Derimot: Genmodifisering. Ikke uten helserisiko. – Derimot
derimot.no:
Genmodifiserte avlinger er en økende trussel mot helse og miljø.
Av Olivia Cook
Bioteknologisk mat og genmodifiserte organismer (GMO) forveksles ofte, men de har forskjellige betydninger. «Bioengineered» er mat og produkter som er modifisert med vitenskapelige teknikker for å legge til spesielle egenskaper. «GMO» betyr å endre den genetiske sammensetningen til dyr, planter eller mikrober på ved bruk av metoder som genteknologi.
Helserisker ved GM-mat.
Allergiske reaksjoner.
Genetiske modifikasjoner kan overføre allergener fra en matvare til en annen. For eksempel avslørte en studie publisert i The New England Journal of Medicine (NEJM), at soyabønner med et paranøttgen ga allergiske reaksjoner. Uten riktig merking kan personer med allergi ubevisst spise dette.
Nye allergener.
De genetiske endringene kan danne nye proteiner, og utløse allergiske reaksjoner. Til tross for advarsler fra U.S. Food and Drug Administration (FDA) om denne risken, er obligatorisk langtidstesting for nye allergener ikke påbudt, noe som gjør at mange forbrukere, spesielt barn, risikerer alvorlige allergiske reaksjoner.
Antibiotikaresistens.
GM matvarer i matforsyningen gjøre antibiotika ineffektive mot bakterielle infeksjoner. Flere europeiske land som Storbritannia, forbød visse GM-avlinger i frykt for spredning av antibiotikaresistens. Til tross for advarsler fra forskere, har FDA fortsatt å tillate disse markørene i GM-mat selv om folkehelseeksperter ser på dem som en betydelig trussel.
Kreftrisiko.
I 1993 godkjente FDA bruken av genetisk veksthormon (rBGH) for å øke melkeproduksjonen hos kyr. Canada og Europa forbød dette på grunn av bekymringer for dyr og menneskers helse. Forskning har vist at meieriprodukter fra rBGH-behandlede kyr har høyere nivåer av insulinlignende hormon knyttet til bryst-, tykktarms- og prostatakreft. Mens FDA overså studier som viser at IGF-1 kan komme inn i blodet og øke kreftrisikoen – så sier American Cancer Society at det ikke er bevis som knytter GMO til kreft og mer langsiktig forskning er nødvendig.
Svekkelse av immunforsvaret.
En studie publisert i The Lancet av Dr. Arpad Pusztai og Stanley W.B. Ewen, finansiert av den skotske regjeringen, undersøkte effekten av GM-poteter som inneholder biopesticidet Bacillus thuringiensis (B.t.) på rotter. Forskningen fant at rotter som spiste disse potetene fikk svekket immunfunksjon, metabolisme og organutvikling. Selv om bioteknologiindustrien kritiserte Pusztais studie, kan de ikke motbevise funnene hans. I tillegg har 22 ledende forskere støttet gyldigheten av dyreforsøk som knytter GM-mat til svekkelse av immunforsvaret.
Tap av næringsverdier.
Genteknologi kan redusere næringsverdien til mat. I 1992 advarte FDA-forskere om at endring av matvarer genetisk kan føre til «uønskede endringer i næringsnivåer». De fremhevet risikoen for at disse endringene kunne forbli ubemerket uten spesifikk testing. Til tross for disse bekymringene, valgte FDA å ikke kreve obligatorisk testing for næringsinnhold i GM-mat.
Giftighet.
GM-mat er ustabil av natur. Dette betyr at hver innsetting av gener kan gjøre trygg mat giftig.
Til tross for disse advarslene, valgte FDA å ignorere de potensielle farene og krevde ikke toksikologisk testing for GM-mat, og prioriterte matindustriens interesser fremfor mattrygghet.
GMO og deres miljøpåvirkning.
Bruk av GM-frø, som Monsantos Roundup-resistente avlinger, kan føre til redusert plantemangfold. Disse GM-frøene er designet for å motstå glyfosat, et plantevernmiddel som dreper ugress, men skåner avlingene. Selv om dette sparer bønder for tid og penger ved å redusere behovet for flere plantevernmidler, tvinger den dem også til å kjøpe nye frø hvert år på grunn av Monsantos patent i stedet for å gjenbruke frø fra tidligere høstinger.
Når GM-modidiserte dyr, organismer eller planter slippes ut i naturen, kan det true det biologiske mangfoldet ved å la nye, mer dominerende arter ta over. Dette kan føre til nedgang eller utryddelse av innfødte arter.
Tips for å redusere faren for GMO-mat.
Les etikettene. Se etter Non-GMO Project Verified-seglet, som sikrer at produktet er sertifisert GMO-fritt.
Velg organisk. Velg økologiske produkter, regelverket for økologisk landbruk forbyr bruk av GMO i dyrefôr, avlinger og frø. Å velge økologisk er en pålitelig måte å unngå GMO i kostholdet ditt.
Lag måltidene dine selv. Ved å tilberede måltider hjemme med økologiske ingredienser kan du redusere eksponeringen for GMO, som er vanlig i prosessert mat og restaurantmat.
Støtt lokale bønder. Å handle på lokale bondemarkeder kan hjelpe deg med å unngå GMO, ettersom mange småbønder bruker tradisjonelle, ikke-GMO-frø.
Begrens forbruket av prosessert mat. Prosessert og ultraprosessert mat inneholder ofte GMO-ingredienser, som emulgatorer, oljer og søtningsmidler.
Fra Natural News, publisert 9. oktober 2024.
Oversatt fra engelsk og forkortet av Northern Light. Linker i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: Genetically modified crops: A growing threat to health and the environment.
Forsidebilde: IStock