Derimot: USA vil ikke forlate den.Soldater fra USA og Russland på den samme basen i Niger. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Rapporten under er tung av politisk symbolikk. USA ut Russland inn – i Afrika. USA stritter imot som en igle. Vi har nettopp sluppet dem inn på 12 militærbaser i Norge. Når vi ser hvordan de klamrer seg ulovlig til baser i andre land som her i Niger, Syria, Irak, men også på Cuba (Guantanamo) forteller det oss at de ikke bare etablerer seg som hjelpere i et land men også som noe annet.

Knut Lindtner
Redaktør

Rapport: Russiske styrker har gått inn i en militærbase i Niger der tropper fra USA holdt til.

USA sleper nå føttene etter seg for å trekke seg ut av Niger.

Av Dave DeCamp

Russiske tropper har gått i i en militærbase i Niger, der militært personell fra  USA holder til. Dette rapporterte Reuters på torsdag, der de siterer en senior forsvars tjenestemann fra USA. Tjenestepesonen sa at russiske tropper var på Airbase 101 i Nigers hovedstad Niamey. Men de bruker separate hangarer, og blander seg ikke med USA-troppene.

«Situasjonen er ikke bra, men vi kan greie dette på kort sikt», sier tjenestemannen.

Senere har CNN rapportert at russiske soldater har holdt til på basen i minst flere uker. Denne nyheten kommer etter at USA har sagt at de, etter oppfordring fra Nigers militær-ledede regjering, er blitt enige om å forlate landet. Men USA ser ikke ut til å ha hast med å trekke seg tilbake.

Niger sier at de har sagt opp sitt militære forhold med USA fra mars av – etter at tjenestemenn fra USA kjeftet på sin nigerske motpart for deres gryende bånd til Russland. I forrige måned fortalte en varsler til kongressen av når USA nekter å etterkomme anmodningen om å trekke seg ut av Niger, så utsetter de USA-soldatene der for fare.

En eldre AirForce-leder sa at tjenestemennene  i USA holder tilbake etterretning, for at det på fasaden skal se ut som om det er et godt forhold mellom USA og Niger.  Nigers regjering tok makten etter et kupp i juli 2023. De avsatte tidligere president Mohamed Bazoum. Og de har allerede utvist franske styrker. Når de nå har tillatt russiske styrker å gå inn i Airbase 101, kan det være en presserende taktikk fra den nigerske regjeringens side å få USA til å trekke seg ut. 

USAs viseutenriksminister Kurt Campbell sa den 19. april at USA har gått med på å trekke seg ut. Men uken etter påsto  viseformannen for de felles styrkene, admiral Christopher Grady, at det ikke er blitt tatt noen endelig beslutning. USA har en stor dronebase i Niger, kjent som Airbase 201. Den ligger i byen Agadez, og har kostet mer enn 100 millioner dollar.

Airbase 201 tjener som en knutepunkt for USAs operasjoner i regionen, og USA ønsker ikke å oppgi den. USA har rundt 1100 militært personell i Niger.

Varsleren sa at det ikke har vært mulig for soldatene der  å dra hjem når utplasseringen deres etter planen skulle være over, siden Niger ikke tillater dem å motta noen slags hjelp der i landet.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst. Linker i originalartikkelen.
https://news.antiwar.com/2024/05/02/report-russian-troops-enter-base-housing-us-troops-in-niger/

Forsidebilde av en Sabel-antilope i Niger: Chris Stenger

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar