Derimot: Undertrykkelse og sensur: Latvia: En havn for fascistiske holdninger i Baltikum?

Derimot.no

derimot.no:

Politisk undertrykkelse i Latvia blir skjult bak hendelsene i Ukraina.

Av Oksana Chelysheva.

Den pågående krigen i Ukraina har fått alvorlige og øyeblikkelige konsekvenser. Vi ser ennå ikke slutten på denne krigen. Den har fått forskjellige følger for livet i forskjellige land, Det gjelder naturligvis Ukraina og Russland, både økonomisk og politisk. Men krigen har også hatt innflytelse på innenrikspolitikken i andre land også.

I Riga, Latvias hovedstad har russiske eksil-journalister pg eksil-medier funnet en slags trygg havn. Men lokale russisk-talende journalister har blitt behandlet som «utenlandske agenter» eller «femtekolonister for Kreml», et motsatt bilde av hva som foregår i Russland.

Spesielt etter 24. februar så har antallet saker mot folk som tør uttrykke det minste avvik fra den allmenne oppfatningen av konflikten i Ukraina økt. Fram til 22. juni 2022 så har VDD, Latvias sikkerhetspoliti, åpnet totalt 19 kriminalsaker, og 4 til er blitt overført fra Statspolitiet i Latvia, i forbindelse med «aggressive uttalelser».

Vladimir Linderman

Den 21. juni arresterte sikkerhetspolitiet Vladimir Linderman, en redaktør og ledende aktivist i bevegelsen for å forsvare rettighetene til russisk-talende latviere. Tidligere tilhørte han Eduard Limonovs parti. Men nå har Linderman ingen forbindelse med noen politisk gruppe. Han har heller ingen mulighet til å bidra til russisk-språklige medier i Latvia.

Latviske medier refererer til sikkerhetstjenesten når de skriver at Vladimir Linderman «ble arrestert for systematisk på internett ha glorifisert og rettferdiggjort krigsforbrytelser som den russiske hæren har utført mot ukrainere og den ukrainske staten».

Ifølge hans advokat Jelena Kvjatkovskaya, som er sitert i press.lv.portal, er «alle beskyldningene vage og uforståelige, men de fratar han retten til full beskyttelse».

Den 14. juli ble det kjent at Vladimir Linderman har fått forbud mot å kommunisere med andre enn sin advokat.  Han har også forbud mot å sende og motta brev. Samme dag ble hans varetektsfengsling forlenget.

I april 2022 kom det en alarm fra Safety of Journalists Platform ved Europarådet. Der het det : 

»Press på redaksjonell og finansiell uavhengighet i latvisk fjernsyn». 

Artis Pabriks

Latvias forsvarsminister Artis Pabriks hadde på fjernsynet advart TV-kanalen mot «å bruke TV-kanalen til å støtte det som kunne være ‘rett’ eller ‘galt’ redaksjonelt». Det skjedde etter at TV-kanalen hadde intervjuet den russiske journalisten Leonid Rogozin, som er en velkjent talsmann for høyresiden både i Russland og Ukraina.

The Council of European Platform antyder at deres alarm hadde ført til en slik aksjon fra den latviske regjeringen, og at «det kunne underminere institusjonens selvstyre som offentlig mediaformidler til publikum, føre til at folkets tillit til TVR sto i fare».

Ifølge flere personer i Riga som jeg snakket med om dette, og som jeg lovet anonymitet, så har den politiske forfølgelsen blitt intensivert etter hendelsene den 9. mai, den tradisjonelle Seiersdagen etter andre verdenskrig. På den dagen bruker folk i Riga å avholde seremonier ved Frihetsmonumentet for frigjøringen av Riga og Latvia fra tyske fascistiske okkupanter.

Dette året var adgangen til monumentet begrenset. men likevel kom folk med blomster.

Tidlig neste morgen sendte myndighetene i Riga by en traktor som ødela blomstene og som ryddet plassen.

Folk jeg snakket med mener at dette var ren og skjær respektløshet fra byens myndigheter og det førte til en spontan protest som var helt fredelig.

Om kvelden den 10. mai var hele plassen igjen fylt med blomster.

Fra feiringen i 2016

Folk forteller at alle oppførte seg rolig og fredelig, bortsett fra noen få provokatører. Allikevel arresterte politiet en ung mann, Alexander Dubjago, som hadde tatt med et russisk banner til monumentet den 10. mai.

