Derimot: Hvem var ansvarlig?Det gikk fryktelig galt for Israel. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

En syndebukk var nødvendig

Av Jan Hårstad

Mandag 22 april 24 fikk da Aharon Haliva sparken som  leder av den militære israelske etterretningstjenesten AMIN. Her er det mye grums i lufta. 

Selv jeg på Kjelsås i Oslo hadde høsten 2023 helt klare forestillinger om at eksplosive saker var forestående i Israel-Palestina konflikten. For det var i særdeleshet israelske MEMRI.org som hadde vist videoer av palestinsk militær trening gjennom to år. I to år.

Og redaktørene av Memri har revet seg i håret og spurt; leser ikke AMIN hva vi på Memri dokumenterer?

Det var en ung dame  fra etterretning som var tidlig ute på nettet med meldinger om at den offisielle «tatt på senga» versjonen hang ikke på greip. Hun sa at det fantes ikke en grense i verden som var så overvåket som Gaza-Israel grensa.

Om man kan snoke i vanskelig tilgjengelige strategiske dokumenter på hebraisk ville man finne ut at det å løse Gaza-problemet har stått på dagsorden i sikkert tyve år. Palestinerne må vekk fra Gaza. Det var en strategisk beslutning. Lang og.

Men for å gjennomføre en slik operasjon trengte man et påskudd. For meg ser det ut som om generalene tenkte slik: la nå Hamas et Co lage en aksjon rundt Gaza som  vi overfor verdensopinionen  kan si er et godt og beviselig kort for at palestinere er barbarer.

Feilvurderingen besto i at generalene undervurderte omfanget av Hamas angrep. De hadde satset på en liten moderat hendelse, men det ble ikke slik.

Abraham-avtalene er en serie med foreløpig fire avtaler som normaliserer forbindelsene mellom Israel og fire sunni-muslimske land. De to første avtalene ble til mellom Israel på den ene og De forente arabiske emirater og Bahrain på den andre siden. Wikipedia

Hamas og allierte feilvurderte også. De hadde ment denne aksjonen skulle torpedere Abrahman Accords som ble feiret i USA 15 sept 2020 og som gjorde Israel til  hegemonimakten i Midtøsten. 

Det var ikke en person i Hamas som forestilte seg at Gaza skulle bli jevnet med jorda som atombombet eller Dresden i 1945. Ingen. De var innstilt på en slags lokal krig og ingen verdenskrig som det nå utvikles som.

Det militære etablissementet i Israel har fått slik kjeft for sin passivitet ved 7 oktober at de måtte foreta seg noe symbolsk for å dempe kritikken. Å sparke Aharon Haliva er et slags politisk teater etter syndebukk-modellen. 

Tunge krefter rundt han ønsket et lite mini-Hamas angrep på Israel.

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar