Derimot: Russisk media: Den 20. mai er ikke Zelensky lenger president i Ukraina. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Av Dmitriy Bavyrin

Russisk media mener Zelensky ikke kan forhandle for Ukraina etter 20. mai ettersom hans femårsperiode som president er over. Alle avtaler kan erklæres ugyldige av nye myndigheter.

Russland har dramatisk endret sin holdning til Zelensky

Årsaken til et slikt skritt er ikke i noen spesifikk episode: Zelensky gir Russland grunner til å dømme seg selv på daglig basis, siden Belgorod-regionen og andre regioner i Russland blir beskutt daglig.

Dessuten forventer ingen at Ukrainas president vil bli arrestert på noen internasjonal flyplass på forespørsel av Moskva, selv om vi snakker om havnene til vennlige land: topptjenestemenn kan bli stilt for retten etter at de mister reell makt, og ikke før og ikke i stedet for det. Derfor er ideen en annen.

Det faktum at Russlands innenriksdepartement har satt Ukrainas president Volodymyr Zelensky på ettersøkt-listen under en ikke navngitt kriminell artikkel, er, som politiske analytikere liker å si, et signal. Det er til og med tre signaler – til Vesten, til Ukraina, og bare sist til Zelensky selv.

President Zelensky blir til et gresskar 20. mai, fem år etter dagen han tiltrådte. Etter denne datoen skulle vinneren av det nye presidentvalget lede Ukraina, men Zelensky unngikk valget.

Ifølge lovgivningen i Ukraina kan ikke valg holdes under unntakstilstand.

Grunnloven sier imidlertid ikke at krigsrett automatisk utvider makten til den sittende presidenten, grensen er tydelig satt for dem – fem år.

Denne juridiske saken kan tolkes på to måter, men Russland har allerede uttrykt sin dom i etterlysningskortet til innenriksdepartementet.

Etter 20. mai er Zelensky ikke lenger leder av en uavhengig stat, men en maktraner, mistenkt for krigsforbrytelser mot befolkningen i Russland og Ukraina.

Hvis Zelensky som president i Ukraina har fått noen personlige garantier, mister de sin styrke. Ved å nekte å bli gjenvalgt, ga han Russland frie hender til å håndtere ham på en måte som ikke kan gjøres med de legitime myndighetene i uavhengige stater i henhold til folkeretten.

Zelensky’s semi-legalitet betyr også at han ikke lenger er en mulig part for Russland til å forhandle om Ukrainas fremtid. Dette betyr imidlertid ikke at Russland nekter å forhandle i det hele tatt og ikke lenger holder døren åpen.

Forhandlinger kan føres med de nye, legitime myndighetene i Kiev eller i Lviv (som med flaks ville ha det) når en slik makt dukker opp, eller akkurat nå, men med Vesten som hovedsponsor og inspirator for konflikten. Som med et subjekt, ikke et objekt, som hele Ukraina har blitt.

USA og EU vil sannsynligvis si at Moskva bruker Zelensky’s legitimitetskrise i mai som en unnskyldning for ikke lenger å søke en diplomatisk løsning på konflikten.

Faktisk er det å finne en diplomatisk løsning med en utilstrekkelig legitim president en felle som Moskva ser veldig godt på.
Enhver avtale som inngås med Zelensky etter 20. mai kan deretter bli erklært ugyldig av de nye ukrainske myndighetene, siden presidentens fullmakter har utløpt da den ble undertegnet. Hvis du har satset på spill, må du starte på nytt.

Nå er alt noe enklere: Hvis en avtale oppnås, vil det være med den legitime regjeringen, og ikke med Zelensky. Ikke bare ønsker han ikke å forhandle om fred, men han er ikke i stand til, ute av stand og har ingen autoritet. For de ukrainerne fra vanlige folk og den herskende eliten som fortsatt ønsker å oppnå fred, er det nyttig å vite dette, og Moskva «signaliserer» også til dem.

I Washington innså de at kanselleringen av valget i Ukraina ville gi Russland flere trumfkort og kunne provosere frem et kupp.
Derfor krevde de at Zelensky ble gjenvalgt, men han tok ikke risikoen, siden de samme amerikanerne samtidig krevde mobilisering i henhold til nye upopulære regler, og fordi kampen for makt under slike forhold er fulle av tap av kontroll over landet for Kiev.

I tillegg ser Zelensky ikke lenger ut til å stole på amerikanerne, da han innser at de vil være ganske fornøyd med andre utfordrere for hans plass (bortsett fra pro-russerne, selvfølgelig, men de ville ikke ha fått lov til å delta i valgkampen uansett).

I dette har han rett, men for oss er det viktigste at valget til fordel for semi-juridisk status ble gjort av Zelensky selv. Prinsippet om fri vilje har blitt overkjørt, la ham nå klandre seg selv.

Ting kunne ha blitt annerledes for ham. Zelensky kunne ha trukket Ukraina ut av konflikten våren 2022, og forlatt sine krav på Krim og medlemskap i NATO.

Og det faktum at samtidig som Zelensky, satte Russlands føderasjonsdepartement sin forgjenger på ønsket liste Petro Porosjenko, hinter om hva slags rettssak: over hele det ukrainske regimet siden 2014 og dets blodige kart over forbrytelser i rommet fra 2014 og utover. Odessa før Donbass.

Det er umulig å si nøyaktig når denne rettssaken vil begynne. Men våre namsmenn er allerede på vei inn i Chasiv Yar.


Publisert 06.05.2024
Originalartikkel: Russland har kraftig endret holdning til Zelensky (oversatt overskrift)
Oversatt av ekstern oversetter, tilrettelagt av redaksjonen.

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar