Derimot: Hemmelige dokumenter skal frigjøres i Argentina. Flyktet Hitler dit i 1945? – Derimot
derimot.no:
Argentina skal frigi arkiver over nazister, viser de at Hitler rømte dit også?
Av Jon Fleetwood
I et trekk både hyllet og som har møtt skepsis, har den argentinske presidenten Javier Milei beordret full deklassifisering av hemmelige regjeringsfiler, knyttet til nazister som flyktet til Argentina etter andre verdenskrig – sammen med arkiver fra landets eget militærdiktatur.
Løftet om avsløring følger en bredere global trend mot åpenhet, som den amerikanske regjeringens nylige publisering av lenge klassifiserte filer relatert til drapet på president John F. Kennedy – dokumenter som i flere tiår ble holdt tilbake fra offentligheten under krav om nasjonal sikkerhet.
Men med rapporter om 5000 nazister som rømte til Sør-Amerika – inkludert krigsforbrytere som Adolf Eichmann og Josef Mengele – stiller noen et mer eksplosivt spørsmål: overlevde Hitler krigen og rømte til Argentina?
Kabinettsjef Guillermo Francos bekreftet at Mileis ordre, gitt etter et møte med den amerikanske senatoren Steve Daines, gjelder alle nazi-relaterte dokumenter på tvers av statlige etater, inkludert forsvarsdepartementets filer, og økonomiske poster som lenge har vært innhyllet i hemmelighold.
«President Milei har beordret publisering og deklassifisering av arkivene», sa Francos. «Disse filene gjelder nazister som søkte tilflukt i Argentina og var beskyttet i mange år. Dette er historiske dokumenter som bør være tilgjengelige for allmennheten». «Det er ingen grunn til å fortsette å beskytte den informasjonen», la han til. «Dette er arkiver av en del av argentinsk historie, og de må være offentlige.»
Flyttingen gjenoppliver også en langvarig påstand – avvist av mange historikere, men ikke av alle – om at Adolf Hitler ikke døde i Berlin i 1945, men i stedet flyktet via Spania, og endte opp med å leve sine siste dager under beskyttelse i Sør-Amerika.
Rømningsveien ingen skulle snakke om.
Historikere har dokumentert rømningen av høyprofilerte nazister til Argentina – Eichmann ble tatt til fange av israelske Mossad-agenter i Buenos Aires i 1960; Mengele døde tiår senere under falsk identitet i Brasil. Så hvorfor skulle ikke det samme nettverket som beskyttet dem også beskytte Hitler?
Det er spørsmålet den argentinske journalisten og forfatteren Abel Basti har brukt sin karriere på å prøve å svare på. I bøker som Hitler i eksil og Hitler i Argentina, argumenterer Basti for at Hitler rømte gjennom en tunnel under Berlin til Tempelhof flyplass, flyktet til Spania, og reiste deretter med ubåt til Argentina, hvor han levde med støtte fra SS og hjelp fra tyske immigranter. Han siterer deklassifiserte FBI-rapporter, påståtte observasjoner i Patagonia, og bilder han hevder viser Hitler med kjente nazi-sympatisører i Argentina.
Eden Hotel i La Falda – et samlingssted for nazistisk aktivitet på midten av 1900-tallet – er i sentrum for mange av disse påstandene. Basti mener Hitler var der sammen med Walter og Ida Eichorn, kjente nazilojalister som drev eiendommen. Amerikanske etterretningsfiler fra tiden inkluderer dusinvis av ubekreftede tips om Hitler-observasjoner over hele Sør-Amerika. Nå kan Mileis deklassifiseringsordre tillate forskere – og skeptikere – å finkjemme disse filene på egenhånd.
Nasjonalarkivet: FBI-dokumenter avslører rømningsrykter etter Hitlers død.
