Covid-vaksineprodusenten BioNTech står for nesten en femtedel av tysk økonomisk vekst

Politikeren.com

Read Time:1 Minute, 53 Second

Oppgangen i den tyske økonomien i fjor ville trolig vært mye mindre uten suksessen til BioNTech med sin Covid-19-vaksine, produsert av Pfizer, skriver German Manager Magazine.

Med rundt 0,5 prosentpoeng vil det nå verdenskjente Mainz-baserte selskapet sannsynligvis ha bidratt til vekst i bruttonasjonalproduktet (BNP), anslår både det fagforeningstilknyttede Macroeconomic Policy Institute (IMK) og Kiel Institute for the World Economy ( IfW). «Det er en klar BioNTech-effekt,» sa IMKs vitenskapelige direktør Sebastian Dullien til nyhetsbyrået Reuters fredag.

(Hør på Dr. Angelique Coetzee, president for South African Medical Association og legen som oppdaget Omicron, hvilke erfaringer hun gjorde med europeiske politikere)

Disse tallene setter Covid-politikken i Tyskland og EU i et annet lys. Det som gir så mye penger må bevares. Dette er sannsynligvis en av de viktige årsakene til at Berlin, til tross for overveldende protester mot den nåværende Covid-vaksinasjonspolitikken, ikke viker fra sin posisjon og fortsatt ønsker å innføre obligatorisk vaksinasjon.

Ifølge et første estimat fra det tyske føderale statistiske kontor, vokste Europas største økonomi med 2,7 % i 2021; uten BioNTech-suksessen ville den bare ha nådd 2,2 %. «Jeg kan ikke huske at et eneste tysk selskap noen gang har bidratt så mye til vekst,» sa Dullien.

BioNTech sa at det genererte mellom 16 milliarder og 17 milliarder euro i salg av Covid-vaksinen i fjor – selskapets første produkt noensinne tilgjengelig på markedet siden det ble grunnlagt i 2008.

(I sin tale til World Economic Forum på onsdag, understreket Tysklands kansler Olaf Scholz at Tyskland er klar til å «spille en avgjørende rolle i den globale transformasjonen.»)

Det er et stort hopp: I 2020 var salget fortsatt under en halv milliard. «Det er en massiv økning som påvirker Tysklands samlede økonomiske vekst,» sa Dullien.

I tillegg henter BioNTtech relativt få oppstrømsprodukter fra utlandet, som fortsatt må trekkes fra produksjonsverdien for BNP-beregningen.

«Dette er derfor nesten bare en innenlandsk verdiskaping,» sa Dullien. «Det har derfor en direkte positiv innvirkning på økonomisk vekst.» BioNTech har vaksinen basert på sin nye mRNA-teknologi produsert i Marburg, Tyskland, og samler inn milliarder i avgifter fra sin amerikanske partner Pfizer.

BioNTechs imponerende suksess viser at det er et utrolig forskningslandskap i Tyskland, sa Dullien.

Happy

Happy

0 0 %

Sad

Sad

0 0 %

Excited

Excited

0 0 %

Sleepy

Sleepy

0 0 %

Angry

Angry

0 0 %

Surprise

Surprise

0 0 %

Les artikkelen direkte på Politikeren