Covid-immuniteten avtar kraftig hos beboere i omsorgshjem i England – studie
Immuniteten synker kraftig blant beboere i omsorgshjem i månedene etter Covid-vaksinasjon, har en studie funnet, noe som fører til oppfordringer til regelmessige boostere for de mest sårbare.
Studien av mer enn 15 000 beboere i omsorgshjem fant at beskyttelsen mot sykehusinnleggelse og død falt med en tredjedel tre til syv måneder etter vaksinasjon. Nedgangen er langt kraftigere enn den man ser hos yngre mennesker, der immuniteten mot infeksjoner avtar, men beskyttelsen mot alvorlig sykdom ser ut til å være robust.
Vaksinen ser igjen dermed ut til å ikke beskytte nettopp den folkegruppen den skulle beskytte, immunuteten faller også fortere etter hver dose. Alle husker kanskje at vi måtte stenge ned for å beskytte de sårbare til en vaksine kom?
“Det vi ser er at de har økt risiko for infeksjon, sykehusinnleggelse og død når immuniteten avtar, og disse økningene ser ganske store ut,” sa professor Laura Shallcross, en folkehelseekspert ved University College London og forfatter av artikkelen. “Det er ikke gode nyheter i det hele tatt.
“Det tyder på at årlige boostere hos beboerne kanskje ikke er nok det må kanskje enda flere til,” la hun til.
Fra april tilbys en ny booster (fjerde dose) til voksne fra 75 år og beboere i omsorgsboliger. Ytterligere boostere kan rulles ut til høsten, avhengig av råd fra Joint Committee on Vaccination and Immunization (JCVI), sa helsesekretæren, Sajid Javid denne uken.
De siste funnene, som har blitt publisert som et forhåndstrykk , kan være innflytelsesrike i utformingen av denne beslutningen. De kommer fra Vivaldi-studien, finansiert av UK Health Security Agency, som overvåket Covid hos ansatte og beboere i 331 omsorgshjem over hele England fra desember 2020 til desember 2021.
Click to access 2022.03.09.22272098v1.full.pdf
Forskerne fant at to vaksinedoser var effektive til å forhindre 85 % av sykehusinnleggelsene og 94 % av dødsfallene blant beboere i omsorgshjem mellom to og 12 uker etter den andre dosen. Men denne beskyttelsen falt til 54 % av sykehusinnleggelsene og 63 % av dødsfallene tre til syv måneder etter vaksinasjon.
Det er altså fullt mulig at de eldre i samfunnet blir oppfordret til vaksine hver tredje måned, for hver eneste dose de tar er det risiko for alvorlige bivirkninger og andre medfølgende skader som følge av stadig vaksinering.
Banen så veldig annerledes ut hos de 19 000 ansatte som også ble sporet i studien. Hos ansatte, med en gjennomsnittsalder på 45, falt beskyttelsen mot infeksjon bare litt fra en 50 % til 42 % redusert risiko etter tre måneder. Det så ikke ut til å være noen vesentlig nedgang i immunitet mot alvorlig sykdom for ansatte, med svært få sykehusinnleggelser etter vaksinasjon.
Men denne gruppen mennesker har allerede fra før av svært liten risiko for sykehusinnleggelser og død, selv hos de som er uvaksinerte og spesielt med den nye varianten Omicron som har en beregnet dødelighet ifølge japanske studier på 0.09% som er den samme dødeligheten som influensa har.
Problemet med Vivaldi sin studie er også at de går utifra en beregning hvor 100% av de uvaksinerte ville dødd uten vaksinen og så regner de utifra det startpunktet. Som vi vet så stemmer jo selvfølgelig ikke dette.
Da beboerne fikk en booster, ble beskyttelsen mot sykehusinnleggelse på høsten brakt tilbake til 90 % og mot dødsfall til 98 %. Tidlige data tyder imidlertid på at denne beskyttelsen blekner på lignende måte.
“Gjentatte booster-jabs kan være nødvendig for å beskytte eldre omsorgshjembeboere i fremtiden, ettersom immuniteten avtar relativt raskt i denne gruppen etter vaksinasjon,” sa Shallcross. «En booster hver sjette måned, basert på våre data, er ikke urimelig.
Forskere bruker studien ril å fremme en fjerde dose også hos den yngre befolkningen og gjerne hver 6 måned frem til den nye “omikron vaksinen” er klar til bruk, de håper at den skal gi varig beskyttelse noe vi vet den ikke vil gjøre. Studien kan egentlig ikke sees på noe som helst annet enn ren lobbyvirksomhet.