Som en del av en serie fra National Archives med tittelen «Hunting Hitler», gjenopprettet to FBI-rapporter utgitt i 2015 mystiske rykter fra 1945 som tyder på at Hitler rømte til Argentina. En rapport, sendt fra Buenos Aires 14 juli 1945, hevdet at «en kilde med ukjent pålitelighet» sa «Hitler landet i Argentina 20 juni, og at ansiktet hans var vansiret», og at en major fra den argentiske hæren forberedte seg på å eskortere ham til et «hemmelig gjemmested i Chaco-territoriet». Rapporten la til: «Alle opplysninger blir undersøkt».

Et annet dokument, datert 14 august fra FBI i Los Angeles, fortalte om en påstand fra en Hollywood-skuespiller, som sa at en mann på en klubb fortalte ham at han hadde et «enormt problem som plaget ham». Denne mannen skal ha sagt at han «var en av fire menn som møtte Hitler og hans følge, da de kom i land fra ubåter i Argentina to og en halv uke etter Berlins fall». Begge dokumentene vises i «Jakt på Hitler del VII: Søket fortsetter juni–september 1945», forfattet av National Archives-historiker Greg Bradsher.
Argentina var ikke den eneste som huset nazister.
Det er verdt å merke seg at Argentina ikke var alene om å gi ly til nazistiske tjenestemenn. USAs regjering – gjennom et skjult program kjent som Operation Paperclip – smuglet mer enn 1600 tyske forskere, ingeniører og teknikere inn i landet etter krigen. Mange av disse personene hadde direkte bånd til naziregimet, og noen var forbundet med krigsforbrytelser.
En av de mest kjente Paperclip-rekruttene var Wernher von Braun, tidligere SS-offiser og arkitekt for nazistenes V-2 rakettprogram, som senere ble en ledende skikkelse i NASAs Apollo-program. Amerikansk etterretning skrubbet dokumentene deres rene, og ga dem et nytt liv i amerikanske institusjoner for forskning, militær utvikling og romutforskning. Hvis USA var villig til å overse nazistenes grusomheter i nasjonal interesses navn, reiser det spørsmålet: hvor mange andre land gjorde det samme – og hvilken informasjon har fortsatt ikke blitt avslørt?
Publisitetsstunt eller historisk gjennombrudd?
Kritikere hevder at kunngjøringen ikke er noe annet enn politisk teater. Den liberale regjeringen har allerede sagt opp mange av arkivarene og ansatte som ville ha håndtert publiseringen. «Så hvem skal gjøre det?» spurte opposisjonslovgivere. «Kunngjøringene er ren demagogi», rapporterte en lokal avis.
Milei kom med kunngjøringen forrige uke på Argentinas nasjonale dag for minne, sannhet og rettferdighet – en høytid som markerte starten på landets militærdiktatur fra 1976-1983. Administrasjonen hans lovet også å avklassifisere etterretningsfiler fra den epoken, og sa «å fortelle hele historien er en avgjørende oppgave». Likevel handler det kanskje ikke om avsløringer om Argentinas diktatur – men hva landet visste om et av de mørkeste kapitlene i verdenshistorien, og når.
Fiksjon eller klassifiserte fakta?
Mainstream-historikere som Richard J. Evans avviser Hitler-fluktteorien. De peker på rettsmedisinske bevis som Hitlers tannrester, som samsvarer med hans kjente tannhelsehistorie, og ble bekreftet i 2018 av et fransk-ledet team som undersøkte sovjetiske arkiver. Likevel gjenstår det spørsmål. Hvorfor holdt amerikansk etterretning tusenvis av sider med nazi-relaterte observasjoner og undersøkelser klassifisert i flere tiår?
Hvorfor ga Argentina en trygg havn til så mange dømte krigsforbrytere? Og hvorfor, nesten 80 år senere, forblir hele historien låst i regjeringshvelvene? Hvorvidt utgivelsen av Argentinas nazi-filer endelig vil vise at rømningsteorien er fiksjon– eller blåse nytt liv i den – gjenstår å se. Men for første gang på flere tiår kan filene endelig se dagslyset.
Fra Zero Hedge, publisert 2. april 2025.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker, dokumenter og video i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: Argentina To Declassify Nazi Archives… But Did Hitler Escape There Too?
Forsidebilde: KI-generert