28. februar er årsdagen for drapet på den svenske statsministeren PALMESAKEN – FORTSATT IKKE LØST

Derimot.no

Av Steinar Åge Brenden

28.februar ble Olof Palme skutt og drept på åpen gate. Året var 1986. Palme arbeidet sterkt for avspenning, nedrustning, fred og for større likhet i samfunnet. I arbeidet skaffet han seg mange fiender, innenlands som utenlands. Her finnes motiver for mordet.

Etter mordet fikk svensk politi rikelig anledning til å demonstrere sin inkompetanse. Mordnatten fantes ingen ledelse. Snart ble et feilaktig fantombilde spredt. Man kom tidlig på villspor.

En stor avsporing var kurdersporet. Det ble oppgitt på nyåret 1987. Så skjedde en utvikling 14. desember 1988. Da anholdes Christer Pettersson og siktes for drapet. Siktede var uføretrygdet og stoffavhengig. Han ble utpekt av Lisbeth Palme som drapsmannen. Denne utpekingen var feilaktig, men var fundamentet tiltalen bygde på. I 1989 ble Pettersson dømt i Tingretten til livsvarig fengsel, men ble frikjent samme år i Hovretten. Grunnen var manglende bevis. En anke fra påtalemakten til Høyesterett ble avvist i 1998. Pettersson døde i 2004.

Palmeetterforskningen ble ikke nedlagt. Den fortsatte arbeidet, sjøl om den gikk på lavbluss. Situasjonen var slik at et inntrykk fikk feste seg: Christer Pettersson var morderen. Dette trodde politiet og også mange andre. Også svenske myndigheter så seg tjent med dette.

Men det skulle komme en ny vri. Årsak: Drapet på Palme kunne ikke stå uløst. Som en belastning for svensk politi og påtalemakt.

Tidlig på nyåret 2020 kom Palmeetterforskerne med uttalelser: Palmes morder skulle avsløres før sommeren. Senere kom opplysninger om at mordvåpenet var funnet. Dette kunne virke håpefullt.

10. juni 2020 holdt Palmegruppen og påtalemakten en pressekonferanse. Den ble en skuffelse, sett på bakgrunn av 34 år med etterforskning. Eksempel: Noe våpen fantes ikke.

Men man fisket en ny gjerningsmann opp av ermet: Stig Engstrøm. 28. februar 1986 arbeidet han i Skandiahuset like ved mordplassen på Sveavegen. Yrke var grafiker og reklamekonsulent. Fra tid til annen er han nevnt i Palmeetterforskningen som «Skandiamannen». Politisk sognet han til Moderatarne, svensk høyre. Som mange andre hadde han gitt uttrykk for Palmehat.

Engstrøm var på tiden for Palmedrapet 52 år gammel. På mordkvelden arbeidet han overtid. Han stemplet ut fra jobben kl. 23.19. Ved utgangen prater han med vakter. To minutter senere blir Palme skutt ned og myrdet noen hundre meter fra Engstrøms arbeidsplass. Lisbeth Palme rammes av et streifskudd.

En ting er sikkert: Engstrøm var nær åstedet på drapstidspunktet. Opprinnelig blir han ikke avhørt av politiet. Men han melder seg sjøl neste dag og avgir en forklaring. Han blir aldri mistenkt for delaktighet i mordet. I 1987 avskrives han fra saken.

Stig Engstrøm døde i 2000, 66 år gammel. Det hevdes at han hadde rundelig omgang med alkoholen. Han føyes inn i rekken av «ensomme galninger». Da han anklages for mordet, har han vært død i 20 år. Det etiske i en slik utpeking er tvilsomt. Engstrøm har ingen til å kunne forsvare seg.

I 2018 gav journalisten Thomas Pettersson ut en bok om Palmesaken der han retter søkelyset på Engstrøm. Palmegruppen har trolig «kjøpt» ideene i boka. Den kunne føre til en ny løsning på den pinefulle saken. Igjen kan en enkeltperson utpekes. Litt skakkjørt og passe ufarlig.

Alt samme dag som Engstrøm pekes ut, blir det hele avvist fra flere hold. Professor Leif G.W. Persson tror ikke på indisiene. «Han er ikke typen,» sier han. «Og han var for sent ute fra arbeidsplassen til å kunne skyte Palme.»

Sentrale vitner fra åstedet sier: «Engstrøm er ikke morderen.»

Og Engstrøms familie: «Han eide ikke styrken.»

Andre retter søkelys på Engstrøms tilgang til våpen, samt erfaring og bruk av skytevåpen.

De fleste er enige: Det svensk påtalemakt legger frem på sin pressekonferanse i 2020 ville ikke holdt i rettsalen. Ingen tiltale kunne vært reist.

Mordet på Olof Palme var varslet, ikke bare en, men to ganger. Alt peker mot en konspirasjon. Ekteparet Palme ble skygget på veien til Grand kino, og hjemover fra kinoen, frem til åstedet. Veien hjem ble valgt av ekteparet Palme, etter kinoen. Ingen kjente denne på forhånd.

Noen mener at Palme ble skutt av en svenske, lokalkjent i Stockholm. Og at svenske politifolk og «Stay behind» var innblandet. Trolig med kobling til utenlandske tjenester som CIA og Sør-Afrika.

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 2 ganger.

Post Views: 52

Les artikkelen direkte på derimot.no