Derimot: På video: Medieseminaret i Trondheim. – Derimot
derimot.no:
Fikk du ikke med deg medieseminaret? Her er høydepunktene!
Av Eli Wæhre
På pressefrihetens dag 3. mai arrangerte Sosialistisk Forum Trondheim og avisa Friheten et dagsseminar om mediemangfold og informasjonsmakt.
Tema var hvordan mediene former vår forståelse av verden? Hvem kontrollerer informasjonen vi mottar? Hvordan påvirker kildebruk og eierskap samfunnsoppdraget til ulike medier?
Dagen hadde flere aktiviteter. Jeg vil her presentere foredragene på det godt besøkte arrangementet på Litteraturhuset.
Oppsummering fra arrangementet på Trondheim Litteraturhus
Professor Bassam Husein innledet seminaret med en presentasjon om hvordan media former vår forståelse av folkemordet i Gaza. Han har gjort en kvalitativ studie som bekrefter mange av våre verste antakelser: Omtalen av palestinere i hovedstrømsmediene legger til rette for rasistiske holdninger og et inntrykk av at palestinske liv er mindre verdt. Mediene bruker ulike metoder for å normalisere eller bagatellisere folkemordet – eller til og med forsvare og legitimere det. Ingen konsernstyrte norske medier omtaler krigshandlingene som folkemord eller stiller Israel til ansvar. Huseins studie er et tydelig eksempel på propaganda og skjult påvirkning.
Medieforsker Sigurd Allern viste i sitt foredrag hvordan psykologiske operasjoner er en grunnleggende del av krigsføringen. Hvem som eier og kontrollerer media er avgjørende. Han beskrev hvordan propaganda – i ulike former – brukes i media som en del av en «krigspakke», og hvordan kritiske røster i liten grad aksepteres i tider med krise og krig. Manipulativ propaganda er bare én av mange metoder. Allern viste til mer subtile og organiserte påvirkningsteknikker som begrenser vår evne til å tolke det som skjer på en sannferdig måte – særlig i krigstid.
Narrativene – fortellingene – er avgjørende for hvordan vi tolker nyhetsbildet. Lærer og samfunnsdebattant Hans Olav Brendberg tok for seg krigen i Ukraina og hvordan mediene har formet et svart-hvitt-bilde, blant annet gjennom russofobi og en blind tro på vestlige verdier. Brendberg pekte på at det finnes en lang forhistorie som er nødvendig for å forstå hvordan vi havnet i denne krigen – en krig som, ikke er vår eller i våre interesser. Han løftet fram mange hendelser som mediene bevisst unnlater å omtale, og beskrev krigen som resultat av langvarig og målrettet påvirkning også fra vestlig side, inkludert NATO. I mobiliseringen for norske investeringer i denne krigen og generell opprustning, er det nærmest umulig å komme med kritiske motstemmer uten å bli stemplet – ofte med store personlige konsekvenser.
Pål Steigan har selv erfart konsekvensene av å være en kritisk stemme. Som redaktør har han tatt oppgaven på alvor og levert analyser og sammenhenger som burde vært pensum for våre politikere. Men i stedet har han blitt sensurert og demonisert. Vi spør oss: Ville det vært mulig å få et samlet Storting til å pøse inn enorme beløp i Ukraina-krigen hvis Steigan.no ikke hadde blitt bannlyst? Politikere og konsernstyrte medier benytter seg av sensur – et virkemiddel i den nevnte «krigspakken». Steigan fortalte i sitt innlegg hvordan det ble satt i gang en prosess mot ham uten at han fikk vite hva anklagene var, uten mulighet til å forsvare seg – og uten å få kjennskap til «dommen». Hvor mye er ytringsfriheten egentlig verdt?
Seminaret var et initiativ for å samle både hovedstrøms- og uavhengige medier. Ny Tid, Steigan.no, Friheten, TrønderRød og Derimot.no var til stede. Vi gjorde utallige forsøk på å få med Adresseavisen, NRK og Klassekampen – alle med kontorer i Trondheim – men lyktes ikke, til tross for telefoner, e-poster og kontaktpersoner.
For å nyansere bildet kontaktet vi derfor Bård Wormdal, tidligere journalist i NRK, som fortalte om utfordringene han møtte i sitt forsøk på å undersøke etterretningens rolle. Dette fikk konsekvenser for hans stilling, noe du kan høre mer om i den vedlagte videoen.
Avslutningsvis vil vi anbefale en artikkel som gir en nyttig oversikt over hvem som eier de ulike mediene og hvilke kilder de benytter. Dette er et tema som fortjener større oppmerksomhet:
Se: Hvem eier norske medier? (Steigan.no)
Takk til alle som deltok!
På vegne av arrangøren
Eli Wæhre
Dette innlegget er hentet fra Trønderrød