Derimot: Mislykket grønn politikk i Tyskland har konsekvenser i Europa: Regjeringskrise i Norge. – Derimot

derimot.no:

Norges politiske krise:
Et europeisk energiproblem

Dagens Næringslivs politiske redaktør Frithjof Jacobsen gjør 08.02.2025 regjeringsskiftet i Norge om til en markering av «myndige menn og kvinner» der «Samarbeid er for ledere». Politikk dreier seg altså ikke om strid om økonomiske og politiske interesser — som energipolitikken og økonomisk fordeling.

Sett fra en kommentator i mediet Bloomberg i USA, framstår regjeringsskiftet i Norge som et eksempel på en politisk krise som også viser hvilken alvorlig energikrise Europa står oppe i, og som også viser vanskelighetene med å gjennomføre måla i det grønne skiftet.

Nordiske land som stadig flere land i EU, som Frankrike, Østerrike, Polen og Hellas protesterer fordi de mener at de må betale prisen for Tysklands feilslåtte energipolitikk. 

Av Ove Bengt Berg

Javier Blas er kommentator i Bloomberg. Den politiske krisa i Norge bør være en vekker for energikrisa i Europa, mener  Blas. Blas bruker regjeringsskiftet i Norge som et eksempel på en tradisjonell politisk krise, ikke bare en utskifting av personer, men en politisk krise som som også viser hvilken alvorlig energikrise Europa står oppe i, og som også viser vanskelighetene med å gjennomføre måla i det grønne skiftet.

                                  Skjermdump fra Bloombergs nettside

Tysklands sjølskading
Blas skriver:

Energiewende er den tyske versjonen av energiomstillingen som tidligere forbundskansler Angela Merkel gikk i bresjen for: nedlegging av kjernekraftverk og satsing på vind- og solkraft. Alt sammen ble støttet av skiftende høyre- og venstreregjeringer med generøse subsidier. Dunkelflaute er en periode med vindstille og overskyet vær som reduserer den fornybare produksjonen.

Tysk energi:
Mer væravhengig enn noen gang

Blas skriver at kombinasjonen av de to tyske orda «betyr at det tyske strømnettet i dag er mer væravhengig enn noen gang

I Norge har energiewende og dunkelflaute kollidert, noe som har presset opp de lokale strømprisene samtidig som landet eksporterer stadig mer strøm via kabler over landegrensene. De gjennomsnittlige engrosprisene på kraft i 2023-2024 var mer enn 50 % høyere i Sør-Norge enn i perioden 2010-2020. Problemet nådde sitt høydepunkt i forrige uke da Oslo debatterte hvorvidt landet skulle vedta nye EU-regler, kjent som den fjerde pakken for ren energi, som er viktig for å fremme utrullingen av fornybar energi. Torsdag nektet det euroskeptiske Senterpartiet å støtte tiltaka og forlot koalisjonsregjeringen …

Tysk fiasko
Nordmenn må betale
Blas mener at de to tyske orda «energiwende», energiomstilling og det tyske ordet for når det verken blåser eller er sol, dunkelflaute, forklarer både den tyske energikrisa og den norske politiske striden om energi. Blas:

De nordiske landa føler i økende grad at de betaler prisen for en feilslått tysk energipolitikk – en politikk de ikke har blitt konsultert om, sjøl om den påvirker dem. Frankrike begynner å føle det samme, og det samme gjør Østerrike og Polen. Til og med Hellas klager.

Blas konstaterer  at det er forskjell på effektivitet i økonomi og politikk:

I førstnevnte betyr det «lavere gjennomsnittspriser for alle», i sistnevnte betyr det «lavere priser bare for mine egne velgere». Det springende punktet her er at norske velgere betaler høyere strømpriser for at tyske velgere skal slippe enda høyere kostnader. [Utheva red.]

Det grønns skiftet svikter
Blas trekker helt nødvendig inn det grønne skiftet, det grønne spranget, i den politiske krisa i Norge og energikrisa og i hele Europa. Blas skriver:

Høyere og ekstremt skiftende strømpriser er en drøm for råvarehandlere. Men de skaper kaos i den energiintensive produksjonssektoren og belaster husholdninger som allerede kjemper mot levekostnadskrisen. Problemet er tydelig felles for hele Europa, uavhengig av medlemskap i EU. Og dette setter spørsmålstegn ved mange av forutsetningene for de grønne elektrisitetsmåla for 2030 og 2035, mål som er avhengige av et effektivt og sammenkoplet regionalt marked. Løsninga krever en felles europeisk innsats i stedet for nasjonal aleinegang. Så langt finnes det ingen.

«Den 30 år lange utviklinga med integrasjon og liberalisering av strømmarkedet i regionen står i fare», skriver Blas.  Blas mener at i Europa ignorerer lederne fortsatt en høyst reell krise som Norge er et eksempel på og som bør være en vekker for hele Europa.

Det grønne skiftet er bare skadelig, og umulig å gjennomføre. Det må bare stoppes snarest mulig.

Oversetting av Politikus.

Innlegget er hentet fra Politikus

Forsidebilde. iStock

Les artikkelen direkte på derimot.no

You may also like...

Legg igjen en kommentar