Derimot: Associated Press:Hamas legger ned våpnene – hvis Palestina blir en uavhengig stat. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Av Markus Andersson.

I et intervju med nyhetsbyrået AP uttaler en av Hamas’ toppledere, Khalil al-Hayya, som er Hamas’ «forhandler», at den islamistiske palestinske bevegelsen er beredt til å legge ned sin væpnede gren – dersom Palestina blir en uavhengig og suveren stat.

Han uttaler videre at Hamas ønsker å slutte seg til Palestine Liberation Organization (PLO), som ledes av rivalen Fatah, som hovedsakelig består av sosialistiske og nasjonalistiske partier og grupper, og sammen med dem danne en samlet regjering for Gaza og Vestbredden.

Men å legge ned den militante motstanden krever «en fullstendig suveren palestinsk stat på Vestbredden og Gazastripen, og retur av palestinske flyktninger i samsvar med de internasjonale resolusjonene» fra 1967, da Israel okkuperte Vestbredden og Gazastripen.

– Alle erfaringene til folk som kjempet mot okkupanter, da de ble selvstendige og fikk sine rettigheter og sin stat, hva har de gjort? De har blitt til politiske partier og deres forsvarsstyrker har blitt til den nasjonale hæren, fortsatte han.

Hamas sitt offisielle dokument slår fast at de «avviser alle alternativer enn en fullstendig frigjøring av Palestina, fra elven til havet» – det vil si området fra Jordanelven til Middelhavet, som også inkluderer Israel. Men nylig, i flere uttalelser, har de imidlertid endret standpunkt, og ser ut til å være stadig mer åpne for en tostatsløsning.

Netanyahu vil si nei.
Til tross for den omfattende ødeleggelsen av Gaza og titusenvis av ofre, hevder al-Hayya at Israel ikke har klart å beseire «mer enn 20 prosent av Hamas ressurser, enten menneskelige eller miltære» – en uttalelse som er bestridt av mange observatører.

– Hvis de ikke kan gjøre ende på Hamas, hva er løsningen? Løsningen er å oppnå konsensus. La oss si som om de ødelegger Hamas; blir det palestinske folket borte da? spør han seg selv.

At Benjamin Netanyahus Likud, og hans samarbeidspartnere i partiene Jewish Power og Religious Zionist Party ville være interessert i en tostatsløsning av denne typen, vurderes imidlertid som ekstremt usannsynlig. Netanyahu har sverget å ødelegge Hamas, og en rekke israelske makthavere har også åpnet for å flytte det palestinske folket til Egypt eller andre land.

En annen kompliserende faktor antas å være det kompliserte forholdet mellom Hamas og Fatah, hvor sistnevnte ble kastet ut av Gaza i 2007, året etter at Hamas vant valget året før. Hundrevis av mennesker ble også drept i de interne kampene, der en rekke angrep og attentatforsøk ble rettet mot seniorrepresentanter fra begge grupper.

I dag har observatører en tendens til forenklet å si at Hamas kontrollerer Gazastripen – mens Fatah har kontroll over Vestbredden.

Fra Nya Dagbladet, publisert 25 april 2024.
Oversatt fra svensk. Linker og videointervju i orginalartikkelen. Oversatt av Northern Light.
Orginalartikkel: Hamas lägger ner vapnen – om Palestina blir självständigt.

Forsidebilde: Wikimedia Commons Fra Hamas sitt 25 års- jubileum i 2012

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar