Sjefen for WHO lurer: Virker egentlig vaksinene?

Derimot.no

Forvirringen er stor. Vaksinene hjelper, kanskje ikke, eller kanskje de ikke trengs. Eller er det egentlig motsatt? 

Har en satt i gang en verdensomspennende vaksinering uten å vite svaret på så fundamentale spørsmål er en ille ute. Det er som å skyte vilt rundt seg med hagle uten å ane noe om hverken hagla, hvor kulene treffer eller hvem som befinner seg i nærheten.

Var Gallileo Gallilei ekspert? Ikke ifølge ekspertene på sin tid. Ifølge dem var han en farlig løgner.

Og uten klare svar på slike spørsmål settes det nå i gang en tredje vaksinedose i noen land. Spørsmålet som melder seg er om det er noen i det hele tatt som har oversikt og kontroll. For fagfolk spriker i alle retninger med sine anbefalinger. 

Og hvem er fagfolkene? Dette er et omfattende faglig felt hvor en rekke særdisipliner er involvert. Ekspertene er eksperter på sitt felt, men på helheten? Og hva med økonomiske konflikter hvor mange av ekspertene samtidig har tilknytning til legemiddelbedriftene. Hvor godt faglig fundert er deres anbefalinger og hvor mye er styrt av andre behov?

Usikkerheten som følger med den manglende avklaringene om vaksinenes effektivitet og virkninger vil ytterligere bidra til angst og usikkerhet i befolkningen i mange land.

Knut Lindtner
Redaktør

Sjefen for WHO spør seg om vaksinering er «effektivt i det hele tatt».

Av Jemima McEvoy

General-direktøren for WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus kommer med en bønn under en pressekonferanse i Ungarn «om å dele med andre de vaksiner de kan unnvære» for å hjelpe andre land, framfor å «sette sine første og andre vaksiner» ifølge reportere som var til stede.

Han peker på at de rike landene bygger opp store lagre med vaksiner, noe som øker risikoen for at sterke variasjoner av viruset vil utvikler seg i land med lavere vaksine-tall.

Ikke bare kan mutanter som er enda mer «smittsomme», men også «er kraftigere variasjoner, kan utvikle seg» dersom viruset får sjansen til å spre seg i land med lavere vaksinasjons-dekning, advarer Ghebreyesus.

Videre spør WHO-direktøren om vaksiner er «effektive i det hele tatt», en kommentar som kommer dager etter at en av organisasjonens forskere Soumya Swaminathan sier at «data i dag angir at vaksiner ikke er nødvendige i det hele tatt».

Q&A: WHO's chief scientist rises above her father's legacy - SciDev.Net
Soumya Swaminathan er en indisk barnelege og klinisk forsker kjent for sin forskning på tuberkulose og HIV. Siden mars 2019 har Swaminathan fungert som sjefforsker ved Verdens helseorganisasjon. Tidligere, fra oktober 2017 til mars 2019, var hun visedirektør for programmer ved Verdens helseorganisasjon. Wikipedia

Ghebreyesus sier at vaksiner bare bør deles ut til folk med svakt immunsystem.

På mandag sa han at 75 % av de 4,8 milliarder vaksinedoser så langt kun har vært levert  til 10 land. 

I mellomtiden er det rundt et dusin land som har vaksinert mindre enn 1 % av befolkningen. Og i hele Afrika er det mindre enn 2 % av befolkningen som har blitt vaksinert mot viruset.

Et økende antall rike land, inkludert De Forente Stater, tilbyr nå påfyll av vaksiner til tross for den pågående debatten om det virkelig er nødvendig.

De avslører nå sin plan om å starte vaksinering med en tredje dose i september (de venter bare på godkjennelse av FDA – Food and Drug Administration og CDC – Centers for Disease Control and Prevention).

Coronavirus pandemic | The Interpreter
Etter 6. mnd. virker ikke vaksinene. Stemmer det med det en ble fortalt før vaksinasjonsprogrammene ble iverksatt?

Det offisielle USA kommer nå med data som viser en forsvinnende liten beskyttelse mot milde og moderate sykdommer med Moderna og Pfizer-BioNTech-vaksinene seks måneder etter vaksinasjonen.

«Vi er bekymret over funnet av denne nedgangen, og om det vil fortsette i månedene som kommer. De kan jo føre til redusert beskyttelse mot alvorlig sykdom, sykehusinnleggelser og dødsfall», forklarer USAs generalkirurg, leder for Public Health Service,  Vivek Murthy.

Men andre eksperter har argumentert for  at landene skal fortsetter å lagre vaksiner,  og dermed ta beslutninger basert på altfor usikre og ufullstendige data.

Forskning publisert i magasinet Science forrige uke støtter opp under Gebreyesus sin antydning om at lagring av vaksiner i de rike landene kan føre til nye, og om mulig enda farligere varianter av viruset, og deretter et økende antall Covid-19-infeksjoner.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Tidligere publisert på derimot.no

25 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 092 ganger.

Post Views: 1 491

Les artikkelen direkte på derimot.no