Derimot.no

Derimot: Macrons reise var langt fra en suksess. Vendingen i Afrika mot Kina/Russland blir stadig tydeligere.

derimot.no:

Macrons reise var langt fra en suksess.

Flere konsekvenser av Ukrainakrigen: Fransk imperialisme settes på plass.

Av Larry Johnson

Larry Johnson er tidligere CIA-analytiker

Mens den russiske «spesielle militæroperasjonen» fortsetter i Ukraina, har Russland og Kina slått seg sammen for å konfrontere arven etter vestlig imperialisme i Afrika og Asia. Krigen i Ukraina kan ha begynt som et forsøk fra Russland på å sikre sin grense mot NATOs inngrep i Ukraina, men den har nå eskalert og utvidet seg til en bevisst politikk, ledet av Russland og Kina, for å etablere en ny multipolar verden som er ikke avhengig av diktatene fra Washington, London og Paris. Dette innebærer mer enn bare å forfølge sterkere diplomatiske bånd med den såkalte tredje verden, det inkluderer også å skape alternative finansielle systemer som vil tillate handel og handel uten å måtte bekymre seg for sanksjonsgale amerikanere.

Frankrikes president Macron har nettopp fullført en sving gjennom tidligere afrikanske kolonier og klarte ikke å styrke Frankrikes posisjon som en relevant makt i det skjulte. Men den vestlige pressen avskyr å rapportere om størrelsen på den økende sprekken mellom Frankrike og dets tidligere kolonier. Ta en titt på hva som skjedde under Macrons besøk i Kongo.

Her er et utdrag fra Reuters dekning av Macrons besøk:

Frankrikes president Emmanuel Macron delte sin visjon om et fornyet partnerskap med Afrika der det står på lik linje med Frankrike, da han avsluttet en turné der han har forsøkt å fjerne Frankrikes image som en arrogant tidligere kolonimakt mens han bød på fremtidig innflytelse.

Den franske presidenten hadde lørdag samtaler med president Felix Tshisekedi i hovedstaden i Den demokratiske republikken Kongo (DRC), som i forrige uke kunne vise til flere småskala protester – tegn på økende anti-fransk stemning i deler av det franskspråklige Afrika. . . .

Denne turen er Macrons 18. besøk til Afrika som president, og følger en rekke nylige Afrika-besøk fra høytstående amerikanske, russiske og kinesiske tjenestemenn som prøver å etablere tettere bånd.

Frankrike har nylig opplevd et rotete sammenbrudd i forholdet til noen tidligere kolonier i Vest-Afrika, og hans første besøk i DRC, Gabon, Angola og Kongo-republikken forrige uke gjenspeiler Macrons ønske om en ny start.

(Kongos president) Tshisekedi ønsket den nye tilnærmingen velkommen og sa at Frankrike måtte lytte til hva det afrikanske folket ønsket hvis det håpet å konkurrere med kontinentets andre partnere.

«Det franske Afrika er en saga blott,» sa han, og refererte til de skumle koblingene som noen ganger fant sted da Paris prioriterte kommersiell gevinst og støtte til autokratiske regimer i tidligere kolonier.

Likevel dukket det opp tegn på spenning senere på pressekonferansen da Macron så ut til å antyde at usikkerheten i DRC siden 1994 stort sett var dens egen feil.

Hvis du bare leser Reuters beretning, vil du sannsynligvis konkludere med at Macrons besøk var en suksess, til tross for noen «spenninger».

Men jeg så følgende video. Kongos president Félix Tshisekedi hadde det diplomater kaller en «oppriktig meningsutveksling» med Frankrikes president Macron. På gatespråk er dette kjent som å «gi tispa en smekk». Vær nøye med Macrons kroppsspråk. Han er ikke vant til å bli snakket til på denne måten av en eller annet «afrikansk laverestående»:

Macron prøvde å motvirke suksessen som russiske og kinesiske diplomater nøt under sine nylige besøk, og ved sine ord og oppførsel styrket han troen til mange afrikanske ledere på at Frankrike og Vesten fortsatt ser på dem som en gjeng svarte villmenn som trenger en opplyst vaktmester.

Jeg tror vi er vitne til begynnelsen på slutten av den vestlige suksessen i dens evne til å voldta ressursene til fattige nasjoner som Den demokratiske republikken Kongo. Hva tror du?

Forsidebilde: Yasmine Arfaoui

169 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 169 ganger.

Post Views: 82

Les artikkelen direkte på derimot.no