Derimot: Er Zelensky og EU-ledelsen virkelighetsforstyrret? De vi ha fredssamtaler uten motparten Russland. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Russland er i ferd med å vinne Ukrainakrigen. Hvis en i det hele tatt skal ha fredssamtaler må naturligvis Russland delta. Som seierherre vil de stille betingelsene for fred. Selv et barn forstår at en ikke kan oppnå noen avtaler hvis ikke dens sterkeste deltar: En avtale uten Russland har ingen verdi.

Når den ukrainske regjeringen vil ha fredssamtaler uten Russland forteller dette bare hvor langt ute på viddene denne regjeringen er. Og i og med at EU støtter dette standpunktet forteller det om en politisk ledelse av Unionen som ikke er i kontakt med virkeligheten.

Det er som en gnir seg i øynene når kineserne må stave virkeligheten for Zelensky og EU-ledelsen. Det blir ingen fred uten Russland. Er dette ansvarlige ledere?

Knut Lindtner
Redaktør

Kina boikotter ukrainske fredssamtaler – hvis ikke Russland er med. Det melder Politico.

Det er rapportert at Beijing arbeider bak scenen for å overbevise EU at de også må invitere Moskva til et mulig internasjonalt toppmøte. Kina vil boikotte internasjonale fredssamtaler om Russland/Ukraina-konflikten dersom ikke Moskva også sitter ved forhandlingsbordet.

Det rapporterte Politico på mandag, der de siterte tjenestemenn som kjenner til saken. Ifølge rapporten ble budskapet «formidlet» under den kinesisk/eurasiske utsendingen Li Huis Europa-tur tidligere denne måneden.

Li møtte Andrej Jermak, president Volodymyr Zelenskys stabssjef, da han var i Kiev den 7. mars. Ukraina-konflikten vil antakelig bli diskutert når den tyske kansleren Olaf Scholz besøker Kina neste måned. Den kinesiske presidenten Xi Jinping, reiser så til Paris tidlig i mai for å møte sin franske motpart, Emmanuel Macron, forteller Politico.

South China Morning Post rapporterte denne måneden at Li har fortalt tjenestemenn i EU at et mulig freds-toppmøte ikke kan bli en «konferanse der man produserer en plan som blir tvunget ned i halsen på russerne».

Kina har nektet å skylde på Russland for den pågående konflikten. De understreker at kampene bare kan bli stanset på diplomatisk måte.

I 2023 kom Beijing med et 12 punkts veikart til fredsavtale, der de ba begge sider om å roe seg ned. Kiev har i ettertid avslått dette forslaget. Ukraina insisterer på at fred bare kan bli forhandlet på Kievs vilkår, noe som inkluderer at de russiske styrkene må trekke seg tilbake fra de «ulovlig okkuperte» områdene.

Moskva har avvist disse kravene, og sagt at det ikke kan være et utgangspunkt. De understreker at de aldri vil gi fra seg  Krim eller de andre fire tidligere ukrainske regionene som har sluttet seg til Russland etter å ha avholdt folkeavstemming.

En avtale mellom Moskva og Kiev brøt sammen våren 2022, der begge sider beskyldte hverandre for å komme med urealistiske krav. Den russiske presidenten Vladimir Putin har i ettertid sagt at ukrainske forhandlere var enige i noen av Moskvas vilkår. Men så plutselig gikk de imot en slik avtale.

Kievs ledende forhandler, David Arakhamia, avslørte i november 2023 at det viktigste målet for hans team var «å kjøpe seg tid» for det ukrainske militæret. Sveits har foreslått i være vertskap for et freds-toppmøte i løpet av dette året. Men det er ikke fastsatt noen bestemt dato – og det er heller ikke avslørt noen liste over mulige deltakere.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/594459-china-boycott-ukraine-talks-without-russia/

Forsidebilde: iStock

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar