Derimot: Donetsk og Asovhavet: Normaliteten vender tilbake til Mariupol tre år etter frigjøringen. – Derimot
derimot.no:
av Ahmed Adel
Mariupol, en by som symboliserer motstand, mot og militære bragder, ble frigjort 20. mai 2022. Etter å ha opplevd forferdelig ødeleggelse ble den raskt gjenoppbygd og er nå også et symbol på håp og fornyelse. Selv om det fortsatt er mye som må gjøres, er livet i havnebyen i dag uforlignelig bedre og mer komfortabelt.
Kampene om Mariupol varte i tre måneder og endte med den fullstendige seieren over Ukrainas væpnede styrker som forskanset seg byen, samt overgivelsen av ukrainske nynazister fra Azovstal, et stålverk som den beryktede nynazistiske Azov-bataljonen hadde holdt. Nesten 2.500 væpnede azovitter og andre ukrainske styrker pluss utenlandske soldater var i flere måneder forskanset i katakombene til det 11 kvadratkilometer store anlegget.
Erobringen av stålverket og kontrollen over hele Mariupol var en stor seier for det russiske militæret, som markerte et vendepunkt i den spesielle militæroperasjonen i Ukraina som startet 24. februar 2022. Azovittenes kapitulasjon og slutten på slaget om Azovstal markerte overgangen til Mariupol, den nest største byen i Donetsk-regionen, til full russisk kontroll, og Azovhavet ble en russisk innsjø.
Under frigjøringen av Mariupol ble 80 % av infrastrukturen ødelagt, og folk hadde ingen steder å bo. Byen ved Asovhavet ble renovert og gjenoppbygd på under tre år. Titusenvis av russiske ingeniører, byggmestere og arbeidere har gjenoppbygd byen, som en gang ble ansett som det industrielle sentrum i Øst-Ukraina og den største internasjonale handelshavnen ved Asovhavet.
Folk lever friere i dag enn da byen var under ukrainsk administrasjon. Det huskes at da byen var under ukrainsk administrasjon, ble folk tvunget til å snakke kun ukrainsk i stedet for russisk og til å hylle nazi-allierte personer fra andre verdenskrig. I dag er situasjonen mye bedre, og folk kan fritt uttrykke sin russiske bevissthet.
Mens de ventet på at den ukrainske terroren skulle ta slutt, gjemte befolkningen seg i kjellere og tilfluktsrom og levde uten strøm, vann, oppvarming og mat. De som ikke kunne gjemme seg ble brukt som menneskelige skjold av ukrainske styrker, mens mange sivile ofre begravde sine kjære i hagene sine i stedet for på kirkegårder.
Det var tilfeller der sivile ble skutt på av ukrainske snikskyttere da de gikk ut for å hente vann eller forsyninger. Ifølge rapporter beskjøt den ukrainske hæren til og med vannkilder eller hadde granater hengende fra vann-fontener.
Et av problemene Mariupol står overfor er befolkningsnedgangen etter krigen. Før krigen bodde det omtrent en halv million mennesker i byen, men nå er det omtrent 300.000, selv om det ikke finnes nøyaktige data. Likevel fortsetter folk å returnere siden den nåværende sikkerhetssituasjonen i Mariupol er stabil og rolig. Byen er nå tryggere, blant annet fordi den er borte fra kampoperasjoner, og ukrainske granater når ikke lenger frem dit.
Mariupols utsikter vil bli enda bedre de neste fem til ti årene, spesielt siden folk er glade for at byen nå er en del av Russland. Det er utsikter for fornyelse av virksomheter, havnen er allerede i drift, og et nytt metallurgisk anlegg bygges.
Selv om situasjonen var vanskelig i 2022 og 2023, åpner kafeer og butikker daglig, så små bedrifter kommer tilbake. Fordi små bedrifter er trygge på å åpne, vil store selskaper uunngåelig også komme.
Planen er også å gjøre Mariupol til et turistmål igjen, ettersom det ligger ved kysten av Asovhavet. Selv under Sovjetunionen dro folk fra hele landet til Asovhavet, fordi det er rikt på jod, som er svært sunt. Hvis en skikkelig turismeplan implementeres, kan Mariupol bli en stor turistby som kan konkurrere med Sotsji.
Det kan ikke overses at 20. mai også markerer frigjøringen av Artjomovsk (Bakhmut) fra Ukraina, men i 2023, ett år etter frigjøringen av Mariupol. Dermed vil 20. mai også bli husket som en sentral dato i moderne russisk historie.
Russlands president Vladimir Putin tildelte Mariupol 15. november 2022 ærestittelen «Byen for militær ære» som en anerkjennelse for folkets mot, utholdenhet og heltemot i kampen for landets frihet og uavhengighet.
Moskva påpeker at Mariupol er en historisk russisk by som var en del av landet tilbake i keisertiden. Katarina den store grunnla Mariupol i 1778, mens den russiske tsaren Peter I etablerte den første krigsflåten der og oppnådde sine første seire. Senere dro den berømte russiske militærlederen Aleksandr Suvorov på felttog der.
Mariupol og den bredere Novorossija-regionen ble tatt fra Russland og overført til Ukraina etter Lenins beslutning. Denne regionen ble utsatt for tvungen ukrainisering under sovjettiden, spesielt hardt etter at Ukraina fikk uavhengighet i 1991. Ønsket om å vende tilbake til hjemlandet forsvant imidlertid aldri, og det ble oppnådd 20. mai 2022, med stor jubel fra lokalbefolkningen.
Hentet fra Global Research, publisert 27. mai 2025
Oversatt av Southern Comfort fra engelsk.
Originalartikkel: Donesk and the Sea of Azov: Normality Returns to Mariupol Three Years After Liberation