Viktig å vite. For å ha et godt immunforsvar må du ha tilstrekkelig med D-vitaminer.

Derimot.no

Hva er det med vitamin D og immunforsvaret?

Av John Enebak

Sammenhengen mellom vitamin D og immunforsvaret oppsummeres nærmest poetisk i en enkelt setning av professor Birger Svihus i Store Norske Leksikon.

“Gjennom den aktive formen kalsitriol påvirker D-vitamin genekspresjon og celledeling i enkelte celler, blant annet celler assosiert med immunforsvaret.”

Det er så enkelt at en 10åring skjønner det: Hvis immuncellene ikke har tilgang til vitamin D, får de ikke produsert hormonet kalsitriol. Uten hormonet kalsitriol får ikke immuncellene aktivert genene som utløser celledeling.

Uten vitamin D greier ikke immunforsvaret å stable på beina nok immunceller till en effektiv immunrespons når virus invaderer kroppen. Da blir vi syke.

Trenger du mer vitenskapelig dokumentasjon for å tro på professoren, finner du rikelig her:

Det som er viktig å få med seg er at immunforsvaret må ha tilgang til vitamin D allerede når viruset trenger seg inn i kroppen. Det kan hjelpe immunforsvaret litt å hive innpå vitamin D etter at vi har blitt sjuke, men det blir som regel for lite for seint.

Hvis du spiser en enkeltdose (eller to) på 1.250 mikrogram (50.000 IE) vitamin D som akuttløsning når du blir syk, kan det hjelpe. Det tar imidlertid fra en dag til ei uke før det skjer noe, avhengig av hvor mye sink du har i kroppen. Er du lav på sink, jobber immunforsvaret tregere.

FUNFACT: Sinkmangel er årsaken til at folk mister både lukt og smak etter alvorlige virusinfeksjoner.

Hvor mye D-vitamin må vi ha for å sikre forsyningen til immunforsvaret? Veldig enkel tommelfingerregel: Start med 2,5 mikrogram (100 IE) vitamin D pr. kilo kroppsvekt pr. dag som tilskudd.

Mosjon i solen er godt for immunforsvaret. Du styrker kroppen og skaffer deg D-vitaminer.

Hvis du veier 80 kilo, betyr det en daglig dose på 200 mikrogram (8.000 IE) vitamin D. Hvis du veier 20 kilo, betyr det 50 mikrogram (2.000 IE) vitamin D.

Etter et halvt år bør du ta en D-vitamintest for å se hvordan det går. Det er godt mulig at du må øke dosen for å komme opp i øvre halvdel av normalområdet.

April er den beste tiden for å teste D-vitaminnivå. Da har vi gått hele vinteren uten egen D-vitaminproduksjon og nivået er som aller lavest. Det er et supert utgangspunkt for å beregne hvor store tilskudd vi må ha.

Er det farlig å spise 2,5 mikrogram vitamin D pr. kilo kroppsvekt? Det er det absolutt ingen grunn til å tro. Det er aldri observert negative effekter av daglige D-vitamindoser under 250 mikrogram (10.000 IE) vitamin D, Ifølge det europeiske matsikkerhetsorganet EFSA.

Det er heller ingen grunn til å slutte med D-vitamintilskudd om sommeren. Kroppen er så avansert innretta at den slutter å produsere vitamin D i huden når den mener at forsyningen er optimal. Det er aldri noen som har blitt D-vitaminforgifta av soling.

Helsedirektoratet anbefaler 10 mikrogram vitamin D pr. dag som tilskudd. Poenget med den anbefalingen er å få nok D-vitamin til å unngå skader på skjelettet. Anbefalingen fra Helsedirektoratet om 10 mikrogram vitamin D sier null og nix om hvor mye vitamin D som trengs for å holde immunforsvaret forsynt.

Når legen måler D-vitaminnivået ditt og sier at du har “nok”, mener han at du har nok til å unngå skjelettskader. Hvor mye vitamin D du må ha i blodet for å sikre et fungerende immunforsvar har ikke legen peiling på. INGEN vet hvor mye vitamin D kroppen trenger for å sikre forsyningen til immunforsvaret. Legemiddelindustrien vil ikke betale forskere for å finne det ut.

Anbefalinger for daglig inntak av vitamin D fra Helsedirektoratet:
– For å unngå skjelettskader: 10 mikrogram (400 IE).
– UL (Upper Level/øvre trygge dose): 100 mikrogram (4.000 IE).
– NOAEL (No Observed Adverse Effects Level/Nivå uten observerte negative helseeffekter): 250 mikrogram (10.000 IE).
(Kilde: Helsedirektoratet)

Flere artikler om D-vitaminets betydning finner du her.

Forsidebilde: Gabin Vallet

13 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 13 ganger.

Post Views: 53

Les artikkelen direkte på derimot.no