Argument: Kvinnetørke i Høyre

argumentagder.no

Argumentagder.no:

Kommentar 26.09.2022: Nominasjonskomiteen under ledelse av Aase Marthe Horrigmo har nå fremlagt partiets liste over valgvillige kandidater til kommende bystyre. Listen viser at Kristiansand Høyre sliter med å ta vare på gode kvinnelige kandidater for sentrale politiske verv.

Illustrasjon: Leder av nominasjonskomiteen Aase Marthe Horrigmo, foto Agder Høyre

Av Bernt H. Utne, publisert 26.09.2022

Nominasjonskomiteen i Kristiansand Høyre har sluppet listen over de partimedlemmer som kan tenke seg å stå på partiets valgliste til kommende bystyrevalg neste år. I perioden fra 21. – 28. september får Høyres medlemmer mulighet til å si sin mening om hvilke av de valgvillige kandidatene de ønsker skal stå på valglisten. Listen er overraskende, og vitner om et parti i vansker. Både navn man kan finne på listen, og navn man ikke finner på listen, tyder på at Kristiansands gamle styringsparti Høyre nå sliter med å finne kvinnelige kandidater som er villig til å ta politisk ansvar.

Listen inneholder 58 navn, hvorav noe under halvparten (26) er kvinner. Det utgjør ca. 8 prosent av Høyres nærmere 700 medlemmer. Selv om flertallet av Høyres nåværende bystyregruppe tar gjenvalg er frafallet av enkelte bystyremedlemmer oppsiktsvekkende. At Renate Hægeland ikke ønsker gjenvalg, etter å ha blitt vraket i kampen om å bli Høyres neste ordførerkandidat, er ikke noe nytt. Det kunngjorde hun kort etter at det ble klart at hun ikke hadde den nødvendige støtte i partiet. Derimot er det mer oppsiktsvekkende at Ida Grødum nå foretrekker fylkespolitikken, og således sier farvel til bystyret. Hun har åpent støttet Peter Gitmark i ordførerduellen som Mathias Bernander gikk seirende ut av. Også en annen av Gitmarks støttespillere, Espen J. Saga, tar ikke gjenvalg. Han ønsker i følge Fædrelandsvennen å prioritere familien og sine tre barn.

Det er særlig tapet av de erfarne kvinnelige politikerne Renate Hægeland og Ida Grødum som bør bekymre den lokale partiledelsen. Men heller ikke leder av nominasjonskomiteen, bystyrerepresentant Aase Marthe Horrigmo eller bystyrerepresentant Kristin Wallevik er å finne på valglisten. Og selv om det er flere andre gode kvinnelige kandidater å velge mellom, er det nå opp til partimedlemmene i urnominasjonen å gi sin anbefaling. Nominasjonskomiteens innstilling offentliggjøres senest 25. oktober. Avgjørelsen faller først i nominasjonsmøtet 8. november.

Ledelsen av samfunnet er et felles ansvar for både kvinner og menn. For et ansvarlig politisk parti som Høyre er det nødvendig med en rimelig balanse mellom kjønnene, særlig i toppledelsen. Med Mathias Bernander som ordførerkandidat er behovet for flere erfarne og dyktige kvinner i toppen av valglisten stort. Og uten et godt balansert team som representerer hele storkommunen skal Høyre slite for å hale i land ordførervervet neste år.

Ved første øyekast er selvsagt den omstridte kunstneren Cornelius Jakhelln valglistens største overraskelse. Hans nærhet til sentrale og velkjente medlemmer av Høyre som Steinar J. Olsen er imidlertid godt kjent. Under kunstnernavnet Sturmgeist har han gjort det til et varemerke å provosere med en symbolikk som man vanligvis bare finner i høyreekstreme kretser. Fædrelandsvennens anmelder Frida Forsgren skrev f. eks. om utstillingen hans “Angel of Death” på galleri Arteriet sommeren 2020 at: “lyden av hat, av hets og av ondskap gjaller i veggene”. Utstillingen fikk daværende direktør ved stiftelsen Arkivet, Audun Myhre, til å hevde at utstillingens form ikke fremmet en anstendig debatt. Myhres kritikk fikk Steinar J. Olsen, sentralstyremedlem i Høyre og medlem av ytringsfrihetskommisjonen, til å reagere. I artikkelen “Arkivet skyter feil mann” forsvarte Olsen utstillingen, og hevdet bl a. at Jakhelln “maler med piggtråd dyppet i blodet fra ofrene for hensynsløsheten i trakasseringen og den anonyme desinformasjonen”. Til Fædrelandsvennen uttaler Jakhelln, som meldte seg inn i Høyre for kort tid siden, at han er blitt spurt av nominasjonskomiteen om å stille, og “synes at det var et positivt signal å sende etter all den uroen som har hersket i Kristiansand de siste fire årene. Det har rådet fullstendig uakseptable omgangsformer mellom voksne folk”.

Uttalelsene til Jakhelln høres i utgangspunktet betryggende ut. For med valglisten man nå kan ane konturene av blir det med sikkerhet mye å berette om. Det er selvsagt gode nyheter for media. Om det er like gode nyheter for Høyre er et annet spørsmål.

Kommentarer? Gå til vår Facebookside eller send til post@argumentagder.no

Les artikkelen direkte fra kilden