Derimot: Trump-regjeringen foreslår forhandlinger med Kina og Russland om halvering av krigsutgifter. Er dette alvor eller propaganda? – Derimot
derimot.no:
Vi har hele tiden sagt at det er handlingene som teller – ikke ordene. Det er hva som gjøres, ikke hva som sies, som virkelig betyr noe. Handlinger veier langt tyngre enn ord. Dette har vi særlig påpekt når det gjelder president Trump, hvor noen har hatt en tendens til enten å opphøye ham til nærmest gudelignende status eller å demonisere ham fullstendig.
Etter den nylige offentlige bataljen i Det hvite hus mellom Trump og Zelensky, hvor Zelensky ønsket amerikansk støtte til en videreføring av krigen i Ukraina (som var kjernen i den harde ordvekslingen), har vi fått større tro på at det faktisk kan være reell vilje til å avslutte konflikten.
Men det gjenstår å se.
Når Trump nå foreslår forhandlinger med Kina og Russland om å halvere militærutgiftene, anser vi dette naturligvis som et svært godt initiativ. Vi vil støtte slike forslag fullt ut. Problemet er at det foreløpig bare er et forslag – og for at det skal bli realitet, må det militær-industrielle kompleksets interesser settes til side. En slik kamp er langt fra en spasertur i parken; den er blodig alvor. Vi vet derfor ikke om dette bare er propaganda.

Vi merker oss også at den amerikanske kongressen nylig har vedtatt en økning av forsvarsbudsjettet med 100 milliarder dollar. Det er en faktisk handling – ikke bare et luftig ønske. Dette lover ikke godt, men igjen: Det gjenstår å se. Hvis en eventuell Trump-administrasjon følger opp forslaget om forhandlinger, tror jeg han virkelig må begynne å se seg over skulderen. Faktisk er jeg overbevist om at han allerede nå befinner seg i trådkorset til visse krefter, og at mange som regner seg som «demokrater», for eksempel i Norge, tenker at det ville være en god idé å fjerne USAs folkevalgte president.
Fredag 28. februar ble dette faktisk nevnt som en spøk i NRK-programmet Nytt på Nytt – altså som en vits. Men alle forsto at det som gjorde det morsomt, var alvoret bak. Bak den demokratiske fasaden skjuler det seg en villskap og blodtørstighet som man kan spøke med, men ikke ytre høyt som alvor. Mange såkalte demokrater ser ut til å mene at «problemet Trump» bør løses ved å fjerne ham – med de mest drastiske midler.
Vi merker oss i denne sammenheng at EU-lederne og omtrent alle norske politikere ser på opprustning og krigsforberedelser – ikke diplomati – som løsningen på krisen i den vestlige alliansen.
Knut Lindtner
Redaktør
Putin sier at Trumps forslag om å halvere utgiftene til det militære er «en god ide».
Trump antyder at han vil kutte utgiftene til det militære til det halve, som en avtale med Russland og Kina.
Av Dave DeCamp

Russlands president Vladimir Putin har støttet et forslag fra president Donald Trump om å kutte utgiftene til det militære som del av et mulig treveis arrangement mellom USA, Russland og Kina.
«Det er en god ide. USA vil kutte militærutgiftene med 50 %, vi vil kutte våre utgifter med 50 %, og Kina kan følge etter, om de ønsker det». sa Putin i et intervju på mandag.
Den russiske lederen sa at han ikke kan uttale seg for Kina, men han sa at Moskva «kan bli enige med USA. Og vi er absolutt ikke mot det». Han la til at det var «et godt forslag. Vi er absolutt klare til å diskutere dette».
På tirsdag ble en talsmann den kinesiske utenriksministeren Lin Jian spurt om Kina kan støtte et slikt forslag.
Han ga ikke noe direkte svar, men sa at Kinas «begrensede utgifter er det landet trenger for å sikre sin nasjonale suverenitet, sikkerhet og utvikling, og det vi trenger for å bevare verdensfreden».
Slik situasjonen er nå bruker USA betydelig mer på det militære enn Russland og Kina til sammen. Ifølge Stockholms internasjonale fredsforskningsinstitutt (SIPR) står USA for 37 % av hele verdens militærutgifter. Kina kommer på andre plass, men ligger langt etter – de står for 12 % av verdens militærutgifter.
Russland kommer på tredje plass med sine 4.5 %. Da Trump kom med sitt forslag om et slikt kutt, antydet han også ideen om å avskaffe atomvåpen.
«Det er ingen grunn til at vi skal bygge opp stadig nyere atomvåpen. Vil har allerede så mange at vi kan ødelegge verden 50 eller 100 ganger. Og vi produserer nå stadig nye atomvåpen, Russland bygger nye atomvåpen, og Kina bygger nye atomvåpen». sa han.
Mens Trump ser ut til å like ideen om å begrense utgiftene til det militæret og redusere atomvåpen, går han likevel inn for en politikk som vil ha den motsatte effekten. Presidenten har støttet et budsjettforslag som kommer fra republikanerne i kongressen og som vil øke USAs militærbudsjett med 100 milliarder dollar.
Han har også underskrevet en presidentordre for å utvikle et massivt nytt rakettforsvarssystem. Med det risikerer han å starte et nytt våpenkappløp.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Forsidebildet: iStock