Derimot: Nato-medlemskapet krever det. Ikke bare i Sverige, men også i Finland: Prinsipper må ofres.

Derimot.no

derimot.no:

Finland må også svelge kameler for å komme inn i det forgjettede landet, Nato. Og selv om det ikke er like gjevt som det var, er en fra finsk side villige til å lette på prinsipper for å slippe inn. For når de først er kommet innafor vil det ikke bli stilt andre krav enn at de må være villige til å stasjonere atomvåpen på den russisk grensen, få etablert USA-baser i landet og øke forsvarsbudsjettet sitt.

Hvem de skal forsvare seg mot? Russland naturligvis. Det er bedre for Finland å forberede en krig med Russland enn å sørge for at den avspenningen de har hatt vedvarer. For å sitere en klassiker: «Fred er ei det beste, men at en noe vil!»

Men så er det jo en av Klaus Schwab sine lærlinger som sitter som statsminister i landet og da blir det slik mesteren ønsker.

Når en betrakter Finland med den historiske erfaringen de har må en spørre seg om de har lært noe som helst av de siste 100 årene?

Knut Lindtner
Redaktør

Finland vurderer å lette på våpeneksporten til Tyrkia for å sikre NATO-søknaden.

Av Igor Kuznetsov

Tidligere i år forlot Finland og Sverige sin militærpolitikk om nøytralitet og hastet i vei for å bli NATO-medlemmer.

De har også gått fra prinsippet om ikke å sende våpen til land i krig, men sender våpen til Ukraina etter at Russland satte i gang sin «spesial-operasjon». Men opposisjonen i Ankara har vært den viktigste blokkeringen mot NATO-søknadene.

Finland kan komme til å lette på sin politikk om ikke å eksportere våpen til Tyrkia. Det har myndighetene i dette nordiske landet antydet.Ifølge finske medier har landets forsvarsministerium gitt «grønt lys» til  tidligere tyrkiske forespørsler om våpen.

«Det er mulig at regjeringen vil behandle disse søknadene før valget neste vår», skal forsvarsmininisterens spesielle rådgiver Riikka Pitkanen ha sagt.

Selv om Finland ikke har hatt noe formelt forbud mot å eksportere våpen til Tyrkia siden 2019, har de ikke gitt noen nye eksport-tillatelser etter at Tyrkia satte i gang dine bakkeoperasjoner i Syria mot kurderne, som tyrkerne betrakter som terrorister.

Den samme politikken inntok nabolandet Sverige, men de har ombestemte seg senere. Pitkanen understreker at Finland stadig vurderer våpeneksport.

«Vi ser på hvem som bestiller våre produkter, hva slag produkter det er og hva de vil bli brukt til», forklarte hun.

Bemerkelsesverdig er det at forsvarsministeren Antti Kaikkonen har bedt om at Finland endrer sin politikk når det gjelder forholdet til Tyrkia.

«Litt etter litt har vi kommet til å tenke på Tyrkia som en framtidig alliert.  Det må tas med i betraktningen», sa Kaikkonen under diskusjonen om våpeneksport.

Den finske regjeringens nåværende retningslinjer understreker at Finland ikke skal eksportere våpen til land som er i krig eller til de som bryter menneskerettighetene.

Finland har en lang grenselinje mot Russland.

Likevel har den styrende venstreside-koalisjonen ledet av sosialdemokratene ingen betenkeligheter med å sende våpen til Ukraina (til tross for en stadig pågående konflikt), og til De Forente Arabiske Emirater og Qatar (som Finland kritiserer for å bryte menneskerettighetene, noe begge land nekter for).

Tidligere i år sa både Finland og Sverige farvel til sin historiske militære nøytralitet. I hui og hast søkte de om å bli medlemmer av NATO på grunn av Russlands «spesialoperasjon» i Ukraina og «sikkerhetssituasjonen» som følge av det.

Så langt har alle de 30 NATO-medlemmene, bortsett fra Ungarn og Tyrkia, ratifisert søknaden. Til dette kreves enstemmighet hos medlemmene.

Ungarns statsminister Viktor Orban har sagt at Ungarn vil anbefale tiltredelsen av begge de nordiske landene neste år.

Tyrkia, derimot, har sagt at dersom de to nordiske landene vil ha støtte, kreves det tøffere tiltak mot kurdiske militante som holder til i disse landene.

Tidligere denne måneden henvendte Tyrkia seg til   Finland for å få slutt på forbudet mot våpeneksport til dem i bytte mot Ankaras støtte til NATO-medlemskap. 

Dette har Sverige allerede gjort tidligere i høst.

https://sputniknews.com/20221219/finland-mulls-relaxing-arms-export-rules-to-turkey-to-secure-nato-bid-1105575292.html

Forsidebilde: Boijmans Van Beuningen

3 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 3 ganger.

Post Views: 22

Les artikkelen direkte på derimot.no