Derimot: Tar ikke hensyn til advarsler og internasjonale protesterIsrael går inn i Rafah. – Derimot

derimot.no:

Meldingen under bekrefter våre mistanker om at Israel ikke er interessert i noen politisk løsning på Gaza. Målet er å renske hele området for palestinere ved å presse dem inn i Egypt (Sinai) og legge ut området for ny bosetting uten forstyrrelser. Da vil også havet kunne utnyttes økonomisk, f.eks. ved boring etter gass og olje.

Igjen er den doble standarden norsk myndigheter viser påfallende overfor Israel. Forhandlinger og samtaler som i 75 år ikke har ført frem til noe som helst skal fortsette. Da vet vi at ingenting skjer. Det vi ser er at Israel bare reagerer når økonomiske sanksjoner legges på bordet, men det er utelukket ifølge våre myndigheter.

Realiteten er at de ikke vil utfordre Israel etter ordre fra Washington som i realiteten bestemmer norsk utenrikspolitikk. Vi er et lydrike under USA. Alle som tør åpne øynene ser dette, men fortsatt foretrekker de fleste å late som det motsatte.

Knut Lindtner
Redaktør

Israelske bakkestyrker går inn i Rafah

Rapporter sier at Israel prøver å ta kontroll over den palestinske siden av grenseovergangen i Rafah

av Dave DeCamp

Israelske stridsvogner har gått inn i Rafah og ser ut til å presse på for å overta den palestinske siden av Rafah-grenseovergangen som kobles til Egypt, har flere medier rapportert.

Tunge luftangrep har også blitt rapportert i byen, med noen medieoppslag som beskriver det som en «teppebombing», selv om omfanget av ødeleggelse og dødstall er uklart for øyeblikket.

En egyptisk tjenestemann sa til Associated Press at den israelske operasjonen kan begrenses og at israelske styrker snart kan trekke seg tilbake. Men Egypt forbereder seg også på muligheten for en stor tilstrømning av palestinske flyktninger som kommer inn på landets territorium. Ifølge Middle East Eye anslår Cairo at mellom 50 000 og 250 000 palestinere kan flykte mot Sinai.

En kilde fortalte Axios at Israel planlegger å ta kontroll over Rafah-grenseovergangen og overvåke all bistand som kommer inn i Gaza, et tegn på at de søker langsiktig kontroll over området. Den militære aktiviteten nær Rafah-overgangen vil ytterligere forstyrre hjelpesendinger til Gaza ettersom palestinere nord i Gaza står overfor en «full hungersnød», ifølge FNs World Food Programme.

Israels grep mot Rafah kommer etter at Hamas sa at de godtok et egyptisk og qatarisk forslag om våpenhvile. Israelske tjenestemenn avviste raskt ideen om at det var en avtale og sa at forslaget inkluderte vilkår som Israel ikke gikk med på.

Kontoret til Israels statsminister Benjamin Netanyahu sa at forslaget ikke oppfylte dets «kjernekrav» og sa at Israel ville gå videre med militære operasjoner i Rafah. «Krigskabinettet vedtok enstemmig i kveld at Israel vil fortsette sin operasjon i Rafah, for å legge militært press på Hamas for å fremme løslatelsen av gislene våre og nå de andre målene for krigen,» sa kontoret.



Rafah er en by på Gazastripen, rett inntil den egyptiske grensen ved Sinaihalvøya.  

Tidlig mandag sa Israel at de beordret evakuering av rundt 100 000 palestinere fra østlige Rafah og advarte om at «ekstrem makt» ville bli brukt i området. Rafah anslås å være fullpakket med rundt 1,4 millioner palestinske sivile, hvorav de fleste er på flukt, siden byen bare hadde en befolkning på rundt 275 000 før krigen.

Hjelpegrupper har kritisert den israelske ordren siden det ikke er noe sted for de palestinske sivile å gå. Israel foreslo palestinerne å dra til al-Mawasi flyktningleiren på kysten, men Flyktninghjelpen sa at leiren ikke hadde ressurser til å ta imot de evakuerte. Oxfam America pekte på det faktum at Israel har bombet såkalte «trygge soner» i Gaza gjennom de siste syv månedene.

Amerikanske tjenestemenn har hevdet at de er motstandere av at Israel invaderer Rafah uten en klar plan for å beskytte sivile. Men det er ingen tegn på at Biden-administrasjonen legger noe reelt press på Netanyahu ettersom amerikanske våpenforsendelser til Israel fortsetter å strømme.

Forsidebilde: iStock

Les artikkelen direkte på derimot.no

You may also like...