Alexander Dubjago satt mer enn en måned i varetekt, men ble løslatt midt i juni. Saken mot han verserer fortsatt i retten. Han er anklaget etter artikkel 74.1 i Latvias kriminal-lover, det samme som Vladimir Linderman.

Etter hendelsene den 9. og 10. mai, bestemte bystyret i Riga at de skulle rive det største minnemonumentet i Riga om frigjøringen av Riga og Latvia fra nazi-okkupasjonen.

De fredelige protestaksjonene mot denne beslutningen arrangert av «Latvian Russian Union» ble forbudt, og tre av de som arrangerte dette, mellom dem parlamentsmedlemmet Tatjana Zdanoka, ble arrestert.

I sin tale til Europaparlamentet fortalte Tatjana Zdanoka senere at 

«De latviske myndighetene skjuler seg bak hendelsene i Ukraina. Men i Kiev selv avholdt de en offisiell seremoni den 9. mai. Den ble holdt Ved Den Evige Ild, og var til minne om de som ble drept under andre verdenskrig.-

I Riga kom tusenvis av mennesker med blomster til vårt monument den 9. mai. Men byens myndigheter ødela blomsterteppet med en traktor den samme kvelden.

Det er helt uakseptabelt».

I midten av mars var den latviske bloggeren Kyryll Fyodorov blitt arrestert.

Det latviske LSM-byrået henviste til Latvias VDD da de skrev at Fyodorov i sitt videomateriale hele tiden skrev om utviklingen i Ukraina fra et positivt russisk synspunkt.

Aivis Vasiļevskis sarunā
Aivis Vasilevskis

Tidligere i mars ble Aivis Vasilevskis arrestert under mistanke om å «rettferdiggjøre krigsforbrytelser fra russisk side i Ukraina».

Det samme LSM-byrået slo fast at Aivis Vasilevkis er ett av fire medlemmer i DVS Urantija mentale utviklingssenter, som også står overfor de samme anklagene. 

Dette inkluderer også hans far, healeren Ventis Vasilevskis.

Den 13. juli 2022 sendte Miroslavs Mitrofanovs, medlem av Latvian Russian Union,over en petisjon «om de latviske myndighetenes overtredelse av Council Framework Decision 2008/913/JHA av 28. november 2008. Den omhandler kampen mot visse former for og utrykk for rasisme».

Petisjonen hadde 10200 underskrifter.

Underskriverne henvendte seg til Europaparlamentet og Europakommisjonen «for å få myndighetene i Latvia til å stanse den full-skala kampanjen for dehumaniserhng, undertrykkelse og marginalisering av russisk-talende innbyggere  i Latvia».

De påstår at ¨å appellere til politiet eller landets sikkerhetstjeneste når det gjelder hatefulle ytringer og rop på vold mot russisk-talende innbyggere i Latvia har ingen resultater».

Underskriverne av petisjonen er bekymret over det faktum at «den latviske regjeringen har forberedt en pakke med initiativer for å ødelegge minnesmerker til minne om den sovjetiske hæren som frigjorde Latvia fra nazi-okkupasjonen under den andre verdenskrigen.

Omtrent 150 000 sovjetiske soldater døde for å frigjøre Latvia.

I nesten hver russisk-talende familie i Latvia, og i mange latviske familier, hadde man ofre for krigen. Minnet om krigens ofre, og etterkommerne etter de som kjempet i den anti-hitlerske koalisjonen lever fortsatt».

Allikevel vedtok de latviske parlamentet den 16. juni en lov som tillater denne rivingen.

Riga | Euroviews 2014
Det er straffbart å bære et russisk flagg i demonstrasjon i Latvia til tross for at over 27% av befolkningen er russisktalende.

Selv om loven kalles «Forbud mot å vise ærbødighet overfor objekter som glorifiserer de sovjetiske og nazisiske regimene og riving av disse på republikken Latvias områder», så er det eneste monumentet som er spesielt nevnt i loven og det eneste som skal rives Monument to the Liberators of Sovjet Latvia and Riga from the German Fascist Invaders. 

Den spesielle komiteen av eksperter har allerede forberedt en liste på 69 monumenter, minneplaketter og minnesteder i Latvia som skal ødelegges.

Ingen av disse har noe med nazi-regimet å gjøre. Men flere av monumentene glorifiserer soldatene fra den latviske SS-legionen  som nylig er etablert.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: iStock

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 11

Les artikkelen direkte på derimot.no