Derimot.no

Vesten har som kjent to standarder: En for oss og våre venner og en for de andre.


Australia opprørt over Salomonøyenes sikkerhetsavtale med Kina

Frihet til å velge dine egne sikkerhetspartnere?

To av Australias fremste etterretningssjefer har i stillhet reist til Salomonøyene for å møte statsminister Manasseh Sogavare og ta opp regjeringens dype bekymringer over en sikkerhetsavtale som Stillehavsøyen er på vei til å signere med Kina.

Australske etterretningssjefer møtte Salomonøyenes statsminister for å ta opp bekymringer over en sikkerhetspakt med Kina

Sent på onsdag ga Sogavares kontor en uttalelse som avslørte at han hadde holdt det han kalte et «positivt» møte med en «spesiell utsending» sendt til Honiara (hovedstaden på Salomonøyene, red.) av statsminister Scott Morrison.

Sogavares kontor la også ut et bilde av ham som står sammen med Paul Symon, som er sjef for det utenlandske spionbyrået Australian Secret Intelligence Service (ASIS), og generaldirektøren for Office of National Intelligence Andrew Shearer.

En talsmann for Morrison nektet å kommentere besøket til Symon og Shearer.

Men Sogavares kontor sa at mennene diskuterte «Australias kjernesikkerhetsbekymringer» om den bredt formulerte sikkerhetsavtalen, som australske tjenestemenn og politikere frykter kan legge det juridiske grunnlaget for en kinesisk militær tilstedeværelse på Salomonøyene i fremtiden.

«Møtet ga en plattform for de to landene til å bedre forstå hverandre, spesielt på Salomonøyenes beslutning om sitt utvidede sikkerhetspartnerskap med Kina og andre land,» heter det i uttalelsen.

«Solomonøyene forsikret Australia om at deres sikkerhetsproblemer er innenlandsfokusert og komplimenterer gjeldende bilateral sikkerhetsavtale med Australia og den regionale sikkerhetsarkitekturen.»

Uttalelsen kalte møtet for en «talanoa»-sesjon, ved å bruke et ord som betyr en inkluderende og transparent dialog designet for å dele perspektiver og oppnå avtaler basert på gjensidig respekt.

Den erklærte også at «Australia er fortsatt vår foretrukne partner» og sa at tilliten «blir sementert mellom de to suverene statene».

Men det var ingen indikasjoner i uttalelsen på at Sogavares regjering er villig til å myke opp sin posisjon eller forlate den dypt omstridte avtalen med Kina.

Salomonøyene fast på posisjon

Uttalelsen sier skarpt at Kina fortsatt er en «viktig handelspartner for begge land» og gjør det klart at regjeringen ikke er villig til å forlate innsatsen for å inngå sikkerhetspakter med flere land.

«Statsminister Sogavare forsikret Australia, Salomonøyene vil fortsette å rulle ut implementeringen av sin nasjonale sikkerhetsstrategi og opprettholde sin utenrikspolitikk med «venner til alle og fiender til ingen,» heter det.

Flere australske statsråder har offentlig reist bekymringer om pakten siden den ble lekket på nettet forrige måned.

Den har siden blitt «initialisert» av topptjenestemenn fra Kina og Salomonøyene, men ennå ikke signert og formalisert av deres utenriksministre.

I forrige måned sa Morrison at avtalen viser det «konstante presset» som legges på stillehavsstatene, og tidligere denne uken merket en toppadmiral sikkerhetsforhandlingene mellom Honiara og Beijing «svært bekymringsverdig».

Sogavare slo ut mot kritikere av pakten under en brennende tale til parlamentet i forrige uke, og insisterte på at det ikke var noen utsikter til en kinesisk militærbase på Salomonøyene, og sa at det var «fornærmende» å antyde at landet hans ikke kunne navigere i forholdet til Salomonøyene. Beijing.

Kinas regjering har også utskjelt Australia for offentlig kritikk av avtalen, anklaget den for paranoia og forsøk på å undergrave suvereniteten til Salomonøyene.

Innlegget er hentet fra Anti-Empire som har hentet det fra ABC News

2 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 2 ganger.

Post Views: 18

Les artikkelen direkte på derimot.no