Derimot: Trumps tilbakekomst. Er dette en moderne versjon av Napoleon? – Derimot
derimot.no:
Streeck om Trump:
Som en keisers tilbakekomst.
Streeck er intervjua på You Tube. Her gjengis noe av det han sa.
Starten på Trumps andre periode får Streeck til å tenke på Napoleons den tredjes tilbakekomst. Grunnleggende er USA på tilbakegang, mens Trump erklærer USA som et flott og øyenfallende imperium.
Tyskland forventes i Europa som EUs leder, noe Tyskland verken kan klare politisk eller økonomisk. Tyskland sjøl bare venter på at USA kommer tilbake til Europa, mens Trump vil at Tyskland og EU skal betale for Ukraina-krigen.
Woke-kulturen med all den nedlatende folkeforakten er også et problem som ikke gjør konfliktene i Tyskland mindre. De kulturelle konfliktene kan blåse i filler et politisk system, mener Streeck og peker på at AfD-velgerne utgjør en egen kulturell klasse.
Det er mange tendenser i verden og i Europa som peker i ugunstig retning for verdensa folk, særlig i Vesten.
Av Ove Bengt Berg

Trump, Napoleon 3
Streeck peker på at Trump bare har regjert i tre uker, og vi veit ikke før om to-tre måneder hvordan styret hans vil fungere. Alle presidentordrene, vedtaksaktivismen, og handelskrigene han har innleda vil kanskje ikke bli gjennomført på grunn av motstand fra rettsapparatet. Akkurat som for Napoleon 3. har statsapparatet brutt mye sammen og han er uten motstand. I det minste i de to kommende åra før neste kongressvalg.
Det som kan likne på fascisme, er ikke lik mellomkrigstidas facisme. Den var prega av hærer med disiplin og uniformer og en bevegelse mot det frie markedet. Det som kan likne på fascisme nå er mot å følge politiske reguleringer og er en slags markedsfascisme. Nykapitalistene er vinnerne. De fem største selskapene i USA har et bruttonasjonalprodukt som er høyere enn Sveits sitt.
MAGA
De med hær er venner
Ikke erobre, heller kjøpe
Streeck nevner to måter å tolke MAGA, Make America Great Again, på. Både at USA trekker seg tilbake og at USA gjeninnfører sitt hegemoni i verden. Det er indikasjoner på begge retninger. Samtidig interesserer USA seg mer for de nære omgivelsene, som en slags utvidelse av Monroe-doktrinen om kontroll over sitt nærområde.
Trump vil nok trekke seg tilbake fra alle krigene og ikke innlede nye med amerikanske soldater. Hans beste venner blir nå land med hærer. Trenger han krig, vil han la andre land han betaler krige for USAs interesser, som USAs stedfortreder. Ukraina-krigen er et godt eksempel på det. Mens Trump vil ødelegge Hamas, han sier de er som dyr, så er Ukraina-krigen viktig for å holde NATO samla.
Tyskland aleine som leder i EU
Etter krigen i Ukraina har andre stater begynt å fortelle Tyskland at det nå er Europas leder aleine. Ute er Storbritannia og Frankrike har nok med sine egne problemer. Tida da Frankrike ga retninga og Tyskland trykte på pedalen, er over, mener Streeck. Frankrike har ingen politisk orientering lenger og vil være det i lang tid framover.
Sarah Wagenknecht
Streeck peker på at Sarah Wagenknechts parti BSW er det eneste som stiller spørsmål om NATO og de 400.000 amerikanske soldatene i Tyskland som er kommandosenteret for USAs interesser i Midtøsten og Afrika. Partiet stiller også spørsmålet om fordelen med EU og Euroen.
Tyskland drømmer om USAs gunst
Europa nedsylta i gjeld
Det er spørsmål om Tyskland vil være EUs leder, og på hvilken måte. Tyskland venter på at USA kommer tilbake. Tyskland vil fortsette krigen i Ukraina for at USA igjen skal elske Europa. Samtidig skjønner Tyskland at de må betale showet, for USA vil ikke betale et eneste øre, og da blir kostnaden for krigen og gjenoppbygginga umulig for Tyskland å klare.
Først krevde Trump at Europa skulle øke militærutgiftene med 2 prosent. Nå krever De grønne i Tyskland at militærutgiftene skal øke med 3,5 prosent [krig er klimatiltak?] mens NATO nå krever 5 prosent. For stater som sitter opp i øra til gjeld. The Economist, det engelske høyreorienterte markedsbladet, mener at Europa kan produsere seg ut av denne gjelda. Realiteten er at Europa ikke kan produsere seg ut av denne gjelda, den vil bli stående. Og hvor skal penga komme fra? Den tyske regjeringa sprakk nettopp på spørsmålet om å øke gjelda.
Kapitalismens problemer
Kapitalismens forutsetning er akkumulasjon. Marx sa om kapitalistens dilemma: Akkumuler eller dø. Streeck peker på at kapitalismen er et system som baserer seg på fortsatt uendelig produksjon av kapital, på kapitalakkumulasjon.
Elitens forakt for folk
Splitter og sprenger samfunn
I tillegg til de grunnleggende økonomiske konfliktenes destruktive kraft, er Streeck opptatt av økonomiens overbygning der den politiske eliten, han kaller det det politiske sentrum, som snakker til folk som om de er hillbillyer, de utslåtte, filleproletariatet, sånn som de norske heltene Hillary Clinton, [«halvparten av Trumps tilhengere er som en kurv av håpløse tilfeller»] og Biden [«søppel»] snakker om folk. Dette er en kulturkrig som splitter samfunnet, og kan blåse i filler et politisk system hvis de ikke integreres, mener Streeck. Han mener AfD-velgerne utgjør en kulturell klasse som utstøtes av woke-kulturen. Samfunnsdialogen i Tyskland er i dag prega av moralsk ovenifra og nedoversnakk.
Streeck mener at både de grunnleggende økonomiske konfliktene kombinert med de politiske og kulturelle konfliktene ikke peker på en lys framtid for verken verden eller Tyskland. Det kommende tyske valget vil ikke endre på disse grunnleggende konfliktene.
Innlegget er hentet fraPolitikus