Derimot: ‘Skynet’ har ankommet: Hvordan droner og AI endrer den moderne krigføringen. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Av Jon Sun, Sean Tseng og Jane Tao

Etter hvert som Russland-Ukraina-konflikten utspiller seg, har droner tatt over for mange tradisjonelle våpen, og fremstår som sentrale i forandringen av moderne krigføring. Bruken av dem har ikke bare endret taktikken på slagmarken, men også økt bekymring for potensialet for autonome droner til å operere uten menneskelig styring. Eksperter understreker nødvendigheten av streng menneskelig kontroll av AI-utstyrte droner og andre autonome dødelige våpen.

Bruken av droner i Russland-Ukraina-konflikten har blitt godt dokumentert, og viser scenarier der droner, etter å ha identifisert og låst siktene på mål som stridsvogner, deretter utfører selvdestruktive angrep. Disse dronene utfører også bombeangrep fra stor høyde, rettet mot skyttergraver og andre militære installasjoner, og understreker dronens rolle i å omforme den moderne krigføringen.

Små, kraftige og brukervennlige droner har demonstrert sin strategiske overlegenhet på slagmarken, noe som førte til en global økning i bruken av dem. Militærkommentator Xia Loshan: «En kostnadseffektiv, bærbar drone, kan trenge dypt inn bak fiendens linjer uten å risikere livet soldaten som styrer den, og det med presisjon og effektivitet». «En drone som koster bare noen få tusen dollar kan effektivt ødelegge en avansert stridsvogn verdt over 5 millioner dollar» sa Mr. Xia, noe som demonstrerer en bemerkelsesverdig lavere kostnad med å drive krigføring nå.

Droner er enkle å produsere, er vanskelige å oppdage på radar, og presis styring av dem med satellittdata, fremhever deres taktiske levedyktighet ytterligere. Viktigere; Droner letter offensive operasjoner uten å redusere brukernes sikkerhet, og markerer en betydelig utvikling i hvordan militære mål kan ødelegges.

Fremveksten av AI-våpen som autonomt er i stand til å drepe mennesker

De raske fremskrittene innen kunstig intelligens og droneteknologi har innledet en ny æra for krigføring, og reiser dype etiske og eksistensielle spørsmål. Blant de mest presserende bekymringene er potensialet for utvikling av AI-våpen som er i stand til autonomt å ta avgjørelser om å drepe.

Geoffrey Hinton, en britisk-kanadisk informatiker kjent for sine bidrag til AI og ofte kalt «gudfaren til AI», har gitt uttrykk for sine bekymringer om AI-utviklingen. Han understreket faren som ligger i AI-systemer som kan identifisere menneskeheten selv som problemet, hvis AI gis klimamålene som oppgave. Videre fremhevet Mr. Hinton det uunngåelige ved at AI-systemer blir mer og mer sofistikerte, potensielt kan føre til scenarier der de kan manipulere menneskelige handlinger for å unngå å bli deaktivert.

Skremmende nok spekulerer Mr. Hinton om at vi i løpet av det neste tiåret kan være vitne AI-våpen som uavhengige, er i stand til å målrette og drep mennesker. Han trekker en parallell til den kjemiske krigføringens historie, og antyder at det internasjonale samfunnet bare kan forsøke å begrense AI-våpen etter katastrofale konsekvenser, og bruke de reaktive tiltakene som ble tatt etter første verdenskrig.

Mr. Xia hevder at AIs evne til å forbedre våpensystemeffektiviteten, kombinert med fremskritt innen sensor-, kommunikasjons- og datateknologier, presser utviklingen mot en bruk av fullstendig autonome AI-kontrollerte våpen. På en forsvarsindustriutstilling i Singapore, ble de siste fremskrittene innen droneteknologi vist frem, som Switchblade 300, en drone designet for kamikaze-oppdrag, som har blitt levert til Ukraina av USA. Dronen er i stand til å ødelegge mål opptil 10 kilometer unna, og viser den taktiske allsidigheten til UAV-er (Unmanned Aerial Vehicle), som er i stand til presisjonsangrep.

Konflikten i Ukraina har fungert som en katalysator for nasjoner over hele verden som USA, Europa, Japan og Kina, for å akselerere sine droneutviklingsprogrammer, og integrere UAV-er i deres strategiske planlegging. Japans styrker har analysert dronebruk i Ukraina for en fremtid der droner potensielt kan erstatte bemannede kamphelikoptre.

Professor Seigo Iwamoto fra Kyoto Sangyo University beskriver små droner som «fattige lands luftvåpen» med rimelige priser og tilgjengelighet. Han bemerker spredningen av droner blant forskjellige væpnede grupper, og sammenligner deres innvirkning på krigføring med starten av skytevåpnenes bruk på slagmarken. Denne «demokratiseringen» av luftvåpenteknologi kan føre til økte tap på begge sider i eskalerte konflikter.

Midt i den økende spenningen, nevner Mr. Xia den strategiske posisjoneringen mellom USA og Kina, med Pentagons «Replicator»-program som tar sikte på å bruke en mengde små, intelligente og kostnadseffektive droner, som motvekt til Kinas numeriske overlegenhet når det gjelder skip, missiler og personell, og viser det strategiske dreiningen mot å bruke droner i globale militærstrategier.


Fra Epoch Times, publisert 27. mars 2024.
Oversatt av Northern Light fra engelsk og forkortet. Linker i orginalartikkelen.
Originalartikkel: The Evolving Battlefield: How AI and Drones Redefine Modern Warfare

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar