Derimot: Nå kan Norge bære atomvåpen i sine flyF-35A jagerflyet som Norge har nå 40 stykker av, er blitt sertifiserte for B61-12 atombomber – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Av Tyler Durden.

NATOs evne til kjernefysisk avskrekking er betydelig forbedret, etter det amerikanske luftforsvarets nyeste femte generasjons jagerfly, F-35A Lightning II, har blitt sertifisert for operativt kunne utstyres med B61-12 termonukleære gravitasjonsbomber for første gang.

«F-35A er det første 5 generasjons atombombe-kompatible jagerflyet noensinne, og den første nye plattformen (jager- eller bombefly) som har oppnådd denne statusen siden tidlig på 1990-tallet. Denne innsatsen for å få F-35 sertifisert for å kunne bestykkes med atombomber, er kulmineringen av over 10 års intens innsats av 16 forskjellige statlige og industrielle interessenter, sier talsmann for F-35 Joint Program Office, Russ Goemaere, til militærbloggen Breaking Defense.

Goemaere sa: «F-35A oppnådde kjernefysisk sertifisering før planen, og gir USA og NATO en kritisk kapasitet som støtter USAs utvidede forpliktelser for avskrekking tidligere enn forventet».

I 2021 slapp en F-35 en B1-12 test-atombombe uten stridshode over Sandia National Laboratories’ Tonopah Test Range over Nevada-ørkenen.

På slutten av 2022 signerte Tyskland en kontrakt med USA om å kjøpe dusinvis av F-35-er, som er i stand til å bære atomstridshoder. Under NATOs program for deling av lagring av atombomber, har Tyskland rundt 20 B61-bomber.

Det «dobbelt-kapable» radar-usynlige jagerflyet som nå kan bære både konvensjonelle og atomvåpen, erstatter fjerdegenerasjons jagerfly i nesten alle NATO-stater som deltar i programmet for deling av atombombe kapasitet. F-35s evne til å bære moderniserte B61-12 atombomber vil styrke NATOs regionale evne til avskrekking, og bidra til å avskrekke ytterligere russisk aggresjon.

«Dette trekket er en del av USAs utvidede innsats i og blant USAs og NATOs allierte for å motvirke Putins trusler om å bruke atomvåpen som et middel til å bryte ned vår kollektive strategiske vilje mot Russland. Putin vet at F-35 jagerflyet er mer enn kapabel til å snike seg inn i Russlands luftrom og avlevere sin bombelast», sa David Asher, seniorstipendiat ved Hudson Institute.

Det gjenstår å se hvordan Moskva vil reagere på atom-kompatible F-35 fly som flyr nær russiske grenser og i det baltiske området. Russland har også et femte generasjons jagerfly, Su-57 jagerfly, kjent av NATO som «Felon».

Fra Zero Hedge, publisert 9 mars 2024.
Oversatt fra engelsk. Linker og oversikt i orginalartikkelen. Oversatt av Northern Light
Orginalartikkel: F-35A Becomes First Certified 5th-Gen Fighter To Carry Thermonuclear Gravity Bombs.

Forsidebilde: Wikimedia Commons

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar