Derimot: Israel tapte de to foregående krigene. Nå forbereder Israel Blitz-krig mot Libanon. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Skal Beirut atombombes?

Av Jan Hårstad

The Times of Israel har i dag en lang artikkel om den kommende israelske krigen mot Libanon som skal bli en «short but devasting war». Den skal bare ta noen uker. Dette er så merkelig at det krever noen kommentarer. (29 mars 2024)

Tankegangen bak terrorbombingen av Beirut i 1982 var at PLO for alltid skulle utryddes. Og PLO pakket sakene sine og forsvant fra Beirut, men hva kom etterpå – Hizballah.

Og hva kom i Palestina i 1987? Den første Intifada hvor Hamas kom på banen for alvor. Israel ville bygge en sikkerhetssone i SørLibanon og resultatet var at shiamilitser gjorde livet til et helvete for dem. Israel måtte trekke seg ut sommeren 2000 og i 2006 var det duket for neste krig.

Sånn som Times of Israel utlegger den forestående krigen framstår den i mine øyne som  et slags skrulleri for i planen inngår en ide om å skyve Lebanesere tilbake til Litanielva, noe som har vært prøvd på 1980-tallet med dårlige resultater.

Men går vi en tid tilbake så uttalte forsvarsminister Gallant jevnlig at Libanon i neste krig skal jevnes med jorda. Hvordan skal de så gjøre det når hele Sørlibanon er preget av militser som er kampklare?

Krigen skal bare vare noen uker, leser vi. Javel.

Amuhai Eliyahu.

Tankene går til minister Amuhai Eliyahu som 5 november ville atombombe Gaza. Han var jo ikke alene om den tanken.

Hovedkvarteret for Hizballah ligger i Dahiye i Beirut. Kan vi vente oss at Israel rett og slett utraderer Dahiye med taktiske atombomber? Krigen skal bare vare i noen uker, sies det.

Når det gjelder avansert elektronisk-satellitt basert krigføring er det ingen i verden som slår Israel. Hizballah/Palestinere har hatt tap på rundt 300 mann som i hovedsak skyldes lettsindig omgang med mobiltelefoner. Israel har fullstendig kontroll på ledere som bruker mobiltelefon, men det har tatt lang tid å utbre den innsikten.

Nå har da 80 000 israelere i NordIsrael forlatt sine boliger og dratt til sentrale Israel. 120 000 libanesere i Sør har dratt nordover i retning Beirut. Militser har bygget seg opp i Sidon og Tyres og Israel får ingen spasertur hvis de har tenkt seg å føre den bebudede krigen på bakken. Det blir ikke «noen uker».

Konklusjonen må være at israel forbereder en høyst uvanlig krig og høyst sannsynlig med uvanlige våpen: Lasere? Taktiske atomvåpen?

I løpet av april får vi se hvordan denne blitzkrigen utfolder seg.

Forsidebilde fra brugel

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar