Derimot: USA truer.Hvis ikke motstanden mot USAs okkupasjon av Irak stanser vil USA svare militært. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

De som er utstyrt med frekkhetens nådegave tillater seg hva det skal være. Først invaderer USA Irak på en løgn som de viste var en løgn før invasjonen. Invasjonen skapte kaos i et av Midt-Østens rikeste og mest velfungerende land med borgerkrig og religiøse konflikter som resultat.

Deretter ba den valgte irakiske regjeringen om at USA måtte forlate landet, noe de nektet. Og nå klager de over at militsgrupper angriper dem med droner og missiler fordi de støtter Israels krigføring mot palestinerne.

De har brakt seg selv inn i denne situasjonen og kan løse den ved å forlate landet. Men det vil de ikke. Norge har også hatt militære instruktører i Irak for å støtte USAs virksomhet og ikke uten grunn betrakter mange irakere også Norge som en del av okkupasjons-styrken i landet.

Det virker som om de har malt seg inn i et hjørne, slik de også har gjort i Sørkinahavet og i Ukraina.

Knut Lindtner
Redaktør

USA ber Irak «sørge for sikkerhet» for USA-soldater. USA truer med opptrapping.

Ganske nylig har USA-baser i Irak og Syria blitt angrepet, for første gang siden tidlig i februar.

Av Dave DeCamp.

På tirsdag sa Pentagon at den irakiske regjeringen «må sørge for sikkerheten» til USA-soldatene. De truer med flyangrep dersom det kommer flere angrep mot USA-baser i regionen. Advarselen kommer etter at USA-baser i Irak og Syria er blitt angrepet med droner og raketter for første gang siden tidlig i februar.

«Dette er de første angrepene mot koalisjonens fasiliteter siden 4. februar. Disse angrepene setter både koalisjonens og irakisk personell i fare», sier Pentagons talsmann generalmajor Pat Ryder. «Vi ber den irakiske regjeringen ta alle nødvendige skritt for å sikre sikkerheten til USAs styrker i Irak og Syria mot angrep fra disse gruppene. Dersom angrepene fortsetter vil vi ikke nøle med å forsvare våre styrker, slik vi har gjort tidligere», legger Ryder til. 

Mellom oktober 2023 og tidlig i februar i år har USA-basene i Irak og Syria blitt angrepet flere hundre ganger.  Disse  er svar på USAs støtte til Israels nedslakting av palestinere i Gaza. USA har gjennomført flere runder med flyangrep som svar på disse angrepene. De har drept flere medlemmer av Iraq’s Popular Mobilization Forces (PMF), som er en paraplyorganisasjon for flere shia-militser som igjen er en del av Iraks sikkerhetsstyrker. 

Etter at tre USA-soldater ble drept i et drone-angrep mot Tower 22 i Jordan, har den irakiske regjeringen og Iran presset de irakiske shia-militsene til å stanse angrepene på USA-basene. De siste angrepene derfra  kan  skyldes mangel på konkrete planer USA måtte  ha for å trekke seg ut av Irak.

Så sent som tirsdag var det en eksplosjon på en PMF-base i Irak. Irakiske tjenestemenn sier at eksplosjonen skyldtes ammunisjon som var lagret der. Eksplosjonen drepte et PMF-medlem, og skal komme fra et fly-angrep.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: iStock

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar