Derimot: Jorden ‘koker’ ikke. Tallene viser at vår planet er uvanlig kald akkurat nå. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Av Pierre Gosselin

Uvanlig kaldt vær påvirker for tiden nesten hele planeten, og arktisk havis vokser.

Uventet snø i Saudi-Arabia

I Afif-ørkenen, vest for Riyadh, snødde det helt uventet, og både innbyggere og turister ble sjokkert.
Det betydelige temperaturfallet var ventet, men med sterk nordvestlig vind som gjorde det enda kaldere. I fjor (2023) så deler av Saudi-Arabia sitt første snøfall på 100 år.

På grunn av det økende snøfallet de siste årene (og til tross for de «ødeleggende effektene av klimaendringer»), satser Saudi-Arabia på å utvide tilbudet for sine fjellturister med eget skianlegg som skal bygges innen 2026.

Australia fryser

Den siste uken så det australske kontinentet temperaturavvik på opptil 28 °C under normalen på flere tiår, noe som påvirker store regioner.

GFS-2m temperaturavvik (°C) 20.–26. mars 2024 [tropicaltidbits.com]

–57,9°C på Grønland

Temperaturene på Grønland har falt kraftig, termometeret i Summit viste -55,1 °C lørdag. Mandag ble det enda kaldere, og falt til -57,9 °C, det er omtrent 15 °C under sesongnormen.

Den eksepsjonelle kulden helt i nord har bidratt til at utbredelsen av havis i Arktis er over gjennomsnittet for perioden 2011-2020, og nærmer seg raskt gjennomsnittet for perioden 2001-2010.

Chart: https://electroverse.substack.com/

Det er klart at Arktis overrasker ekspertene, som advarte om at havis der visstnok var i rask tilbakegang.

Uvanlig, rekordlav kulde i India

Intens kulde vedvarer i indiske byer som Bhubaneswar, Cuttack, Puri, Chandbali, Paradeep og Baripada, som opplever rekordlave temperaturer. Onsdag opplevde mange steder i den østlige delstaten Odisha de kaldeste marsdagene noensinne.

I Bhubaneswar ble det registrert en maksimal temperatur på bare 19,2 °C i går, og brøt den forrige rekorden på 24,3 °C med hele 5 °C!

I Nord-India bringer snø fra nord temperaturene ned på de lavere breddegrader i det sentrale og sørlige India. I mange byer, inkludert de østlige storbyene Bhubaneswar, Cuttack, Puri, Chandbali, Paradeep og Baripada, ble det registrert rekordlave temperaturer i mars, og slo rekorder fra 1970-tallet og utover.

Kulderekord i New Zealand

På den sørlige halvkulen, der sommeren har kommet til slutten, falt temperaturen i Whanganui, New Zealand til 4°C onsdag morgen, den nest laveste marstemperaturen i byens historie.

Den laveste marstemperaturen gjennom tidene i New Zealand, ble registrert 28 mars 1985 (under et solminimum, 21. syklusen) med 2,5 °C.

Nye kulderekorder i Australia

En kraftig kuldeperiode har rammet det sørøstlige Australia. I fjellene i New South Wales var det frost i Perisher Valley med temperaturer så lave som -5,7°C. Dette er bare 1,4°C over den nasjonale rekorden for mars måned.

Thredbo, målte -4,4°C. Cooma målte også -1,9°C. I Mt. Hotham, Victoria, ble det målt temperaturer som bare var 1,2 °C, unna den nasjonale rekorden med en temperatur på -3,1 °C. Rekorden for måneden falt også i Omeo, Victoria: torsdag morgen var temperaturen på -0,7°C, en 1°C under den tidligere rekorden (2021). Og i Cleve, Sør-Australia, oversteg temperaturen på 6,8 °C også den gamle rekorden med 1 °C (ennå ikke bekreftet).

Temperaturen i Antarktis synker til nær -68°C

Den 21. mars falt det sesongmessige minimum ved Concordia til -67,7°C, fra -67,4°C den 20. mars.
Antarktis avkjøles, tallene viser det helt klart.


Fra Principa Scientific, publisert 26. mars 2024.
Oversatt av Northern Light fra engelsk. Linker og oversikter i originalartikkelen.
Originalartikkel: Data Shows An Unseasonably Cold Planet Right Now

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar