Bordet er veltet i og med anerkjennelsen av opprørsrepublikkene. Kortene må deles ut på nytt.

Derimot.no

Konflikten i Ukraina tar ny retning når Putin erklærer Minsk-avtalen for mislykket. 

De to folkerepublikkene Donetsk og Lugansk anerkjennes diplomatisk av Russland etter møte i Russlands sikkerhetsrådet 21/2. Deretter taler Putin til det russiske folk: «Det er ikke mulig å løse konfliktene i Ukraina innen Minsk-avtalens rammer. Innbyggerne i republikkene utsettes dessuten igjen for kraftig beskytning fra vest». Putin informerer kansler Scholz og president Macron på forhånd om at han vil signere dekret om anerkjennelse i nær framtid. Mot et slikt skritt advarer kansler Scholz.

På sikkerhetsrådets møte taler flere russisk ledere for å anerkjenne republikkene, inkludert utenriksminister Sergei Lavrov og forsvarsminister Sergei Shoygu. Argumenter i et bredt spekter brukes. Nestleder i sikkerhetsrådet, Dmitrij Medvedev:

«Vi vet utspillet vil kunne få alvorlige konsekvenser i lys av Vestens sanksjons-trusler. Men ut fra situasjonen er det ingen annen mulighet enn å anerkjenne områdene».

Russlands «Minsk»-forhandler, Dmitrij Kozak, klager over sabotasje mot vannforsyningen til store deler av Donbass. Shoygu understreker faren for at Ukraina kan skaffe seg a-våpen igjen. De siste dagene kaller flere Kiev-politikere det en feil at de på 1990-tallet gir avkall på sin del av den sovjetiske hærens a-våpen. Leder av det russiske føderasjonsrådet, Valentina Matvijenko, kaller anerkjennelsen en moralsk forpliktelse etter 8 år med usikker framtid for alle Donbass-innbyggerne. 

Statsminister Pavel Misjustin forsikrer at statsbudsjettet vil ta høyde for kostnader med å integrere folkerepublikkene. Begge kamre Russlands parlament er innkalt til spesial-sesjoner tirsdag, 22/2-22, nøyaktig 8 år etter Maidan-kuppet. 

Før møtet i Russlands sikkerhetsråd henvender lederne i folkerepublikkene, Denis Pusjilin og Leonid Pasetsjnik, seg til Russland for diplomatisk anerkjennelse på video-link. Ukraina ber om en spesial-sesjon i FNs sikkerhetsråd som svar på møtet i det russiske sikkerhetsrådet og innkaller eget sikkerhetsråd. US-president Joseph Biden gjør det samme i Washington DC. I utgangspunktet er det uklart om samtaler faktisk avtales  mellom Lavrov og hans US-kollega Antony Blinken 24/2 i Genève og en annen mellom Putin og Biden vil finne sted under de nye omstendighetene.

21/2 rapporteres tidlig på morgenen om to ukrainske angrep på grensen. En granat avfyrt fra Ukraina ødelegger vaktbrakke for russiske e-tjenester, ved grenseovergang mellom Russland og Donetsk. Tidlig på morgenen hindrer russiske soldater et forsøk på å ta seg inn på russisk territorium med to panservogner for å bringe hjem sabotasjegruppe. 

Det er i så fall den mest alvorlige grense-episoden mellom Ukraina og Russland til nå. Bevis fra russerne for episoden, som Kiev benekter, er imidlertid tynne. Mens bilder av en ødelagt vaktstasjon legges raskt ut på nett, viser FSB først ut på kvelden foto som angivelig dokumenterer ødelagte Kiev-pansere. Video viser ikke nasjonale kjennetegn på to brennende kjøretøy. Foto er åpenbart ikke tatt på angivelig tidspunkt for hendelsen, når det er mørkt, årstid og vegetasjon på opptaket er ulikt det vi ser i den første hendelsen noen dusin km unna. I løpet av 21/2 er det flere eksplosjoner i republikkene.

Reinhard Lauterbach, junge Welt (JW), 21/2-2022: Konflikten i Ukraina tar ny retning når Putin erklærer Minsk-avtalen for mislykket.  Til norsk: Per Lothar Lindtner, 22/2-22.

Forsidebilde: Roth Melinda

8 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 8 ganger.

Post Views: 56

Les artikkelen direkte på derimot.no