Danmark legger ned vaksinesentrene og mener kun risikogruppen vil bli vaksinert I fremtiden – det var den pandemien

Politikeren.com

Read Time:2 Minute, 54 Second

Helsemyndighetenes vaksinasjonsinnsats har pågått i over ett år, og over 80 prosent av befolkningen er vaksinert.

Over hele landet står personalet fortsatt klare til å vaksinere folket – ofte uten mye å gjøre. Og nå er det på tide for oss å pakke noe nødutstyr, nåler og podeutstyr, og sende personalet hjem sier to vaksineeksperter.

Det mener virologene Allan Randrup Thomsen og Ole Frilev Olesen, som er adjunkt og leder av European Vaccine Initiative.

Statens Serum Institut anslår at Danmark kan ha flokkimmunitet om 14 dager, og hvis den prognosen holder, vil nok helsekrisen være en saga blott, mener Ole Frilev Olesen.

– Jeg personlig ser ikke en fremtid der vi alle må revaksineres hvert halvår. Jeg tror at vi går mot at det kun er sårbare grupper som må vaksineres, sier Ole Frilev Olesen, som jobber med å utvikle vaksiner i regi av EU.

Han får støtte av Allan Randrup Thomsen, som ikke ser behovet for massevaksinasjonssentre i fremtiden. Han mener i stedet at vi bør fokusere på at smitten ikke sprer seg for mye i sosial- og helsesektoren.

– Det er ikke sykdommen som er så alvorlig lenger, men at vi ikke får en opphopning av for mange smittede samtidig.

Det koster milliarder av kroner å holde test- og vaksinesentrene åpne. I Region Midtjylland var prisen i 2021 på tolv måneder med prøveberedskap på over én milliard kroner i merutgifter.

I desember kostet vaksine- og testkapasitet i Region Nordjylland, Syddanmark og Hovedstadsregionen henholdsvis 38 millioner DKK, 77 millioner og 202 millioner DKK. Det opplyser regionene til TV 2 Danmark.

Det helseøkonomiske argumentet for å holde vaksine og testkapasitet i gang har forsvunnet ettersom den mildere Omikron-varianten har blitt den dominerende. Det mener Ole Frilev Olesen.

– Det er ikke lenger behov for det. Nå er maskineriet i gang, så vi kan like gjerne ende opp med å tilby den siste tredje dosen. Men så kjøres løpet for massevaksinering og vi er ferdig.

Han kaller innsatsen en suksess, som vi må se tilbake på med tilfredshet, men fremover må overlate vaksinasjon mot covid-19 til de mest utsatte, og de bør gis til fastleger og lignende, mener han.

– De mest sårbare vil i fremtiden få tilbud om vaksine, mens resten av befolkningen beholder immunitet gjennom naturlig smitte

Siden våren 2020 er det åpnet 444 testsentre over hele landet, som har gjennomført mer enn 110 millioner tester, hvorav omtrent halvparten har vært PCR-tester og den andre halvparten hurtigtester.

Det har gitt nesten halvannen million positive testresultater over hele landet. Tidligere i januar nedgraderte regjeringen hurtigtestkapasiteten fra 500 000 om dagen til 200 000 om dagen.

Men nå er det på tide å slutte å tilby rutineprøver til alle landets innbyggere, sier Allan Randrup Thomsen.

I stedet for massetesting bør innbyggerne benytte seg av egentesting, og i tilfeller hvor det er nødvendig å bekrefte om du er smittet, kan du da henvises til PCR-test.

Det var den pandemien

Epidemikommisjonen foreslår at korona fra 5. februar ikke lenger kategoriseres som en samfunnskritisk sykdom.

Det går fram av en åtte sider lang innstilling som kommisjonen nettopp har sendt til en rekke departementer og som TV 2 Danmark er i besittelse av.

Epidemikommisjonen anbefaler også at alle restriksjoner som er betinget av korona som en samfunnskritisk sykdom ikke videreføres etter 31. januar.

Derimot skal reglene om krav til prøving og isolasjon ved innreise til Danmark videreføres i fire uker fra 31. januar.

Trykk på bildet for kilde.

Slik er de virkelige tallene i norge

Happy

Happy

0 0 %

Sad

Sad

0 0 %

Excited

Excited

0 0 %

Sleepy

Sleepy

0 0 %

Angry

Angry

0 0 %

Surprise

Surprise

0 0 %

Les artikkelen direkte på Politikeren