Derimot: Blir Israels løsning: “Orden ut av kaos”, altså total krig. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Kaos kommer

Av Jan Hårstad

Den israelske historikeren Israel Shahak har naturligvis gjort en bragd med sine bøker om jødisk historie og særlig « Jewish Fundamentalism in Israel» fra 1999.

Shahak polemiserer mot romantiseringen av jødisk historie og påpeker at de jødiske samfunnnene før modernismen var autoritære styrt av fanatiske rabbinere som overvåket at Halacha-lovene ble strikt opprettholdt. De som på noe vis brøt disse ble straffet hardt.Også med dødsstraff.

Og Når Zionismen skjøt fart på 1900-tallet oppsto det en ny type borgerkrig inni det jødiske verdenssamfunnet. NasjonalZionister som støttet seg til  rabbinerne og Assimillasjonister som mente jøder skulle slå rot og integrere seg i de samfunn hvor de levde.

Det som nå skjer inni Israel er at disse gamle konfliktene tyter opp igjen og Ronen Bar som sjefer innlandsetterretningen Shin Bet, uttrykker den aller dypeste bekymring: Israel er iferd med å komme ut av alle kontroll. Kaos truer.

De jødiske fundamentalistene nekter militærtjeneste og truer med immigrasjon. Det er en halv million av dem og de er aktivister av det fanatiske slaget.

Voldelige scener utspant seg både i Knesset og på gatene. Et voksende antall vil ha bort Netanyahu-regjeringen og lage et nyvalg i september. Familiene til de 130 gislene som holdes på Gaza holder på å miste vettet.

Det er nå store spenninger innad i Israel

De israelske bosetterne i Jordan-dalen, i Arava, melder at den neste krigsscenen for Israel kommer fra Jordan. Her smugles våpen og krigere over grensen i økt omfang.

Når en får tenkt litt over Israels angrep på det iranske konsulatet i Damaskus, demrer det at dette kanskje er løsningen Israel har funnet for å berge seg selv.  Å igangsette en full Midtøsten krig hvor de lykkes å dra inn Nato og USA som krigspartnere. For Israel betrakter seg selv som et uoffisielt medlem av Nato og alle sofistikerte våpen som brukes i slakten kommer fra Nato-stater som USA,Tyskland og UK.

Som USA og Israel ble enig om i en videosamtale 1 april: Hamas må militært knuses på Rafah. Ingen dissens om det.

Samtidig som dette skjer kommer PA(Abbas) med det ene etter det andre utspillet om hvordan det gjenfødte PA skal ordne livet på Gaza. Og alle forslagene er slik at Hamas raser: på Gaza skal det kun være palestinere som bestemmer og ingen andre. PA tar til gjenmæle og jamrer seg over at Iran «skaper kaos» på VestBredden med innsmugling av avanserte våpen. Hatske ord utveksles.

I øyeblikket ser det faktisk slik ut at både Israel og Palestina går svangre med ulike typer for borgerkrig. Ja, selv inni Fatah er det dype uenigheter og det meldes at Fatah politi kjemper sammen med Hamas på Vestbredden. Åpenbart er det lite kontroll både i Israel og Palestina og kaos ser ut til å forestå.

Velger Israel å følge det gamle ordet: Orden ut av kaos? Total krig?

Redaksjonen har lagt til bilde m/tekst

Forsidebilde: iStock

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar