Derimot: Hva skal vi mennesker?Nå kommer robotene som ligner oss. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Det som er under utvikling kommer raskere over oss enn vi liker og tenker er mulig. Roboter som kan lære og føle som oss er like om hjørnet blir det hevdet i innlegget under. Det har vært skrevet mange science-fiction romaner over temaet (F.eks. mange fra Isaac Asimov) og nå nærmer de seg virkeliget.

Isaac Asimov, opprinnelig russisk navn Исаак Юдович Озимов – Isaak Judovitsj Ozimov – men nå kjent på russisk som Айзек Азимов – Ajzek Azimov, var en russiskfødt amerikansk forfatter og professor i biokjemi. Han er kjent for sin science fiction og sine populærvitenskapelige bøker. Wikipedia

For kapitalkreftene er dette det ideelle. Det tror kapitalistene. En slik robot trenger ikke mat eller lønn, bare energi og evt. reparasjoner. Den kan parkeres når den ikke trengs og hentes frem ved behov. Den kan gi oss vennskap og trøste oss, passe barna våre og krever ikke omsorg eller gjenytelser.

Høres ikke dette bra ut? Men hva skal vi med mennesker i en slik verden. Mange mennesker blir av kapitalistene i WEF (Verdens Økonomiske Forum) allerede nå sett på som ubrukelige spisemaskiner, individer som krever stor arbeidsinnsats fra samfunnet og som ikke gir avkastning.

Tidligere helsedirektør Karl Evang argumenterte en gang i en EU-debatt (Fellesmarkedet het det den gang) at ut fra reint økonomiske vurderinger og argumenter kan det være lønnsomt å koke såpe på vår bestemor (særlig hvis hun ikke kan yte mer). Det er alltid økonomi som er EU-tilhengernes viktigste argument.

Men er det en slik verden vi ønsker oss? Kanskje det er på tide å tenke litt nøyere gjennom det som er i ferd med å skje?

Knut Lindtner
Redaktør

En robot som ser ut som et menneske er her!  Legg til kunstig intelligens, og så vil de ligne oss!!

Av Karsen Riise.

En realistisk menneskelignende robot kan bli dobbeltgjengeren til hvem som helst! Min artikkel fra 21. Mars 2024 ser nå ut til å ble en realitet. Nå kan du, og hvem som helst, få din egen hyper-realistiske robot-kopi – den kan ha  ansiktsuttrykket ditt, og alt mulig. På video kan du i dag se en realistisk robot, som ser ut som oss.

Tenk deg bare om det blir umulig å skille robot-kopiene fra det virkelige mennesket om et tiår eller to. Samtidig utvikles  kunstig intelligens og kunstige menneskelige følelser. Om ikke mange år vil menneskelignende roboter ha en intelligens høyere enn menneskene. 

Roboter vil også kunne registrere og plukke opp  dine følelser, og den vil ha sine egne følelser og ønsker (objektive). Og robotene kan ble ansatt av regjeringen eller andre, uten at du vet det. En verden av Blade Runnere, eller «Jeg, roboten» og annen science fiction er få år rundt hjørnet. 

Karsten Riise er Master of Science (Economy) fra København Business School, og har en universitetsgrad i spansk kultur og språk fra Københavns universitet.

Han er tidligere visepresident og ledende finansoffiser i Mercedes-Benz i Danmark og Sverige.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: iStock

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar