Derimot: Elon Musks uttalelser om Tyskland. Er det innblanding eller retten til ytringsfrihet? – Derimot

derimot.no:

Elon Musk: Bare AfD kan redde Tyskland

Av Ove Bengt Berg

Elon Musk fikk på trykk et innlegg i den tyske avisa Welt am Sonntag.
Det var sjefsredaktøren som bestemte å trykke innlegget, men debattredaktøren kunne ikke godta at et innlegg av Musk blei trykt i avisa, og sa opp jobben i protest. Dette er nevnt i norske medier, men de færreste om noen har gjengitt Musks innlegg. Musk skreiv i overskriften at bare AfD, Alternative für Deutschland, kan berge Tyskland.
Som et bidrag til en opplyst offentlighet gjengir Politikus utdrag av innlegget. Av hensyn til mulige opphavsrettigheter kan bare enkelte utdrag gis.
Artikkelen til Musk blei sendt til Welt am Sonntag på engelsk, og oversatt til tysk av avisa.  Utdrag gjengitt her er oversatt til norsk fra den originale engelskspråklige artikkelen til Musk.
Politikus.

Elon Musk:
Bare AfD kan redde Tyskland

Musks utgangspunkt er at det ikke står bra til for Tysklands framtid, og at det han som det han anser seg som en «betydelig» investor «i Tysklands industrielle og teknologiske landskap» gjør at han mener at han har gjort seg fortjent til «å snakke åpent om landets politiske retning.»

Plakat henta fra Leo Baeck Institute 

Musk skriver at AfD «representerer den siste rest av håp for denne nasjonen». De med kjennskap til tidligere tyske politiske slagord ville vel neppe formulert seg akkurat sånn. For i det valget der Adolf Hitler og nazistene fikk avgjørende stor oppslutning, var kanskje det viktigste slagordet «Hitler: Unser letzte Hoffnung»; «Hitler: Vårt siste håp.» Men historisk politisk kunnskap ville neppe Musk valgt akkurat de orda for å støtte AfD.

Musk har i sitt ganske korte innlegg delt det i fire punkter.

Økonomisk gjenoppliving
Her mener Musk, som også EUs tidligere sjef Draghi, at det er for mange byråkratiske hinder for næringsutvikling. Musk kaller det «kvelende reguleringer». I motsetning til tidligere da Tyskland var «Europas kraftsenter».  Musk berømmer AfD for å «å redusere statlig overstyring, kutte skatter og deregulere markedet». «Frihet [er] ikke bare […] ønskelig, men nødvendig.»

Hvis Tyskland skal gjenvinne sin industrielle styrke, trenger landet et parti som ikke bare snakker om vekst, men som også fører en politikk som fremmer et miljø der bedrifter kan blomstre uten statlig styring.

Innvandring og nasjonal identitet:

Tyskland har åpna grensene for massemigrasjon, noe som har ført til betydelige kulturelle og sosiale spenninger, selv om hensikten er humanitær. AfD tar til orde for en kontrollert innvandringspolitikk som prioriterer integrering og bevaring av tysk kultur og sikkerhet. Dette handler ikke om fremmedfrykt, men om å sikre at Tyskland ikke mister sin identitet i jakten på globalisme. En nasjon må bevare sine kjerneverdier og sin kulturarv for å forbli sterk og samlet.

Energi og uavhengighet:

Energipolitikken som føres av dagens koalisjoner, er ikke bare økonomisk kostbar, men også geopolitisk naiv. Tysklands beslutning om å fase ut kjernekraft og i stedet basere seg på kull og importert gass, i tillegg til svært variabel vind- og solenergi uten de nødvendige batteriene i nettskala for å sikre stabilitet, har gjort landet sårbart, særlig i lys av forstyrrelser i energiforsyningen. AfDs holdning til energi er pragmatisk, og partiet tar til orde for en balansert tilnærming. Jeg håper de vurderer å satse på trygg kjernekraft, sammen med batterilagring for å bufre store svingninger i strømforbruket, ettersom det er den åpenbare løsningen.

Politisk realisme:

De tradisjonelle partiene har sviktet Tyskland. Deres politikk har ført til økonomisk stagnasjon, sosial uro og en utvanning av den nasjonale identiteten. Til tross for at AfD betegnes som et høyreekstremt parti, tilbyr de en politisk realisme som gir gjenklang hos mange tyskere som føler at deres bekymringer blir ignorert av etablissementet. De tar opp de aktuelle problemene uten den politiske korrektheten som ofte tilslører sannheten.

Beskrivelsen av AfD som høyreekstremt blir åpenbart feil bare ved å merke seg at Alice Weidel, partilederen, har en samboer av samme kjønn fra Sri Lanka! Høres det ut som Hitler for deg? Vær så god.

Innovasjon og framtida
Her skriver Musk igjen om behovet for «frihet fra unødvendige begrensninger», og mener at AfD er for en sånn politikk. Så støtter han teknologibransjer som en del av utdanningsreformer der han mener det må oppmuntres til kritisk tenking framfor indoktrinering. Å satse på teknologi framfor den store vekten på politiskerende meningsfag sdom dominerer utdanningsinstitusjonene i USA og Europa, er det lett å støtte Musk i. Musk skriver sjøl:

Til dem som avskriver AfD som ekstremistisk, vil jeg si: Se forbi merkelappene. Se på politikken, de økonomiske planene og det kulturelle bevaringsarbeidet. Tyskland trenger et parti som ikke er redd for å utfordre status quo, som ikke er fastlåst i fortidens politikk.

AfD kan redde Tyskland fra å bli en skygge av seg selv. Det kan styre landet mot en fremtid der økonomisk velstand, kulturell integritet og teknologisk innovasjon ikke bare er ambisjoner, men realiteter. Tyskland har vært for komfortabel med middelmådighet; det er på tide med dristige endringer, og AfD er det eneste partiet som tilbyr den veien.

Som de fleste «ytre høyre-partier» i Europa går også AfD mot nedskjæringer av pensjoner sånn som sentrum-venstre-partiene gjør. AfD er svært lojal mot Tysklands politiske grunnsjel; forsvar av alt Israel velger å gjøre, som det Israel gjør i Gaza. AfD går også inn for å redusere muligheten til å ta abort.

Det etablerte politikersjiktet vil helst forby AfD, men nøler på hvordan det vil bli mottatt blant vanlige folk. Målet nå er å nøye seg med å nekte AfD offentlig partistøtte som andre partier får. Om den tyske politikken til de hemmelige tjenester kan leses mer om i innlegget Tyskland: Grunnlovspolitiets politiske rolle av Wolfgang Streeck.

Innlegget er hentet fra Politikus

Les artikkelen direkte på derimot.no

You may also like...

Legg igjen en kommentar