Derimot: Tilbakeblikk: Hva ville skjedd hvis den falske alarmen om et atomangrep 41 år siden skjedde i dag? – Derimot

Derimot.no
Derimot: Tilbakeblikk: Hva ville skjedd hvis den falske alarmen om et atomangrep 41 år siden skjedde i dag? – Derimot

derimot.no:

Av Dr. Paul Craig Roberts

Natt mellom 25 og 26 september 1983 lød alarmen klokken 0:15 lokal tid, ved det sovjetiske missilforsvars-senteret nær Moskva. Varslingssystemet for atomangrep med missiler, meldte om en oppskyting av et amerikansk interkontinentalt ballistisk missil.

Vakthavende offiser, oberstløytnant Stanislav Petrov, hadde bare noen minutter på seg til å vurdere situasjonen. I tråd med logikken for avskrekking som var gjeldende på den tiden – «Den som skyter først, dør som nummer to!» – hadde den sovjetiske militære ledelsen mindre enn en halvtime på seg til å starte et ødeleggende motangrep.

Petrov analyserte situasjonen, og rapporterte etter to minutter, at det var en falsk alarm på grunn av en datafeil til militærkommandoen. Mens han fortsatt var i telefonen, meldte systemet om en andre rakettoppskyting, etterfulgt av en tredje, fjerde og femte kort tid etter. Til tross for alt holdt Stanislav Petrov hodet kaldt, og holdt seg til avgjørelsen han hadde tatt.

Etter flere minutter med ekstrem spenning traff ingen raketter Sovietunionen. Petrov hadde rett. Det hadde faktisk vært en falsk alarm på grunn av en uvanlig konstellasjon av Solen og satellittsystemet over en amerikansk militærbase. Det sovjetiske forsvarssystemet hadde feiltolket dette som en oppskyting av et interkontinentalt ballistisk missil.

Den kalde krigens farer ble redusert ved forsøk på å dempe spenningen og bygge tillit. Atmosfæren bidro utvilsomt til Petrovs tillit til at det var en falsk alarm.

Som jeg sa, det er et nano-sekund til midnatt.
Hva ville skje i dag om noe tilsvarende skjedde, nå når den militære spenningen er ekstremt høy, og Kremls tillit til Vesten er fullstendig ødelagt?

Vestlige ledere trenger desperat å forstå at atomkrig kan startes ved et uhell så vel som med vilje, og at ødeleggelsen av tillit betyr at vi bare er én falsk alarm unna Armageddon.

I en verden av atomvåpen er gjensidig tillit og gjensidig respekt avgjørende for å overleve. At dette grunnleggende faktum blir neglisjert, beviser at ledelsen i den vestlige verden er fullstendig inkompetent.


Fra Global Research, publisert 19. juni 2024.
Oversatt av Northern Light fra engelsk. Linker i originalartikkelen.
Originalartikkel: What Would Happen If This Event of 41 Years Ago Happened Today?

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar