Derimot.no

Stor russisk politisk seier: Jens Stoltenberg vil ikke involvere Nato i Ukraina.

Etter at USA, Storbritannia har drevet frem en vanvittig krigsretorikk de siste 2-3 månedene som følge av Russlands forslag til ny sikkerhets-ordning i Europa, faller nå gemyttene mer til ro. En av de hissigste i denne ordvekslingen har vært Jens Stoltenberg, Natos generalsekretær.

Det begynner åpenbart å demre, også for Stoltenberg, at en krig i Ukraina hvor Nato var involvert ikke ville falle heldig ut for alliansen, hverken militært, men ikke minst politisk. Russland er fullstendig overlegne militært og politisk ville en slik krig bli en katastrofe for EU, ikke minst for Tyskland.

Selv om Russland ikke har brukt sitt drepende våpen overfor EU og Tyskland, altså gassen, vet naturligvis politikerne i Tyskland at økonomiske sanksjoner mot Russland umiddelbart ville ramme gassen fra Russland.

I denne situasjonen trenger ikke Russland gjøre noe som helst, bare vente til at det går opp for ledende politikere i vest hva som er den virkeligheten de står overfor. Selv Jens Stoltenberg skjønner nå åpenbart dette, noe uttalelsene slik de fremgår i artikkelen under tyder på.

I Ukraina ser de hva denne krigsretorikken har ført til. Investeringer stopper opp, bankene tømmes for valuta av folk som vil sikre seg osv. på grunn av den oppblåste krigsfaren. En økonomi i svært dårlig forfatning (Ukrainas) blir helt ødelagt. Det er derfor presidenten i Ukraina og USA havner i bitter krangel i telefonen.

Men det skjer også andre og kanskje viktigere ting på bakrommene. Både Frankrike og Tyskland liker ikke å plasseres på sidelinjen. Russland forhandler direkte med USA, ikke med EU. Og nå kommer initiativ fra ledere i disse statene (Frankrike/Tyskland) om egne separate forhandlinger med Russland. Macron har nettopp hatt en telefonsamtale med Putin og den tyske anti-russiske utenriksministeren fra De Grønne planlegger en ny reise til Moskva.

Annalena Baerbock har vært Tysklands utenriksminister siden 8 desember 2021.

I praksis betyr dette at Nato ikke lenger sees på som et hensiktsmessig redskap noe som igjen er tegn på alliansen rolle i Europa er i ferd med å utspilles. Sprekken innad i alliansen utdyper seg mens Russland innkasserer en stor politisk seier uten å gjøre annet enn å komme med et politisk initiativ som avslører hulheten i USA/Nato-politikken.

Knut Lindtner
Redaktør

NATO-sjefen: Ingen planer om å utplassere kampstyrker i Ukraina dersom Russland invaderer.

Offisielt går han tilbake på den anspente retorikken.

Av Jason Ditz.

Om panikken som for en stund siden bygde seg opp rundt en mulig krig i Ukraina, sier NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg at alliansen ikke hadde noen planer om å sende kampstyrker inn i Ukraina dersom landet ble invadert.

Dette må være en lettelse for mange, bare få dager etter at president Biden advarte Kiev om det ikke blir noe av. I stedet snakker han hele tiden om å sende flere og flere soldater til Øst-Europa. Det var jo ganske intenst, og samtalene gikk om at NATO helt alvorlig så for seg en større krig i Europa.

Dagens forsikring er at NATO ikke vil hoppe inn i en slik krig. Til tider ble det så intenst at til og med Ukrainas president Zelensky ble kritisert i Vesten for å skape «panikk». Dette kan ha oppmuntret til at NATO måtte forsikre at alle disse troppene ikke var ment å blande seg inn i en katastrofal krig.

Men det vil ikke si at USA og andre nasjoner slutter å sende flere soldater til den russiske fronten. En slik oppbygging har foregått i årevis. Selv om de ikke helt brukes produktivt, så er denne utplasseringen en unnskyldning for å øke militærbudsjettet til USA.

Alt dette kan vise seg å være bare prat, da spådommene om en russisk invasjon ikke ble noe av. Det kan jo bare ha vært en unnskyldning for å skremme oss med snakket om krig.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Daniel Ioanu

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 51

Les artikkelen direkte på derimot.no