Svekkelsen av USAs innflytelse i Latin-Amerika kan nå observeres for åpen scene: Toppmøtet av Amerikanske stater blir amputert.

Derimot.no

derimot.no:

Svekkelsen av USA-imperiet kan observeres på en rekke forskjellige måter. At Mexicos president ikke deltar, det er en av dem. Tidligere var det bare Cuba som var den uskikkelige i Latin-Amerika. Slik er det ikke lenger. Som en kan se av artikkelen under er det en rekke stater som ikke lenger bøyer seg for USAs politiske krav. Det er alvorlig når Latin-Amerikas stat nr. 2 i folketall, Mexico, ikke lenger bøyer seg for storebror i nord. Mexico er dessuten et viktig grenseland til USA. Den ulovlige, ukontrollerte innvandringen til USA skjer over Mexico-grensen.

Mexico har et innbyggertall på knapt 130 millioner og et areal på knapt 2 millioner kvadratkilometer (verdens 14. største)

Det var også snakk om at Latin-Amerikas største stat både i areal og folketall, Brasil, inntok det samme standpunktet. Men her må USA-presset for at de skulle gi etter ha ført frem.

Men uansett hvordan en snur og vender på dette, vitner dette om at USAs makt i regionen svekkes. Og dette er en en prosess som vil fortsette hvis ikke USA legger om kursen overfor en rekke av statene. Men gjør det det vil vil de risikerer at løsrivelsesprosessen forsterker seg.

Latin-Amerika er et hovedområde for økonomisk utplyndring for USA-kapitalistene. Derfor er det avgjørende at denne kontrollen fortsetter gjennom politisk underkastelse. Når ikke ledere i stadig flere land er villige til dette fører det i sin tur til en økonomisk svekkelse av USA-kapitalen.

Tidligere kunne økonomiske trusler føre frem og i siste instans kunne militære intervensjoner brukes. Den tiden ser også ut til å gå mot slutten. Men det er ikke godt å vite med en stormakt som er desperat.

Knut Lindtner
Redaktør

Toppmøtet av amerikanske stater og utestengelsene av noen av landene.

USA inviterte ikke Venezuela, Nicaragua og Cuba.

Av Dave DeCamp

Som et slag rettet mot president Biden kunngjorde den meksikanske presidenten Andrés Manuel López Obrador mandag at han ikke vil delta på toppmøtet i Amerika som USA er vertskap for i Los Angeles på grunn av Washingtons beslutning om ikke å invitere Venezuela, Nicaragua og Cuba.

«Jeg kan informere folket i Mexico om at jeg ikke vil reise til toppmøtet,» sa López Obrador. «Jeg vil ikke dra til toppmøtet fordi ikke alle land i Amerika er invitert.»

Mexico boikotter ikke helt toppmøtet da López Obrador sa at han ville sende sin utenriksminister Marcelo Ebrard i hans sted. Lederne i Bolivia, Guatemala, Honduras og Antigua og Barbuda har også sagt at de ikke vil delta på toppmøtet.

Beslutningen fra López Obrador og andre ledere om å boikotte toppmøteter et alvorlig slag for Biden-administrasjonen, som har planlagt å bruke arrangementet for å demonstrere amerikansk lederskap (USA-ansk, red.) i å håndtere regionale spørsmål.

Mens Biden nylig har lettet på et lite antall sanksjoner mot Venezuela og Cuba, har han opprettholdt det meste av det økonomiske presset og ført en politikk for å prøve å isolere landene. I fjor avviste USA resultatet av Nicaraguas presidentvalg og innførte sanksjoner mot regjeringen til president Daniel Ortega.

Temaet for Biden-administrasjonens utenrikspolitikk har vært å øke samarbeidet med partnere og allierte for å motarbeide Kina og Russland, men dette målet blir fortsatt hemmet av USAs vane med å prøve å isolere regjeringer som ikke faller inn på USA-kursen.

Forsidebilde: Alex Azabache

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 15

Les artikkelen direkte på derimot.no