Derimot.no

Derimot: Nå er det full krise i forholdet mellom Tyrkia og USA. Tyrkia nekter å ta imot kondolanser fra USA på grunn av deres støtte til syriske kurdere.

derimot.no:

Vi tar ikke stilling til hendelsen i Istanbul som utløste krisen mellom USA og Tyrkia. Det viktige nå er naturligvis at forholdet mellom de to største Nato-landene er skrudd enda et hakk opp. Og dette understreker hvor håpløs USAs politikk i Midt-Østen har vært.

Forholdet til Tyrkia har vært på sparebluss helt siden kuppforsøket mot Erdogan i juli 2016. Årsaken er naturligvis ikke bare kuppforsøket, men også den tyrkiske økonomien som i økende grad integreres med Russland/Kina, altså BRICS-land og Shanghai Cooperation Organisation (SCO).

Tyrkias S400-kjøp fra Russland har også bidratt til sitt for å forverre forholdet mellom Tyrkia og USA.

At Tyrkia har kjøpt russiske luftforsvarssystemer og ikke de USA leverer har også bidratt til å forsure relasjonene mellom USA og Tyrkia. På den andre siden kan enhver nå se (Ukraina) at de russiske er de fra USA overlegne. Det tyrkiske kjøpet har derfor vært fornuftig ut fra et militær-teknisk perspektiv. Men det betyr også at USA taper i konkurransen mellom våpenprodusenter.

USAs forhold til de kurdiske organisasjonene i Syria og Irak spiller naturligvis også en viktig rolle. For USA er disse nyttige redskaper for å få gjennom egne politiske målsettinger i Midt-Østen. De kurdiske organisasjonene fungerer USAs proxy-krigere i disse landene mens regjeringene i Tyrkia, Syria og Irak oppfatter dem som terrororganisasjoner.

Særlig spesielt er det at både Tyrkia og USA støtter terrororganisasjoner i Syria (Al-Qaida avleggeren Hayat Tahrir al-Sham (HTS), tidligere Jabhat al-Nusra.) Særlig konsekvent er derfor ikke at både Tyrkia og USA bruker terrorisme-stemplet slik det passer dem politisk ved enhver anledning. Er de motstandere av Tyrkias eller USAs regjeringer politisk er de terrorister, men hvis de tjener deres lands interesser er de det ikke.

Forholdet mellom Tyrkia og USA er for tiden på et lavmål. Spørsmålet er snarere når Tyrkia må ut av Nato enn det motsatte. For slik det nå er kan det ikke fortsette. Men for USA og for Nato er det en katastrofe: En av USA/Natos politiske og militære bærevegger forsvinner. Og nå virker det mer sannsynlig at dette blir utfallet enn det motsatte.

Svensk og finsk medlemskap vil ikke kunne kompensere for et slikt scenario. Russland ser seg naturligvis tjent med et gjenstridig Tyrkia som Nato-medlem, ikke minst hvis de blokkerer et svensk/finsk Nato-medlemskap.

Knut Lindtner
Redaktør

Tyrkia anklager USA for å være medskyldig i Istanbul-bombingen som drepte 6 personer.

Tyrkia beskylder det kurdiske PKK for bombeangrepet, og sier at USA har tilknytning til denne gruppen i Syria.

Av Dave DeCamp

Tyrkias innenriksminister avviste på mandag kondolanser fra USA om den dødelige bombingen i Istanbul. Han antyder at Washington er innblandet i angrepet fordi de støtter de kurdiske militante gruppene i Nord-Syria.

Bombingen i Istanbul krevde 6 menneskeliv og såret 81 andre personer. Tyrkia har beskyldt det kurdiske PKK, som holder til i Syria for å stå bak eksplosjonen. Tyrkiske myndigheter har arresterte en kvinne som de mistenker er blitt sendt fra Syria for å gjennomføre dette angrepet.

PKK nekter for sin del å være ansvarlig for dette. De sier at de ikke ville angripe sivile. PKK er aktive i Tyrkia. Både Ankara og Washington regner dem som en terroristorganisasjon.

Men på den andre siden av grensen, i Syria, støtter USA kurdiske militante som har bånd til PKK. PYD regnes som den syriske delen av PKK, og de antas også ha forbindelse med YPG, en milits som er den viktigste delen av SDF (syriske demokratiske styrker), og som USA støtter helt åpent.  

Analysis: Hay'at Tahrir al-Sham and Hurras al-Din reach a new accord | FDD's Long War Journal
En gruppe fra Hayat Tahrir al-Sham (tidligere Al-Qaida) som Tyrkia støtter i Syria

Det Hvite Hus og USAs ambassade i Tyrkia kom med kondolanser etter bombingen på søndag.  Men fordi USA støtter de kurdiske gruppene i Syria, har den tyrkiske innenriksministeren Suleyman Soylu avslått disse.

«Jeg understreker nok en gang at vi ikke aksepterer noen kondolanser fra USAs ambassade», sa han ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu Agency.

Soylu sier at USAs kondolanser var som om «morderen var blant de første til å vise seg på scenen». «Uansett hvem som støtter PYD der, så skaffer de dem indre etterretning til PKK, som er gjerningsmennene»!,  la Soylu til.

Forsidebilde: meredith hunter

17 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 17 ganger.

Post Views: 26

Les artikkelen direkte på derimot.no