggerne stolthet. Og de overgikk BRD fullstendig innen sport og idrett.

Mange forestiller seg at dette utelukkende skyldtes doping, men det er å bortforklare det enorme og systematisk arbeidet som ble gjort med idretten og landets idrettstalenter som ble gitt spesialbehandling og spesialtrening for å bli blant verdens beste.

I øst ble mange gitt den forestillingen at de ville få det mye bedre etter sammenslåingen med den vestlige storebroren. Det gjaldt naturligvis for noen men for mange ble overgangen en skuffelse. Valgresultatet er også uttrykk for denne tendensen. Og når regjeringen systematisk ødelegger for landets energipolitikk (North Stream-historien) noe som fører til bedrifts-flukt fra både øst og vest og det som følger av det (f.eks. arbeidsledighet og dyrtid)), rammer det velgeroppslutningen kanskje mer i øst som i større grad mister tro og håp om en bedre fremtid.

Mange tiår med en annen politisk indoktrinering enn i vest har nok også betydning, ikke minst for den stor oppslutningen til Sara Wagenknecht har fått ved dette valget. Mange forstår (særlig de fattigste) nå at de har mistet en del av den sosiale tryggheten som systemet i DDR faktisk ga dem.

Jeg tror derfor at dette resultatet ikke er representativt for hele Tyskland, men at tendensen er representativ. Det er en økende misnøye med regjeringen og den retningen politikken beveger i. Det er en politikk som prioriterer å sende penger til et ytterliggående høyre-infisert regjering i Ukraina i stedet for å bruke pengene på egen befolkning. Som prioriterer å ta imot en stadig økende strøm av ikke-integrerbare flyktninger, folk som mangler alle forutsetninger for delta i et høyt industrialisert samfunn. Som prioriterer en grønn politikk som bare koster penger og gir lite eller ingenting tilbake osv. Folk føler at de ikke blir hørt eller tatt hensyn til – en tendens som vi merker over hele Vest-Europa, også i Norge.

Det paradoksale er at AfD blir karakterisert som ytterliggående bl.a fordi de vil stoppe penge- og våpenoverføringene til Ukraina. Mens de som vil fortsette denne tapte krigen og meningsløst blodtappe Tyskland (altså krigspartiene) i mediene beskrives seg som ansvarlige, liberale og humanitære.

Valget i Tyskland er svært gledelig. Det er en torpedo i baugen til krigskreftene i landet.

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar