Derimot: New York Times:Russiske droner for 5000 kr ødelegger Abrams-tanks som koster 100 millioner kr. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Av NewsVoice.

«Har stridsvogner en plass i det 21 århundres krigføring?» Det spør New York Times etter at billige russiske kamikaze-droner klarte å ødelegge flere amerikanske Abrams-stridsvogner som kostet 100 millioner kr hver.

Kostbare amerikanske M1 Abrams-stridsvogner sendt til Ukraina blir ødelagt av russiske droner som koster en brøkdel, melder New York Times (NYT). Minst fem av de 31 stridsvognene som Washington leverte til USA er allerede ødelagt av Russland, ifølge NYT, som legger til at tre andre Abrams-stridsvogner er blitt «moderat skadet».

I minst ett tilfelle har en Abrams-stridsvogn blitt slått ut i en duell mot en russisk T-72B3-stridsvogn, påpeker russiske RT.

New York Times skriver at enkelte tjenestemenn og eksperter bemerker at det er lettere å slå ut Abrams-stridsvogner enn tidligere antatt, og siterer oberst Markus Reisner, en østerriksk historiker og militærekspert, som beskriver situasjonen som «utrolig».

Russiske droner er effektive.
NYT skriver at de russiske dronene er «svært nøyaktige, rimelige stridsvogn-ødeleggere»: «Til tross for sin styrke er ikke stridsvogner ugjennomtrengelige, og de er mest sårbare der deres tunge platepanser er tynnest, på toppen, på den bakre motordelen og mellom skroget og tårnet.

I flere år var de hovedsakelig mål for landminer, improviserte eksplosive innretninger, rakettdrevne granater og styrte panservernroboter, f.eks. systemer av typen «shoot and scoot». Disse ble mye brukt i begynnelsen av krigen i Ukraina fordi de kunne treffe stridsvogner ovenfra og treffe dem opptil 90 prosent av tiden.

Dronene som nå brukes mot stridsvogner i Ukraina er enda mer nøyaktige. Kalt First Person View (FPV) droner, er de utstyrt med et kamera som sender sanntidsbilder tilbake til operatøren, som kan styre dem til å treffe stridsvognene på deres mest sårbare steder.

I flere tilfeller har FPV-dronene blitt sendt inn for å ‘helt ødelegge’ stridsvogner som allerede var skadet av miner eller panservernroboter, slik at de ikke kunne hentes fra slagmarken og repareres, sier oberst Reisner.

De russiske dronene kan koste så lite som 5000 kr, og kan slå ut en Abrams-stridsvogn til 100 millioner kr, ifølge New York Times, som også innrømmer at det ikke er noen enkel måte å forsvare en stridsvogn mot et angrep med en drone.

Fra NewsVoice, publisert 22 april 2024.
Oversatt fra svensk. Linker i orginalartikkelen. Oversatt av Northern Light.
Orginalartikkel: Ryska drönare för 5000 kr förstör amerikanska Abrams-stridsvagnar för 10 miljoner dollar.

Forsidebilde: Wikimedia Commons

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar