Derimot: USA som bestemmer gir klar beskjed: Ingen våpenhvile, kampene må fortsette!

Derimot.no

derimot.no:

Det Hvite Hus sier de vil motarbeide en våpenhvile i Ukraina.

USA er motstander av ethvert kinesisk forsøk på å få til en avtale mellom Russland og Ukraina nå som Xi Jinping er i Moskva.

Av Dave DeCamp

Det Hvite Hus sier de er mot en våpenhvile i Ukraina i forkant av den kinesiske presidenten Xi Jinpings besøk i Moskva. De tror at Kina muligens kan få til en mekling mellom den russiske presidenten Vladimir Putin og hans motpart i Kiev.

Xi vil ankomme Moskva på mandag. Det er ventet at han vil snakke med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky etter sine samtaler med Putin. Xis besøk kommer etter at Beijing har kommet med en 12 punkts fredsplan for Ukraina. Den krever at  de to sidene slutter med fiendtlighetene og får i gang fredssamtaler.

John Kirby

Zelensky har antydet at han er åpen for Kinas forslag. Men dette ble øyeblikkelig benektet av president Biden. «Vi støtter ikke noen forsøk på våpenhvile nå», sa talsmannen for det Hvite Hus sin nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Kirby på fredag ifølge Newsweek.

«Vi vił absolutt ikke støtte innspill om en våpenhvile som Kina prøver å få til på dette møtet i Moskva. Det vil simpelthen bli til Russlands fordel».

Kirbys kommentar kommer på et tidspunkt da de ukrainske og russiske styrkene fortsetter å kjempe i Donbas-byen Bakhmut. Disse kampene er blitt kjent som en «kjøttkvern» på grunn av de høye tapstallene. Ukraina har sendt inn flokker av dårlig trente vernepliktige til byen, og USA mener at Kiev kaster bort altfor mange ressurser i kampene.

USA vil at Ukraina skal komme med en motoffensiv til våren, selv om senior ansatt i Kiev fortalte til Washington Post forrige uke at Kiev ikke har ressurser til å klare det. Kirbys grunn til å gå mot en våpenhvile nå er at en pause i kampene bare vil innrømme at Moskva har framgang.

Kirby sa at en våpenhvile « bare vil innrømme at russiske styrker får framgang. Deres forsøk på å vinne nabolandets områder med makt vil bare føre til at russiske tropper vil okkupere flere ukrainske områder. Naturligvis er det fortsatt brudd på FN-charteret».

USA og deres allierte har hele tiden frarådet fredssamtaler og meklingsforsøk i tiden etter Russlands invasjon i februar 2022.

Hele tiden har Moskva prøvd å få til en avtale om å trekke seg tilbake til grensene før invasjonen. Men nå ser det ut til at Ukraina kan miste mye mer, ettersom Russland har annektert flere områder, områder de kontrollerer i de ukrainske regionene Kherson og Zaporizhzhia og utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk i Donbas. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Lexica

Les artikkelen direkte på derimot.no