Sanksjonene rammer oss mer enn Russland. I 1997 mente USAs utenriksminister at en halv million døde barn var “verdt prisen”.

Derimot.no

Mange tror at sanksjoner ikke har kostnader, men det har de. For noen land har de svært store kostnader.

Av redaksjonen

USA sanksjonerte Irak fra 6. august 1990 frem til 22. mai 2003. I denne perioden ble store deler av Iraks befolkning rammet på ulike vis. Det var ingen store nyheter om virkningen av denne sanksjonspolitikken i våre medier (det var tross alt vår nærmeste allierte som stod bak det grufulle som skjedde), til tross for at den rammet millioner av mennesker, mange med dødelig utgang.

Akkurat nå rammes en rekke land av tilsvarende tiltak, f.eks. Syria. Og den norske regjeringen bidrar også til dette. Hvilke konsekvenser dette har for landet vet vi ikke sikkert, men at det har store konsekvenser er det ikke tvil om. I stedet sender vår regjering milliarder av kroner til Idlib, et Al-Qaida kontrollert område.

I et 60-Minutes-intervju fra 1996 svarte Madeleine Albright,, “prisen er verdt det,” som svar på påstanden om at 500 000 barn har dødd på grunn av USAs sanksjoner mot Irak, etterfulgt av spørsmålet “Er prisen verdt det?»

Madeleine Albright var utenriksminister i USA fra 1997 til januar 2001, og FN-ambassadør fra 1993 til 1997, under Clinton-administrasjonen.

I det herostratisk beryktete intervjuet som vi viser et kort klipp av under bekrefter hun at en halv million døde barn er verd prisen. Prisen for hva?

Madeleine Korbel Albright er en amerikansk demokratisk politiker. Hun var USAs 64. utenriksminister under Bill Clinton, og er i dag professor ved Edmund A. Walsh School of Foreign Service ved Georgetown University

Slike folk har vært ledere i USA i svært lang tid nå. Det er meget vanskelig å forestille seg at disse kan fortelle oss noe om demokrati, humanisme eller moral.

Når nå EU og USA går ut mot Russland med nye sanksjoner er det med et ønske om å ramme landets økonomi, dvs. menneskene der. Lederne vil ikke bli rammet – det blir de aldri. Men denne gangen vil sanksjonene slå tilbake på den europeiske befolkningen fordi det  er Russland som sitter med de gode kortene på hånden. De har ryggen (Kina, India, Asia) fri. Det er vi som må betale for sanksjonene i form av økende priser til oppvarming mat og alt vi trenger for å leve.

Lederne vår slipper unna. Og da er det lett og kynisk å si som Madeline Albright sier under til spørsmålet om en hav million barn var verdt prisen: «Ja, det var det.»

38 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 38 ganger.

Post Views: 99

Les artikkelen direkte på derimot.no