Derimot: Opprop fra nesten tusen forskere: Animalsk kjøtt er avgjørende for helsen, og må være en del av kostholdet

derimot.no:

Print Friendly, PDF & Email

Av Isabel Keane

Hundrevis av forskere har gått sammen for å advare mot et rent plantebasert kosthold, og hevder at kjøtt er avgjørende for et godt og balansert kosthold – og advarer mot å gjøre kjøttetere til skurker.

Eksperter bak ni nye forskningsartikler publisert i Animal Frontiers er blant nesten 1000 forskere som har underskrevet en erklæring (The Dublin Declaration), som ønsker å bevise verdien av rødt kjøtt midt i en global økning i vegetarisme og veganisme.

«Kjøtt gir en rekke essensielle næringsstoffer og andre helsefremmende forbindelser, hvorav mange mangler i kostholdet blant de med høyere inntekt,» heter det i erklæringen. «Folk med store ressurser kan være i stand til å få nok næringsstoffer mens de sterkt begrenser inntak av kjøtt, meieriprodukter og egg. Dette anbefales ikke for befolkningen generelt».

Forskerne hevder at kjøttproduksjon fra buskap er «for verdifull for samfunnet til å bli offer for forenkling, reduksjon eller fanatisme». «Kjøttproduksjonen i landbruket må fortsette og ha bred aksept i samfunnet,» heter det i erklæringen. Forskere bak rapportene avkrefter påstander om at inntak av rødt kjøtt er usunt og har negative miljøpåvirkninger.

Gruppen av forskere hevdet i sine nye artikler at kjøtt fra buskap er «for dyrebart» til å ikke kunne konsumeres. Gruppen fant at studien som antyder at «et kosthold med høyt rødt kjøtt var ansvarlig for 896.000 dødsfall over hele verden», er feil og burde trekkes tilbake. Studien, «the major Global Burden of Diseases, Injuries and Risk Factor Study», har bidratt til å vende publikum bort fra å spise rødt kjøtt til fordel for plantebaserte dietter.

«De fagfellevurderte bevisene som er publisert, bekrefter at 2019 Global Burden of Disease Risk Factors Report, som hevdet at inntak av selv små mengder rødt kjøtt skader helsen, er fullstendig feil», sier Alice Stanton ved Royal College of Surgeons of Ireland. «Faktisk vil det å fjerne ferskt kjøtt og meieriprodukter fra kostholdet skade menneskers helse. Kvinner, barn, eldre og lavinntekts-grupper vil bli spesielt negativt påvirket» la Stanton til.

Forskerne advarte også om at det er vanskelig å erstatte næringsverdien til kjøtt med plantebaserte erstatninger, og at fattige som ikke spiser så mye kjøtt ofte lider av negative helseeffekter som underutvikling, undervekt og anemi på grunn av mangel på næringsstoffer og protein.

«Animalsk kjøttmat er overlegen plantebasert mat ved å samtidig å ha flere mikronæringsstoffer og høykvalitets makronæringsstoffer som er kritisk for vekst og kognitiv utvikling,» sa Adegbola Adesogan, direktør for University of Floridas Global Food Systems Institute. «Anbefalinger om å eliminere animalsk mat fra kostholdet overser betydningen av kjøtt, spesielt det store behovet for kjøtt i kostholdet til underernærte i det globale sør».

Dublin-erklæringen, som oppfordrer fanatikere til å slutte å fremme et kjøttfritt kosthold, har underskrifter fra eksperter fra flere toppuniversiteter, inkludert Cambridge, Edinburgh, Bristol, Belfast, Newcastle, Nottingham og Surrey, samt flere forskere fra Storbritannias ledende universitet for oppdrett av husdyr, Harper Adams.

Animal Frontiers er det offisielle forskningstidsskriftet for fire vitenskapelige foreninger: American Society of Animal Science, Canadian Society of Animal Science, European Federation of Animal Science og American Meat Science Association.


Fra New York Post, publisert 01.05.2023.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker og oversikter i originalartikkelen.
Originalartikkel: Scientists blast ‘zealots’ pushing plant-based diets, argue meat is crucial for health.

Les artikkelen direkte på derimot.no

You may also like...