“Vi har gjort nok”: Bulgaria avviser Ukrainas bønn om tunge våpen

Politikeren.com

Politikeren.com:

Read Time:2 Minute, 15 Second

Bulgaria vil fortsette å sende humanitær hjelp og reparere Ukrainas militære maskinvare, men vil ikke sende tunge våpen til tross for en offisiell bønn fra Kievs ambassadør i Sofia.

Bulgarias statsminister Kiril Petkov bekreftet tirsdag sin regjerings standpunkt om at de ikke vil sende tunge våpen til den ukrainske hæren, etter at Kievs ambassadør i Sofia oppfordret til å endre holdning i et offisielt notat sendt til utenriksdepartementet.

«Vi vil gjøre det vi har lovet å gjøre, og det er ingen grunn til å gjenoppta debatten annenhver uke. Vi har støttet de innkommende flyktningene, vi har sendt all slags humanitær hjelp, vi har også vært involvert i å reparere Ukrainas tunge våpen og vi er i tråd med alle sanksjoner mot Russland, sa Petkov til lokale medier som svar på bønn om mer militær hjelp.

I et TV-intervju fredag sa Kievs ambassadør, Vitaliy Moskalenko, at Bulgaria har gamle sovjetiske våpen som kan være nyttige for Ukrainas forsvar mot den russiske invasjonen, fra missilsystemer til haubitser.

Siden begynnelsen av krigen har Bulgaria unnviket å sende ammunisjon til Kiev ettersom temaet er splittende i landets regjerende koalisjon, som inkluderer det pro-Kremlske bulgarske sosialistpartiet.

Petkov møtte imidlertid Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy 28. april og kom frem til en avtale som tilfredsstilte alle på den tiden: de to lederne ble enige om at bulgarske fabrikker skulle reparere Ukrainas tunge våpen og at havnen i Varna skulle bli et knutepunkt for Ukrainas korn. eksport, uten å nevne salg av ammunisjon.

“Vi har gjort nok og vi vil fortsette å støtte Ukraina,” la Petkov til.

I sine nylige intervjuer har Moskalenko bekreftet at Bulgaria faktisk er involvert i prosessen med å fikse Ukrainas tunge militære utstyr: 80 stridsvogner som trenger reparasjon skal overføres til Bulgaria i løpet av de neste dagene.

Kornelia Ninova, leder av det bulgarske sosialistpartiet, visestatsminister og også minister for økonomi og industri, sa mandag at «det er ikke behov for utenriksdepartementet for å oppfylle Ukrainas anmodning [om tunge våpen]».

Ninova la til: “Saken er avsluttet.”

Bulgariens statsminister Kiril Petkov i Brussel i mai 2022. Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Det bulgarske sosialistpartiet har tidligere truet med å forlate regjerende koalisjonen dersom Bulgaria støtter den ukrainske hæren med økt militærhjelp.

Ninova leder en kommisjon som fører tilsyn med salget av våpen og avviste tidligere i 2022 rapporter om at Bulgaria selger ammunisjon til Ukraina via tredjeland. Utenriksdepartementet selv har ikke uttalt seg.

I mellomtiden har det i slutten av mai og fra begynnelsen av juni vært økende rapporter om at regjeringen ikke er i stand til å håndtere flyktningstrømmen fra Ukraina , med mer enn 56 000 mennesker som for tiden blir overført mellom flyktningsentre.

Les artikkelen direkte på Politikeren