Bondeprotester i Nederland: Statsminister Rutte er nå under massivt press

Politikeren.com:

Read Time:3 Minute, 35 Second

Mark Rutte var ikke forberedt på dette: regjeringens nitrogenplaner brakte tusenvis av nederlandske bønder ut på gatene. Mange frykter for deres eksistens. Statsministeren søker nå dialog. Men det alene vil ikke roe ting ned.

Mark Rutte (55) har vært statsminister i Nederland siden 2010. Dette gjør politikeren fra den borgerlig-liberale VVD til den lengstsittende politikeren i EU. Men nå er han under mye press. Årsaken er de massive landsomfattende opprørene fra bønder, som han ikke lenger kan ignorere, opprøret har vært betydelig dekket på Politikeren.

Rutte: «Felles dialog tar oss videre»

Regjeringen prøver nå å snakke med deg. Reduksjonen i nitrogenutslipp vil medføre vidtrekkende endringer, sa Rutte på Twitter. Regjeringen er derfor fortsatt i intensiv kontakt med bøndene. «For en felles dialog er det som tar oss videre», skrev Rutte.

Bønder protesterer med traktorene sine ved siden av et tysk-nederlandsk grenseskilt. APA/Nederland OUT/AFP/ANP/Vincent Jannink

Regjeringens nitrogenplaner har utløst en enestående bølge av sinte protester i Nederland. De er en eksistensiell trussel for alle bønder.

Tanks ble også utplassert på grunn av de uendelige protestene.
Den nederlandske statsministeren Mark Rutte besøker en melkegård i forkant av en diskusjon med bøndene om nitrogenplanene. APA/Nederland OUT/AFP/ANP/Sem van der Wal

30 prosent mindre storfe – for nitrogenreduksjon

Regjeringen ser seg nødt til å ta drastiske tiltak, også på grunn av EUs krav. Utslippene av nitrogenoksid og ammoniakk i gjødsel skal reduseres med 50 prosent innen 2030. En storm av indignasjon brøt ut allerede i juni da Christianne van der Wal, minister for “natur- og nitrogenpolitikk”, spesifiserte regjeringens planer ved hjelp av et kart. Kartet viste hvor utslippene skulle falle med minst 70 prosent. Det betyr også at 30 prosent mindre husdyr kan holdes der i fremtiden. Da må alle virksomheter stenge.

Mange nederlendere viste solidaritet med bøndene. Noen bærer et banner hvor det står “Real Citizens Support Farmers”. APA/Nederland OUT/AFP/ANP/Ramon van Flymen
Stadig flere går til barrikadene. APA/Nederland OUT/AFP/ANP/Ramon van Flymen

NZZ kommenterer kritisk: «Det faktum at ikke bare landbruk – med en andel anslått til 40 prosent – men også industri og transport er ansvarlige for nitrogenforurensning ble noe oversett. Dette gjelder også det faktum at anslagsvis 40 prosent av utslippene kommer inn i landet via våre grenser.»

Regjeringen: «Ingen tabuer» i samtaler

Det var usikkert at presidenten i LTO Nederland, den største interesseorganisasjonen for bønder, Sjaak van der Tak, i det hele tatt ville delta i samtalene med Rutte. Han gikk med på å gjøre dette først etter at Rutte hadde forsikret at det ville være «ingen tabuer». Regjeringen ser imidlertid ut til å være bare delvis villig til å gå bort fra planene sine. Minister van der Wal gjentok Ruttes ord fra dagen før om at det handlet om å lytte. Det viktige er at det er samtaler. “Det er slik vi gjør ting sammen i Nederland, sammen ved ett bord,” sa ministeren.

Bønder dumper høyballer ved siden av et tysk-nederlandsk grenseskilt på motorveien A1 nær Rijssen mens de protesterer mot den nederlandske regjeringens planer om å kutte nitrogenutslipp. – (Foto av APA/Netherlands OUT/AFP/ANP/Vincent Jannink
Masseprotestene blokkerte gatene

Et møte i Utrecht bør bare være starten. Et møte med representanter for natur- og miljøvernorganisasjoner følger om kort tid. Så er det tur til representanter fra de tolv nederlandske provinsene som er ansvarlige for å implementere planen.

Egen partibase gjør opprør mot Rutte

Men Rutte må også håndtere harme i sitt eget parti. VVD regnes ikke akkurat som et bondeparti. Et snaut flertall på 51 prosent tok imidlertid til orde mot regjeringens planer på en kongress. Mange medlemmer kan også være misfornøyde med Ruttes verv.

Den nederlandske statsministeren Mark Rutte henvender seg til media etter et første møte med representanter for bondeforeninger 5. august 2022 i Utrecht. APA/Nederland OUT/AFP/ANP/Jeroen JUMELET

Rutte sa etter avstemningen at planene «selvfølgelig» forblir uendret. Åtte uker senere – i starten av dialogen med bonderepresentantene – ser det ut som om han må stole på spenst og smidighet igjen

Er du fornøyd med innholdet som politikere gir, kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Les artikkelen direkte på Politikeren

You may also like...