Azovstal: Fangene sjekkes for nazistiske tatoveringer

Politikeren.com

Politikeren.com:

Read Time:1 Minute, 38 Second

Mariupol er hjembyen til Azov-regimentet, hvis krigere ble ansett som “nynazister” i årevis. Selv om de skal ha brutt fra røttene sine, finner russiske soldater nå utvetydige symboler på fanger. Det som ikke passer godt inn i Kremls propaganda er derimot at nynazister kjemper også på russisk side.

Tatoveringer er populære i Ukraina. Siden invasjonen 24. februar har en ny bølge skylt over landet. De fleste ukrainere viser sin solidaritet med soldatene med patriotiske bilder, og tatoveringer av Putins ansikt, som ligner på Adolf Hitler, er også på moten. Helt andre symboler er vanlige i Azov-regimentet i Mariupol, slik den russiske okkupasjonsmakten nå har avdekket.

De fangede soldatene i Mariupol undersøkes for tiden for nazi-tatoveringer – med stor suksess. De russiske soldatene fant hakekors, SS-dødshoder og andre nazisymboler på fangenes rygg, underarmer, nakke, ben og mage, som en ny video viser.

For russerne er «etterforskningssuksessen» ingen tilfeldighet. Den ukrainske havnebyen Mariupol er hjembyen til Azov-regimentet, og soldatene ble faktisk ansett som “nynazister” i årevis. Det er på grunn av deres opprinnelse. Enheten ble grunnlagt i 2014 etter starten på konflikten i Øst-Ukraina av blant andre høyreekstreme Andriy Bilezkyj. For en tid siden brukte regimentet til og med offisielt Wolfsangel – et symbol på SS-enhetene – som et insignia.

Ifølge Øst-Europa-eksperten Andreas Umland har den tidligere frivillige bataljonen nå «avideologisert seg og utviklet seg til en normal kampenhet under kommando av det ukrainske forsvarsdepartementet». Azov-bataljonen har imidlertid ikke skilt seg med Wolfsangel logoen den dag idag – og heller ikke med tatoveringer, som nå er tydelig.

For Kreml kan dette utnyttes perfekt til egen propaganda. Tross alt beskriver Putin sin “spesielle militæroperasjon” som en “denazifiseringskampanje”. For øyeblikket er Russlands politikk utelukkende fokusert på arrestasjon av militante fra Mariupol stålverk. En rettssak mot de fangede Azov-krigerne sies nå å være planlagt. Det bør absolutt selges som en suksess i Russland, så vel som de oppdagede nazisymbolene.

Les artikkelen direkte på Politikeren