Venstres formann mener behandlingen av korona som en samfunnskritisk sykdom bør opphøre – Danmark
Read Time:1 Minute, 42 Second
Etter at danskene har måttet leve med munnbind, coronapass og vekslende stenginger i snart to år, bør det snart ta slutt. Det sier Venstres formann Jakob Ellemann-Jensen.
Han mener det er på tide å droppe koronaens spesielle status som en samfunnskritisk sykdom – og dermed også alle gjeldende restriksjoner knyttet til viruset.
Jeg skal selvfølgelig lytte til hva helseeksperter sier om dette.
– Men som politikere har vi ansvar for helheten og for hvilke konsekvenser det får for de unge, for kulturlivet og for næringslivet, sier Ellemann.
Han vet hva han snakker om, for han har nettopp kommet tilbake til Christiansborg etter positiv test og en uke hjemme takket være et løpsk virus i den yngste datterens barnehage.
Styrelederen slapp nådigst unna med feber og hodepine i et halvt døgn, men han opplevde også i høst hvordan sykdommen tok livet av faren, tidligere utenriksminister Uffe Ellemann-Jensen.
Poenget er at omicron-varianten er en helt annen type sykdom enn den som rammet oss for to år siden. Så selv om det er en stor økning i antall smittede, er det ikke en tilsvarende økning i antall innlagte pasienter, sier han.
– Det viktigste er at vi får gjeninnført proporsjonalitetsprinsippet som ble satt til side av regjeringen da koronaen rammet. Vi må behandle korona som enhver annen sykdom, sier han.
Jakob Ellemann-Jensen erkjenner at smittetallene fortsatt er høye og at det er umulig å forutse hvordan smittebildet vil se ut om 14 dager.
– Men vi må også leve. Hele livet har det vært kontroversielt å stenge fellesskapet. Derfor er det merkelig at vi har kommet til et punkt hvor det er kontroversielt å gjenåpne et samfunn.
Vi må tilbake til normalen igjen, hvor man går på jobb, og hvor teatre, kinoer og konsertlokaler er åpne og hvor ungdom kan gå på skolen sin og se vennene sine, sier han.
Gjeldende restriksjoner utløper 31. januar. Og 5. februar har ikke korona lenger status som en samfunnskritisk sykdom, med mindre et flertall i Stortingets epidemikomité stemmer for å forlenge den.