Derimot: Norge eller USA?Hvem styrer norsk spionvirksomhet mot Russland? – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

I mer enn 25 år har journalist Bård Wormdal jobbet med spørsmål knyttet til den norske Etterretningstjenesten og dens virksomhet.

Innlegget er hentet fra Spartakus

Med «Satellittkrigen. Norges militarisering av polområdene og verdensrommet» (2011), «Spionbasen. Den ukjente historien om CIA og NSA i Norge» (2015) og «Spionkrigen. Det hemmelige spionsamarbeidet mellom Norge og USA» (2023) har Wormdal gjort en stor jobb med å belyse det omfattende samrøret mellom de hemmelige tjenestene i Norge og USA.

Wormdals funn er egnet til å forbløffe og sjokkere. Norge er en stormakt når det kommer til militær etterretning, og en av de viktigste samarbeidspartnerne for USA. Amerikanerne har trolig investert så mye som 10 milliarder kroner i den nye Globus III-radaren i Vardø, et anlegg som i praksis er en amerikansk base. Wormdal dokumenterer at Stortinget aldri har vært orientert om omfanget av USAs spionvirksomhet i Norge.

Sentrale spørsmål er i hvilken grad Etterretningstjenestens virksomhet tjener norske og/eller amerikanske interesser? Og i hvilken grad er Etterretningstjenesten under demokratisk kontroll?

Forsidebilde: iStock

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar